Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán vltavské paroplavby Adam Korkorán má sice pod palcem jen malý parník Primator Dittrich, ve snech se však stává slavným hrdinou pirátských příběhů, a navíc je snobskou lázeňskou společností považován za admirála. Všechno to způsobily problémy, které s ním mělo ředitelství paroplavební společnosti. Když Korkorán odmítl odejít do důchodu, poslali ho alespoň do lázní, aby měli na chvíli pokoj. Na nádraží v Poděbradech však sluha z luxusního lázeňského hotelu poplete kufry, a tak je Korkorán považován za korvetního kapitána a boháče. Ten oslněn přepychem omyl nevyvrátí, ale naopak se do nové role vžije natolik, že oklame i zkušeného admirála ve výslužbě Piacciho, spřátelí se s ním a je vyhlášen nejoblíbenějším hostem sezóny. Když mu však dojdou peníze, napíše své hospodyni, aby mu poslala úspory. Natolik ji tím vyvede z míry, že se za ním vypraví, což samozřejmě vede k tomu, že pravda vyjde najevo. Ostudou zničený Korkorán se vrátí domů, místo očekávané výpovědi se však dočká povýšení na vrchního inspektora. Majitelem paroplavební společnosti je totiž admirál Piacci, jeho přítel z lázní. (TV Nova)

(více)

Recenze (79)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Samozrejme sa môžme baviť o tom, že sa jedná o komédiu z ranných zvukových dôb a nebolo ešte jednoduché prísť s niečím tak revolučným, aby to bolo vtipné aj pre ďalšie a ďalšie generácie. Jedná sa (čo iné...) o zámenu osôb. Burian hrá extrémneho blbca, možno aj najväčšieho vo svojej kariére, ale tí, ktorí mu na jeho lesť skočia, sú ešte blbší. Prečo nie sú schopní prísť ani pri najjednoznačnejších náznakoch, že sa jedná o podvodníka, je logika, ktorá sa v danom období asi málo v scenároch riešila. Obyčajný človek chcel na chvíľu patriť medzi horných desať tisíc, ale ku šťastiu prišiel inde, medzi svojimi. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

První část filmu až do příjezdu Buriana do lázní skvělá, pak tempo poněkud upadá. Film jsem viděl už kdysi, a pamatuji si, jak mě nadchla hříčka předek x zadek (od té doby jsem ve všech činnostech zásadně začátečníkem , v žádné nechci dospět ke konci. PS: Vzhledem k přílivu umírněných muslimských uprchlíků do Evropy důrazně doporučuji všem, kdo film ještě neviděli, aby tak urychleně udělali. Neboť se dá předpokládat, že tito lidé se stejnou přizpůsobivostí, s jakou např. ve Švýcarsku požadovali změnu státní vlajky (neboť je ten kříž uráží), budou u nás požadovat: a) změnu státní hymny ze Škroupovy hudby na pětiminutové ticho, neboť islám muzicírování zakazuje b) v Praze odstranění sochy sv. Václava v poloze na koni a její nahrazení sochou padesátiletého Mohameda a devítileté Aishy v poloze na koníčka c) vystřižení Buriana z tohoto snímku, neboť jméno jeho postavy uráží nejposvátnější islámskou knihu. ()

Reklama

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Pro mě spolu s Hrdinou jedné noci a Ulice zpívá nejhorší Burianův film 30.let. Pravda ale, že taková Ulice zpívá je mnohem nudnější než Korkorán. Čekal jsem od tohoto filmu asi neprávem hodně, byl jsem zklamán. Moc jsem se u tohoto filmu nebavil, i když se zde samozřejmě několik vtipných situací našlo, ale bylo jich jako šafránu. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Opět komedia založená na záměně loosera za něco lepšího. Burian je můj oblíbenec ale chvilkama sem se trošku nudil. Nebudeme tuto komedii zavrhovat a pochválíme aspoň exteriéry kterých tehdy mám pocit moc nebývalo, vše se točilo na Barrandově pěkně v teplíčku protektorátních ateliérů. Burianovských hlášek poskromnu, klasik Marvan opět neomylně v záloze, ikdyž si moc nezahrál. Hodnotím jako průměrný film té doby. 66% ()

Alagaesie 

všechny recenze uživatele

„To musí lícovat!“ Puntik. Předekprdel. Střecha v pořádku, ahá… „Rum máte Vy, já přines hrnec.“ Korkorán mi přišel trošku namyšlenej. „Vostatní Vy mě všichni poznáte, jen co vodtáhnou ty ledy.“ Jo pořádek muší bejt i na parníku. No téda ty stupně… Suchej flek na vodě. Chyba lávky. „Chraň bůh toho chlapa.“ Zlá doba přišla až s Adolfem. „Charakter?“ „Ryzí.“ Sousedé. No prostě je z toho celej vysoká. Kobylko. Špunt a Svatá kniha. „Ať Vás to ani nenapadne.“ „To je na účet pana Admirála.“ „Tak proč už to není nalitý?“ Hotel naruby je skvělej. „Na něm je vidět námořní důstojník na sto honů.“ „To ste na velkým omylu.“ Oni nechtěli rozruch a Korkorán si sedne k nim, no téda… Š-š-š-š-húúúú. Scéna. Flotylda. Se torpédovali, až se umoudřili. Slunečníci a slunečnice. Revma. Masaryk – no jo, tatíček. Inšpektor. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (7)

  • Premiéra proběhla 24. srpna 1934 v kinech Adria a Světozor. (Cucina_Rc)
  • Název filmu je narážkou na „Podivuhodná, nicméně zcela pravdivá dobrodružství kapitána Korkorána“, zkráceně „Hrdinný kapitán Korkorán“ z roku 1867. Jedná se o dvoudílný dobrodružný román francouzského spisovatele Alfreda Assollanta. (sator)
  • Když kapitán Korkorán (Vlasta Burian) mluví o topičovi na parníku Primátor Dittrich, říká: "Kdyby tam dal o lopatku víc, tak to vybouchne jak František Josef, a to byl nějakej parník!" Mluví o katastrofě pražského parníku, kterému vybuchl kotel u Palackého nábřeží 19. května 1898. Při neštěstí zahynuli tři lidé. (Stejšn)

Reklama

Reklama