Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Stará válečná klasika nabízející pohled na bitvu v Ardenách jak ze strany spojenců tak i nacistů. Je zde celá řada herců, kteří ve své době patřili k herecké špičce nebo dokonce měli více zkušeností s hraním v jiných válečných filmech - Bronson, Savalas, Shaw. Příběh je zde volně inspirován skutečnými událostmi a dobře poukazuje na střípky faktů (byť je zde pár historických nepřesností), kdy Hitler provedl poslední ofenzívu této války. Jistě jde o starý film, takže efekty už jsou na slabší úrovni, k tomu to rozhazování rukama a teatrální gesta vojáků při umírání dnes vypadají v porovnání s moderními filmy vtipně. Přesto jde o nesmrtelnou legendu z období Vánoc a pro mě společně s filmy jako Tucet špinavců a Orel přistál (úplnou topkou je pro mě velký útěk, ale to je typově jiný film) top trojka klasických válečných filmů, které se už dají označit za snímky pro pamětníky - 80%. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Battle of the Bulge: The most epic movie tank battle ever:) Bitva v Ardenách je zatím asi jediný válečný film, který mě zcela odrovnal svým obrovským množstvím hlášek:) Totálně drsní Charles Bronson a Telly Savalas (opět s geniálním hlasem Miroslava Moravce). Skvělý scénář, postavy a především také onen fenomenální tankový souboj. "Tak takhle vypadá poražený nepřítel, jako byste zajali nedělní školu", "Řekněte mu, že Američané se učí ustupovat." ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nemůžu (ani nechci) hodnotit historickou věrnost - i tak jsem trochu v rozpacích. Velice věrohodné a působivé záběry se prostřídávají se scénami, které až tak opravdově nevyhlížejí … a nějak se nemůžu zbavit dojmu, že snímek si v některých okamžicích zkouší hrát na western, což se ke světové válce v tomhle případě zrovna dvakrát nehodí. Bohužel jsem viděla dost nešťastně "upravenou“ televizní verzi, tak se pokouším ignorovat osekaný formát obrazu 4:3 - a především český dabing (pokud mluví česky Američané i Němci, je to přinejmenším směšné) ... a čtvrtou * si prozatím nechávám v záloze. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho evidentne nadherny vojnovy velkofilm, pre mna len nudny priemer, ktory bol problem vobec dopozerat. Tematika II. svetovej vojny a zimnych mesiacov roku 1944 bola fajn, ale prvu hodinu sa nic dohromady nedeje, len odznie kopa prazdnych dialogov a divak si nema co pamatat a ani sa na co pozerat. Potom sa to trochu rozbehne, a herci ako Robert Shaw /From Russia with Love/, Dana Andrews /noiry Laura a Where the Sidewalk Ends/ a Telly Savalas /Dirty Dozen s Lee Marvinom a bondovka On Her Majesty Secret Service/ sice hraju na urovni, ale hereckych koncertov si divak nijako neuzije. Plus samozrejme Henry Fonda, ale mam coraz viac pocit, ze bol len lakadlom na masy, aby sa ludia chytili. Na mna jeho ucast teda vobec nezaposobila. Ken Annakin odviedol len zrucnu rezisersku rutinu. Pre mna vojnovy velkofilm, ktoreho popularitu som dodnes nepochopil. 50 % ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film plný hvězd, které nezklamali a opět dokázali, jak jsou postavy pro válečný film důležité. I přes celkem velký počet postav a dvě příběhové linie se divák dobře orientuje a sleduje především Henryho Fondu, jak se snaží najít německé Tygry. V době vidění, v mých cca 10 letech, šlo o úžasný zážitek nejen díky hudbě a zvukům, které od zbraní až po samotné tanky jsou neuvěřitelně reálné, ale také v pocitech z příběhu, který zaujme v každé vteřině a do závěru vás nepustí. Několik nezapomenutelných okamžiků včetně zpěvu německými vojáky nebo přeletu v mlze nad schovanými německými tanky je opravdu jedinečných a po mnoha letech si an ně vzpomínám stejně jako na sympatickou postavu Tellyho Savalas. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Na začátku jsou němečtí zajatci při předvedení do bunkru vybaveni puškami KAR 98 a první útočnou puškou na světě StG 44. Mimo jiné je zde vidět i americké pušky M1 Garant s granátometem M7. (Winster)
  • Protože se provozuschopné německé techniky (zvláště tanků) po válce moc nedochovalo, je často ve filmech nahrazována technikou americkou nebo ruskou. V tomto filmu německé Tigery II (Königstigery) "hrají" americké tanky M47 Patton. (Foxhound#1)
  • Pri obrane mesta Ambléve pripevnia americkí vojaci na tank nálože. V ďalšom zábere, keď od tanku utekajú, už na ňom nálože nie sú, ale v ďalšom zábere pred výbuchom sa znovu objavia. (tiradentes)

Reklama

Reklama