• Houdini

Oscar 2 nominace: Kamera ČB, Výprava ČB(26.4.2004)

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $2,500,000(6.4.2010)

Vojnová dráma z metropoly Francúzska z konca II. svetovej vojny. Vo filme sa objaví celá plejáda svetových hviezd.(16.2.2007)

Mám dojem, že o něco podobného usiloval Otakar Vávra o let později v Osvobození Prahy - ovšem zatímco jeho snímek je nepřehledný, přepatetizovaný a mizerně napsaný, HOŘÍ PAŘÍŽ? Reného Clémenta je i přes širokou škálu postav a dějových linií naprosto nematoucí, patetický je jen zdravě a navíc působí poměrně autenticky. Scénář Gora Vidala a Francise Forda Coppoly není žádné literární veledílo, ale napsaný je rafinovaně. Řada osobností francouzského a amerického filmu se objevuje převážně v malých rolích, kde buď mají, nebo také nemají co hrát - největší pozornost tak strhává stabilně skvělý Gert Fröbe v roli německého generála. To je další velký klad filmu - co do postav není vůbec černobílý a stereotypní; ne každý Němec je zlý, ne každý Francouz dokonalý. Dále tu máme skvělou hudbu Maurice Jarra, rafinovaně využívající motivy z Marseillaisy, aby ji na konci nechal naplno vypuknout a capella v podání běžných lidí z ulice. Závěrečné symbolické rozeznívání zaprášeného zvonu je velkým filmovým okamžikem, ovšem daleko více na mě o chvíli dříve zapůsobila drobná scénka, ve které spojenečtí vojáci jdou z oken bytu přívětivé staré dámy (dokonalá Germaine de France) ostřelovat německou jednotku a ona se na ně s šálkem kávy v ruce a nadšením v očích dívá. Nebo ještě předtím kouzelná rolička Simone Signoretové coby majitelky kavárny. Podařený historický opus, který v našich podmínkách stále chybí.(20.3.2009)

Skvěle herecky obsazený film z období francouzského odboje na konci druhé světové války, byť s poněkud delší stopáží. Výborně jsou zapracované skutečné záběry z osvobození Paříže, celému filmu to zásadně přispělo na věrohodnosti. Pro všechny, kteří mají rádi francouzské filmy a zajímají se o téma druhé světové války, je to optimální.(7.7.2009)

• danecek24

24. Zlatý Glóbus za rok 1966 - nominace (1) - Nejlepší hudba - Maurice Jarre(10.1.2009)

Přehršel výborných herců v jednom dlouhém filmu, který uteče jako voda, v němž vlastně nikdo nemá hlavní roli. A možná právě to je onen prvek, jenž mi schází. Nemožnost ztotožnit se s hrdinou filmu mi činí problém. Připouštím, že snímku se vlastně nedá nic vytknout, jen nevím, zda budu mít ještě někdy chuť se na něj podívat.(6.11.2011)

Za poslední dobu nejnáročnější dílo, které jsem shlédnul. Těžko se mi rozhoduje, jaké hodnocení mám dát, film nebyl ani trochu z mého oblíbeného soudku, avšak myslím si, že byl i přesto velice kvalitně zpracován. Film o záchranných pracích jednoho z nejkrásnějších světových měst si vyžádal mnoho známých herců, avšak řekl bych, že ani jeden tu nehrál hlavní roli. Z Francouzů tu dělají hrdiny, z Němců chudáky ...ještě že je ta doba za námi. Dávám ****. avšak oproti ostatním čtyřhvězdičkovým filmům musím dodat, že na tento bych se znova nedíval.(23.7.2009)

Prekvapujúco dobrý film. Miestami svojom štýlom pripomínal "Najdlhší deň" - príbeh sa skladá z mozaiky rôznych príbehov účastníkov. Veľmi oceňujem, že tvorcovia sa snažili aj čo sa týka použitej vojenskej techniky, bonbónikom bol záber na francúzske tanky R-35/H-35. Nevadila mi ani dlhá stopáž, naopak ľutoval som, že je už "koniec".(12.9.2009)

Výborné válečná drama s celou řadou velkých hereckých hvězd, které se většinou objeví pouze v malých rolích, aby vzdaly čest všem těm, co padli při osvobození Paříže. Jak již vzpomínal Blofeld, velká škoda, že se něco podobného nepovedlo Otakarovi Vávrovi. Jeho Osvobození Prahy prohrává srovnání s filmem Hoří Paříž? na plné čáře.(14.12.2011)

Velkolepá infúze národního sebevědomí s ohromným rozpočtem a přehlídkou hereckých hvězd v malých a epizodních rolích. Potěšil mě především kanovník Paul Crauchet, generál supergentleman Claude Rich, hostinská Simone Signoret, zrádce Jean-Louis Trintignant a Marie „Nšo-či“ Versini v roli odbojářky Claire. V ději se snadno zorientuje i divák historií nedotčený: poražení Němci chtějí na rozloučenou vymazat Paříž z mapy a Francouzi jsou proti. Jedinou slabinu filmu vidím v hudbě, která byla na válečný snímek příliš vítězná a ani ve vypjatých okamžicích nedovolila zapomenout, že už je dobojováno. Což je sice pravda – a dobře – ale atmosféře to nepřidá.(21.11.2011)

Tento film, natočený podle známé novely autorů LaPierra a Collinse, vypráví polodokumentární formou a historicky naprosto věrně okolnosti pařížského povstání a osvobození Paříže v srpnu 1944. Atraktivitu filmu podtrhují slavné filmové hvězdy, byť i v malých rolích (J.P.Belmondo jako gaullista Yvon Morandat, Kirk Douglas jako gen. Patton, Glenn Ford jako gen. Bradley, Yves Montand jako por. Bizien a mnoho mnoho jiných. Film je (stejně jako naše Nebeští jezdci) natočen černobíle kvůli použití originálních válečných filmových materiálů. Pro nadšence pro historii a 2. světovou válku je myslím povinností.(28.9.2008)