Reklama

Reklama

Harper

  • USA Harper (více)
Trailer

VOD (1)

Paul Newman v nezapomenutelné titulní roli kasovního trháku podle knihy Rosse MacDonalda Pohyblivý terč. První detektivka v Newmanově kariéře, čítající tehdy třiadvacet filmů, doslova vzkřísila tento žánr.Harper slídí a uniká nástráhám při odkrývání pravdy v propleteném případu únosu a vraždy. Chytrý scénář Williama Goldmana vás pobaví a provede světem "typicky zvláštních" kalifornských postav. Potkáte bohatou dámu (Lauren Bacall), ozbrojeného právníka (Arthur Hill), plážového gigola (Robert Wagner), zapadající filmovou hvězdu s náklonností k alkoholu (Shelley Winters), jazzovou závislačku (Julie Harris) i Harperovu odcizenou manželku (Janet Leigh). A k tomu všemu bezbožný řád z chrámu Mraků vedený Strotherem Martinem. Každý z nich může mít klíč k vraždě nebo kulku pro Harpera. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

honajz 

všechny recenze uživatele

Velká škoda některých odchylek od knihy. Samozřejmě, pro film musíte třeba redukovat postavy i děj, ale přece jen ty změny směrem ke klišé mne štvaly. Co tady dělá Harperova manželka? Ten rozvod a laciný pokus o usmíření, to bylo klišé tak nezapadající do drsné detektivky! Nebo se zcela vzdali nálady - kde je všechna ta mlha, valící se od oceánu, kdy je všechno zahaleno v mlze, až ani auta nejsou vidět? Nebo ta bitka v loděnici - kolikrát jsme viděli tyhle klišé scény z prázdných hal? Přitom v knize jde o rvačku pod vodou, vždyť klidně mohla zůstat. Tyhle změny mne tak nějak iritovaly celou dobu, včetně některých dialogů, kdy od MacDonalda byly převzaty jen některé hlášky, jiné doplněny, ale ty doplněné ne vždy mají stejnou úroveň, a ne vždy na sebe logicky navazují. Výběr herců docela ujde a pořád je to nadprůměrný zástupce žánru. Ale přece jen do dokonalosti tomu pár věcí skládačky chybí a některé detaily mohly být propracovanější. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky žánru a P.N. nepochybně a oprávněně uznávaná klasika, leč po více jak čtyřiceti letech od natočení (čistě po formální stránce) už přece jen trošku zestárlá krimi. Ač místy drsně se tvářící, přesto myslím, že už ve své době díky zlehčujícím momentům a Newmanovým >neodolatelným kukučům< poněkud oddechovějšího charakteru... Ovšem to Harperovo stylově otlučené Porsche 356 Cabriolet je samo o sobě nadčasově nádherné a prostě nestárnoucí... ;-) ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ani to, že Paul Newman je mojim najobľúbenejším hercom, nemôže byť dôvodom, aby som tento film považoval za viac ako slabo nadpriemerný. Bol predovšetkým neskutočne dlhý, skôr zdĺhavý, pretože vo filmoch z tej doby sa stále chodilo, jazdilo a keď sa k tomu pridali občasné dialógy, tak už pomaly neostávalo ani miesto na nejaký dej. Chvíľami mi tiež pripomenul detektívky s Philom Marlowom, ale boli to iba vonkajšie znaky. Tiež mi prekážala nadmerná zaľudnenosť filmu a vzťahy medzi jednotlivými postavami, takže som to v poslednej tretine vzdal a prestal sa trápiť kto s kým, čo a prečo. Ostávajú tri hviezdičky a som rád, že Paul Newman má množstvo omnoho lepších filmov, ako bol tento. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zaplatit chlast alkoholikovi, abych získal informace, to je oběť." Harper mě bavil. Jako správný soukromý očko si dělá srandu z policajtů, přivolá zlobu Boha Slunce a občas dostane ránu pěstí, tyčí nebo náklaďákem. Vždycky však vstane, oklepe se, procedí mezi zuby suchou hlášku a jde vyrobit další mrtvolu. Prostě sympaťák, kterej se umí pohybovat ve světě, ve kterým jsou všichni zmetci nebo Miranda. U ní jsem si nebyl jistej, ale její hustej vlas, tanec na můstku a sebevražedný řízení auta ve mně vzbudili dojem, že je nevinná. A závěrečnej pokec s vrahem je dokonalej. Takhle přátelskou atmosféru nedokázal vytvořit ani jedinečnej vágus Colombo. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Nostalgické ohliadnutie sa za filmom noir. Dosť chandlerovské, čo sa týka príbehu, postáv, prostredia. Ak máte napozerané staré noirovky či načítané chandlerovky, zápletka vás nemôže ničím prekvapiť. Škoda, že Lauren nemala väčší priestor. Film drží nad vodou jedine frajerský Paul Newman ako súkromné očko, nebyť jeho, pozeralo by sa to o dosť obtiažnejšie.. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (5)

  • Vůz, který Harper (Paul Newman) používá, je Porsche 356 A Speedster, jeho cena je dnes závratná, cca 8 milionů Kč. (sator)
  • Song, na který Miranda (Pamela Tiffin) bláznivě tančí u bazénu, se jmenuje „Mexican breakfast“. Na konci scény u bazénů se u této písně určitým minimalistickým způsobem „zavrtí“ i Harper (Paul Newman). Scénu je možné dohledat i na YouTube pod názvem „Pamela Tiffin in HARPER“. Chytlavá melodie zazní ve filmu později ještě jednou, a to ve scéně v baru, kde na ní lidé rovněž s nemalým elánem křepčí. Píseň mají na svědomí jako autoři Johnny Mandel, Bill Holman, Billy Byers a Richard Hazard, a vznikla stějně jako film v roce 1966. (Posheidon)

Reklama

Reklama