Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

1.) Dwight D.Eisenhower říkal, že se to tak nestalo a co řekne Ike, to platí. 2.) Bojová technika absolutně neodpovídá, ale kdo by si taky půjčoval tanky z muzeí.. 3.) Zatímco Němci se ve válce věnují především válce, Američani byznysu (zdravím Kojaka). 4.) R.Shaw je tak přesvědčivý, že by ho Führer bez mrknutí oka pozval do Orlího hnízda na čaj. 5.) Půl Třetí říše a Evu Braunovou k tomu za zásoby ropy! 6.) Kdo si namlouvá, že není důležitá historická věrnost, ale filmařská forma a herecké hvězdy, ať si znovu přečte bod 1.. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Bitva v Ardenách to je další klasický film, který podobně jako Von Ryanův Expres běžel milionkrát v TV, ale nikdy jsem ho neviděl. Z přehršle válečných filmů v roce 1965 je to asi ten nejválečnější. Žádný odboj, tajné úkoly či zajatecký tábor, tohle je prostě německá tanková mašinérie v posledním pokusu o obrat a proti nim zoufale bojující, ustupující a prohrávající spojenci. Já nejsem expert na krajinu, stroje či jak přesně bitva probíhala, takže nebudu strhávat hvězdičky za něco o čem nic nevím. Pravdou je, že z filmového hlediska se to občas vleče, skoro tři hodiny jsou prostě vražedné a slavní herci Fonda a Shaw nemají jako velitelé zas tolik co hrát, stejně jako v menší roli Bronson, chybí mi tu zajímavější postavy. O to víc se mi líbil kšeftař Tellyho Savalase. Všechny výtky ale přebíjí úžasné scény - tolik tanků jsem v takhle starém filmu ještě neviděl a když se dají do čistky zoufale bránící se pěchoty či obklíčeného města stojí to za to. Závěrečná tanková bitva je na rok vzniku prostě úžasná. Takže silné 4*. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nebudu se rozepisovat, shrnu to do jednoho slova, které to snad vystihne ve všem: VYNIKAJÍCÍ (jak originální, že? :) Skutečně tento film stojí za shlédnutí. Působivá scéna - němečtí vojáci zpívají propagandistickou píseň a pravou nohou udávají pochodový rytmus - jako jeden muž, jeden národ, jedna říše, jeden führer! (Ein Volk, ein Reich, ein Führer)"Durch deutsches Land, marschieren wir..." (tato píseň ve filmu nezazní). Pozn.: Kdyby někoho můj komentář vyloženě rozčiloval tím, že obsahuje nacistické heslo a úryvek hymny SA, může mi napsat do pošty a velice rád mu vysvětlím, že NEJSEM nacista a s žádnou jejich ideologií se neztotožňuji. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm se vším co má mít. Velice zručně natočené bitevní scény, efektní strategie, pohled na vedení války z obou barikád, neústupné vojáky, zbabělce, prohru, vítězství. Co na tom že některé tanky nejsou přesně takové, jaké se ve skutečné bitvě použily. Účel, který měly splnit splnily a je mi stokrát milejší než ty moderní prostoduché válečňáky nadívané počítačovými triky s topornými výjevy herců. Zde je herecké obsazení naprosto ukázkové, žádní nováčci, ale pěkně ostřílení mazáci, kteří vědí co hrát. Henry Fonda jako rozumný, ale nepříliš rozhodný Americký plukovník, Robert Shaw jako fanatický ale disciplinovaný velitel německé divize, Robert Ryan, který si už po několikáté (a ne naposled) s chutí střihl roli generála, který je v ústraní a tahá pouze za nitky a především Telly Savalas jako vtipný, ale i tvrdý velitel tanku. Tito všichni nám předvedli vynikající herecké výkony plně hodné jejich hereckému formátu. A celkově výrobní štáb pod vedením režiséra Kena Annakina ("Nejdelší den") nám stvořil poutavou válečnou podívanou, která ani po čtyřiceti letech nic neztratila ze svého pelu. 85%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bolo pre mňa zážitkom opätovne si pozrieť jeden z nevydarených vojnových filmov. Akurát netuším, z akého dôvodu som ho pred pár rokmi považoval za mierne nadpriemerný. Nevyznám sa v technike tak ako tunajší odborníci, takže neviem ktorá technika nezodpovedala historickým udalostiam. Bolo by výborné, ak by toto bol jediný a hlavný nedostatok filmu. Vo filme dominujú Henry Fonda, Robert Shaw a istým spôsobom aj Telly Savalas, ktorého postavu si požičali z Hlavy 22. Bojové scény sú na zúfanie, dialógy písal niekto s modrou knižkou, zle boli vybrané lokácie, na spôsob velenia i manévre techniky sa mi ťažko pozeralo. Tento film by ma neoslovil, ani keby som predtým žiaden film z II. svetovej vojny nevidel. A videl som ich slušný počet. Včera som videl Báječných mužov ... a dnes Bitku v Ardenách. Oba spáchal Ken Annakin. Nedokážem pochopiť, ako tento režisér dokázal nakrútiť Najdlhší deň. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Ve filmu jsou místo tzv. „Knight Tiger“ využity americké tanky M46 Paton. (Winster)
  • V čase 59:28 (u prodloužené verze) je simulováno převrácení tanku seržanta Guffyho (Telly Savalas) pomocí RC modelů tanků. (Hellraiser12)
  • Maskar v Malmédach se skutečně udál, bylo při něm zabito 81 neozbrojených amerických zajatců a 111 belgických civilistů. Za masakr je odpovědná 1. Tanková divize SS pod Vedení Joachima Piepera, který po válce zemřel při útoku útočníků, kteří zjistili, že byl velitelem SS. (liebgott)

Reklama

Reklama