Reklama

Reklama

Harper

  • USA Harper (více)
Trailer

VOD (1)

Paul Newman v nezapomenutelné titulní roli kasovního trháku podle knihy Rosse MacDonalda Pohyblivý terč. První detektivka v Newmanově kariéře, čítající tehdy třiadvacet filmů, doslova vzkřísila tento žánr.Harper slídí a uniká nástráhám při odkrývání pravdy v propleteném případu únosu a vraždy. Chytrý scénář Williama Goldmana vás pobaví a provede světem "typicky zvláštních" kalifornských postav. Potkáte bohatou dámu (Lauren Bacall), ozbrojeného právníka (Arthur Hill), plážového gigola (Robert Wagner), zapadající filmovou hvězdu s náklonností k alkoholu (Shelley Winters), jazzovou závislačku (Julie Harris) i Harperovu odcizenou manželku (Janet Leigh). A k tomu všemu bezbožný řád z chrámu Mraků vedený Strotherem Martinem. Každý z nich může mít klíč k vraždě nebo kulku pro Harpera. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zaplatit chlast alkoholikovi, abych získal informace, to je oběť." Harper mě bavil. Jako správný soukromý očko si dělá srandu z policajtů, přivolá zlobu Boha Slunce a občas dostane ránu pěstí, tyčí nebo náklaďákem. Vždycky však vstane, oklepe se, procedí mezi zuby suchou hlášku a jde vyrobit další mrtvolu. Prostě sympaťák, kterej se umí pohybovat ve světě, ve kterým jsou všichni zmetci nebo Miranda. U ní jsem si nebyl jistej, ale její hustej vlas, tanec na můstku a sebevražedný řízení auta ve mně vzbudili dojem, že je nevinná. A závěrečnej pokec s vrahem je dokonalej. Takhle přátelskou atmosféru nedokázal vytvořit ani jedinečnej vágus Colombo. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi připadal, jako by šlo o jeden z dílů seriálu Columbo. Jenomže mnohem, mnohem roztáhlejší, za Columba zaskočil šmrncovní Harper, který dal místo otřískaného starého Peugeota přednost svému otřískanému starému Porsche a tu a tam ukázal svoji manželku. No nic proti. Columbo nebyl špatný seriál a Harper ho navíc okořenil o občasné výlety do poněkud nižší společnosti, než měl Columbo ve zvyku. A přece jen působil taky akčnějším dojmem. Ale přesto,... tu šílenou roztáhlost, překombinovanost a vcelku i nudnost Paul Newman svým charizmatem a decentím vtipem přebít nedokázal. Jednou se to ale skouknout dá ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Harper pôsobí dojmom suverénneho chlapíka, ktorého musí zbožňovať každá ženská. Lenže jeho cynizmus je iba obranným mechanizmom pred ľuďmi, s ktorými vďaka jeho dobrovoľne zvolenej profesii prichádza dennodenne do styku. Jeho úškrn je tak vyjadrením sklamania a postupného zmierenia sa s trpkou realitou. Scenár je podobne komplikovaný, ako napríklad Hlboký spánok, Harper sa rovnako stále viac a viac zabára pod pozlátko, majúce hrúbku fólie a pod ktorým sa nachádza bezodné morálne bahno. Ku koncu sa všetko začne pomerne rýchlo blížiť k záveru, ktorý by sa dal nazvať vďaka poslednej polhodine absolútnym zúfalstvom. Skúste sa do Harperovej situácie vcítiť a zistíte, že niekedy je možno lepšie nestrkať hlavu do piesku a užívať si radšej bezstarostnú nevedomosť. Napríklad s takou Janet Leigh. Lenže to by bolo proti Harperovej prirodzenosti. Podobné filmy z rovnakého obdobia: Bez okolkov, Lúčenie s Lennoxom. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Vzkříšení detektivních filmů v polovině šedesátých let. Lew Harper, jako soukromý detektiv, řešící zamotaný případ únosu a vraždy. Co chvilku mi film připomínal staré Columbovky, poté zase Jamese Bonda a pak zase Hitchcocka. Prostě takový správný mix ze staré školy. Co mě na snímku nejvíce zaujalo, kromě výborného Newmana - je pěkná, pasující hudba. Pro mnoho herců by byl tento film jedním z jejich vrcholů, ale v bohaté a nabité filmografii Paula Newmana se jedná pouze o lepší průměr. Určitě ale stojí za to, tento počin vidět. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Drink, Mr. Harper? / Not before lunchtime. / I thought you were a detective. / New type. Stejně jako o devět let mladší pokračování The Drowning Pool lze Harpera zahrnout do škatulky, která ke své škodě dosud nebyla vynalezena: light-and-silly-noir. Je to kategorie paradoxní a paradoxem je neblaze poznamenán i tento film, pokoušející se vytěžit to zábavnější ze žánru, ohledávajícího hlubiny lidské zvrácenosti obvykle s vážností, která tématu přísluší. Zaznamenaného komerčního úspěchu a jisté stravitelnosti dosahuje titul čistě díky angažmá a síle charisma Paula Newmana. Ten tímto výkonem opět dokazuje, že by přesvítil podprůměrnost prakticky čehokoliv. Jeho podání soukromého očka Lewa Harpera obnáší chvíle nejdrsnějšího drsňáctví, jemnocitu, šlechetnosti, věrnosti, důvtipu a především rošáckého šaškování, jež může i náročnějším divákům stačit samo o sobě. Newman (& spol.) hláškují po nočních podnicích, rezidencích a ložnicích Los Angeles a to je vlastně celé. Skutečnost, že zápletka i skoro vše ostatní stojí za starou bačkoru, vlastně v ní o nic nejde a k těm několika násilným skonům dochází jaksi smyslu příběhu navdory, se Paulem maskuje úspěšně a dává znovu ocenit význam instituci filmových hvězd pro zábavní průmysl. (Kéž by v té žumpě bylo hvězd takové nebývalé svítivosti víc.) Víc než zdání substance nenajdete, a to dokonce ani vysokokalorickým přílohám noir ikon jako Lauren Bacall či Janet Leigh v úloze ženy, která si koleduje o kudlu ve sprše už jen tím, že jí jako manžel není dost dobrý Paul Newman. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (5)

  • Song, na který Miranda (Pamela Tiffin) bláznivě tančí u bazénu, se jmenuje „Mexican breakfast“. Na konci scény u bazénů se u této písně určitým minimalistickým způsobem „zavrtí“ i Harper (Paul Newman). Scénu je možné dohledat i na YouTube pod názvem „Pamela Tiffin in HARPER“. Chytlavá melodie zazní ve filmu později ještě jednou, a to ve scéně v baru, kde na ní lidé rovněž s nemalým elánem křepčí. Píseň mají na svědomí jako autoři Johnny Mandel, Bill Holman, Billy Byers a Richard Hazard, a vznikla stějně jako film v roce 1966. (Posheidon)
  • Vůz, který Harper (Paul Newman) používá, je Porsche 356 A Speedster, jeho cena je dnes závratná, cca 8 milionů Kč. (sator)

Reklama

Reklama