Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sam Dawson je laskavý, ale jeho duševní vývoj je zhruba na úrovni sedmiletého dítěte. Pracuje v kavárně a miluje písničky Beatles. Když tulačka Rebecca, která u něj krátce bydlela, porodí holčičku a uteče, stává se nečekaně otcem. Začne se o Lucy Diamond neobratně starat. Pomáhají mu přátelé, především laskavá sousedka Annie Cassellová. Dívenka roste a Sam, který se cítí být nejšťastnější na světě, ji bezmezně miluje. Zvládá všechny překážky, dokud si ho nevšimne až příliš aktivní sociální pracovnice Margaret Calgroveová. Když se chytrá Lucy přestane učit, protože nechce být chytřejší než tatínek a Sam na oslavě jejích narozenin ztropí výtržnost, tak Margaret zakročí a holčička je svěřena do ústavní péče. Sam na radu kamarádů hledá nejlepšího právníka, aby mu pomohl získat dceru zpět. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (368)

kajas 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděla několik filmů o lidech, kteří jsou "jiní", a "Jmenuji se Sam" je z nich nejslabší. Sean Penn podal samozřejmě výborný herecký výkon, ale na Toma Hankse nebo Dustina Hoffmana nestačí. Navíc mi zde byla velice nesympatická malá Dakota Fanning v roli Lucy. Na sedmileté děvče mi zkrátka připadala moc vyzrálá, inteligentní a tak vůbec. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Snímek I am Sam je " dokonalou " ukázkou americké představy silného dramatu se všemi jejími neduhy a bolístky ukazující se v celé své nahotě. Jedinou světlou stránkou jsou zde herecké výkony dua Sean Penn, ( jehož mentálně zaostalý Sam Dawson je vskutku citlivě zahraný) a uvěřitelná Michelle Pfeiffer (coby Samova právnička Rita ). Dokonce mě zde iritovala i mladičká Dakota Fanning coby Samova dcera Lucy, jejímž největším kámenem úrazu zde je, že se snaží HRÁT, namísto bezbřehé dětské přirozenosti a " naivity". Tomuto snímku ( tématu ) by mnohem více slušel ( prospěl ) zkušený evropský režisér ( pohled na věc )a komornější provedení. Vrcholem naprosté kýčovitosti je potom samotný konec. Je mi líto, ale takto JÁ si zpracovaný námět: otec ( mentálně zaostalý ) a bojující o svou dcerku rozhodně nepředstavuju. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Prvoplánový doják, který nenechá jedno (mé) oko suché, přestože se jedná o velice laciné téma. Nejvíce mi ale vadil dabing, protože dabovat Seana Penna, hrajícího retardovaného muže, je prostě nemožné. Také PP je v takovém druhu filmu příliš rušivý. Nicméně, nedivím se malé Dakotě Fanning, že chce za otce právě Seana Penna a nedivím se ani Seanu Pennovi, že chce svou malou Dakotu za dceru - a nejen on, ale také potencionální adoptivní matka. Přesto ve mě hlodá otázka, kterou položil u soudu sociální pracovník otci - co bude za pár let, až bude dcera v pubertě...to už film neřeší a nechá nás kolíbat dojemným bojem za "lásku", protože: "All You need is love". Vynikající je také Michelle Preiffer, přestože motivy jejího jednání jsou přes dlouhou stopáž filmu poněkud odbyté. Co ale nebylo odbyté byly velice kvalitní dialogy, kde dospělí muži předvedli opravdu skvěle, jaké to je být v těle muže s myslí dítěte. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tak tohle fakt ne- S.Penn jako krystalicky čistý blb s věčně otevřenou hubou dává školení o lásce, D.Fanningová jako " mladá- stará" a navíc prudce inteligentní, (téměř) všechny vedlejší ženské postavy jsou hotové z chlapíka, který by jim ve skutečnosti po pár minutách neuvěřitelně lezl na nervy, těkavá kamera, občasný skokový střih, chladný (soudní) modrý filtr, písničky Beatles (kde je The Fool on the Hill, který se k tématu hodí nejvíc?). Víte, jak se jmenuje pokračování? Zahraj to znovu, Same. A film Jmenuji se Joe je nejspíš o tom dalším dementovi, kterými se Sam tak rád obklopuje. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zbytečně přepálená, ve své podstatě pohádka o hodných, napravených a zlých lidech. Sociální služby a pěstouni zde představují jasné zlo. Sean Penn podává velmi pozoruhodný herecký výkon, bohužel jako průšvih se jeví, když zmizí kolem něj se vyskytující zábavné figurky (jeho kamarádíčci jsou skvělí, hlavně tedy jeden co se obává natáčení a žádá si právníka:), celý film jsem vlastně čekal jestli nakonec Sam vyhraje a jaká bude pointa, takže jsem si vymyslel v hlavě různé scénáře, ty mě naštěstí tvůrci úplně nedopřáli. Ale i tak není toho moc co chválit. Herecky Penn zcela bez debat, ale režie nebo dramatičnost scén je špatná. PS: Film mě připomenul, že v záplavě všech těch hollywoodských krasavic je pro mě na prvním místě Michelle. 60% ()

Galerie (87)

Zajímavosti (15)

  • Když měla Dakota Fanning natáčet smutné scény, myslela na to, jak jí umírá její rybička Flounder. (zajda404)
  • O několik let později po natočení snímku napsala režisérka a autorka scénáře Jessie Nelson na přání tisíce nadšených diváků filmu stejnojmennou knihu. (sator)
  • Název filmu byl inspirován postavou z knihy Dr. Seusse "Green Eggs and Ham" (Zelená vajíčka a šunka). (HappySmile)

Reklama

Reklama