Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Britská učitelka Philippa Paccardová (Cate Blanchettová) žijící v italském Turíně se marně dovolává spravednosti ve věci manželovy tragické smrti. Protože místní policie ignoruje její obvinění, rozhodne se vzít spravedlnost do vlastních rukou a prostřednictvím podomácku vyrobené bomby se odhodlá zlikvidovat drogového dealera Vendiceho. Pak se nechá zatknout. Teprve ve vyšetřovací vazbě se dozvídá, že místo muže zodpovědného za smrt jejího manžela zahynuli čtyři zcela nevinní lidé. Do zoufalé mladé ženy, jež má být souzena za teroristický útok, se však zamiluje mladý soudní tlumočník Filippo (Giovanni Ribisi) a pomůže jí uprchnout. Jak dlouho však dvojice spřízněná jmény a spjatá fatalistickým citovým poutem může unikat spravedlnosti?

Na MFF v Berlíně 2002 získal režisér Tom Tykwer nominaci na Zlatého medvěda. Film byl oceněn stříbrnou Německou filmovou cenou a Cate Blanchettová získala za svůj herecký výkon německou Zlatou kameru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

_Berunka_ 

všechny recenze uživatele

Jestliže není spravedlnosti učiněno zadost, rozhodne se Phillippa vzít ji do svých rukou. Souhra náhod ale způsobí neštěstí, za které musí pykat. Je zatčena a obviněna z vraždy čtyř nevinných lidí, přičemž se tuto strašlivou skutečnost dozvídá až ve vězení. Zjištění, že se dopustila tak hrůzného činu je pro ni šokující. Sledujeme, jak se s tím vyrovnává a pozorujeme vnitřní souboj svědomí. Ve chvíli totálního zmatku se do ní zamiluje mladý muž, který jí pomůže utéci z vězení, děj nabírá obrátky. Horoucí láska jí pomáhá překonat tu strašlivou vinu, která jí byla naložena na bedra… Váží si každé chvíle, kdy jsou spolu, protože může být poslední. Prožívají je naplno, pohlcuje je síla okamžiku. Oba vědí, že nemohou být spolu, a to je spoutává pevným poutem, které jen tak nerozetne ani nepřízeň osudu. Brání se času, dnu i noci. Jen lehké, minimalistické tóny piána propojují bezradnost, chvíle porozumění, souznění a hluboké lásky, jaká jen může mezi mužem a ženou vzniknout. Fakt, že se máte na koho spolehnout, máte komu věřit, nejste v tom sami… Svou bolest svěříte druhému a hle, je z ní poloviční. Pronikavé pohledy, co říkají vše. To je to, co pomáhá překonat i ty nejhorší momenty života. Jak to dopadne? Asi tak, jak má, jen jedno je jisté. Stali jste se svědky vynikající podívané, špičkového scénáře a hereckého umění, jak ho máte rádi. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neveril som, že film charakterizovaný ako poetický thriller s romantickou zápletkou, ma tak strhne. Tykwer je jedným z najlepších súčasných európskych režisérov s veľmi citlivým výberom scenára. Jeho skromná a pritom tak úžasne nápaditá réžia robia z minimalistických zápletiek perfektne fungujúce príbehy. 'Heaven' je ukážkou režisérskej zručnosti a hereckého perfekcionizmu, pretože urobiť z tak banálnej zápletky tak fungujúci film, tomu sa povie umenie. 85%. ()

Reklama

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Otázka Giovanni Ribisiho z úvodní sekvence „jak vysoko mohu stoupnout“ by asi byla nesmyslná, jestliže by se člověk již při jejím položení vznášel v oblacích. Cate Blanchett proto otevírá příběh na nejhlubším dnu, sražena na kolena jak zlem okolního světa, tak vlastními zločiny, ale to jen proto, aby byla pomalým a nenásilným tempem pozvedána směrem k odpuštění a opravdové lásce. Její nelehká cesta je tak silně očisťujícím zážitkem i pro diváka, který je z hluku a klaustrofobického prostředí policejní stanice pomalu přenášen do uklidňujících koutů italského venkova, kde se dvě duše prolínají v nerozlučnou jednotu. Konec je pak mlčenlivou katarzí, nádherným smířením se s celým širým světem i vlastním životem tváří v tvář nebeské klenbě a jejímu blankytnému tichu... ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Tykwerovy filmy na první pohled uchvacují svojí vizuální stránkou, ať už je to klipovitě techno-dynamická rusovlasá Lola běží o život nebo uchvacující somnambulní pohyb kamery v Princezně a bojovníkovi či právě minimalisticky vyprázdněné Nebe. Významný podíl na tom má bezesporu Tykwerův dvorní kameraman Frank Griebe. V rovině námětu mají výše jmenované filmy společné především určité zatížení motivem vlivu tajemné ruky osudu a skrytých metafyzických spojení. (více viz recenzi na indiefilm: http://www.indiefilm.cz/2011/03/05/dvd-nebe/ ) ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hodnotit Nebe je hotové peklo, protože tak zvláštně dojemný a krásný příběh jsem dlouho neviděl. Co jen k němu podotknout? Tykwer je rozhodně jedním z nejkvalitnějších evropských režisérů, a to i navzdory novému Internationalu, na kterém si podle všeho chtěl vyzkoušet akčnější řemeslo... Mno, romantické filmy mu jdou určitě lépe (i taková Lola běží o život je vlastně neskutečně romantický snímek s akčními vsuvkami :-)). Giovanni Ribisi je zvláštní kluk, protože v několika málo filmech a seriálech dokazuje, jak talentovaný je to dramatický herec, jen aby si poté střihnul (dělá to napřeskáčku) roli v nějaké pitomé komedii či propadáku se slabým scénářem. Zde byl perfektní, a do jeho postavy jsem neměl problém se vžít. Jak by ne, když je tu Cate Blanchett... Ach, Kate! Nevěděl jsem, že máš tak velká prsa! Ale ne, vážně: hereččin výkon je ve snímku, počínaje nervovým zhroucením při výslechu a konče "poslední večeří", doslova úžasný, a její pocity a emoce jsou divákovi servírovány s mrazivým pocitem v zádech. Prostě se to celé povedlo, protože kromě bravurní režie je excelentní výkon dvou hlavních postav to nejdůležitější, na čem tohle nezapomenutelné drama stojí. Ale takto bych mohl pokračovat dále... atmosféra, HUDBA, střih! Nelze neudělit maximální hodnocení. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Režisér Tom Tykwer komentoval scénu, v níž jsou herci stříháni dohola jako "skutečně neuvěřitelný stres. Točili jsme tu scénu sice dvěma kamerami, ale co by se stalo, kdyby jedna vypadla a exponovaný materiál z druhé kamery nám zničili v laboratoři? Druhou šanci jsme neměli. To člověk umírá tisícerou smrtí." (NIRO)
  • Film Toma Tykwera získal v roce 2002 stříbrnou Německou filmovou cenou a Cate Blanchett za svůj herecký výkon Zlatou kameru, taktéž udílenou v Německu. (Pepinec)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestečku Montepulciano. (dyfur)

Reklama

Reklama