Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

misterz 

všechny recenze uživatele

Ešte šťastie, že Spojenci mali toho H. Fondu s pár chlapíkmi, ktorí sa dostali v správny čas na správne miesto. Ide tu síce o takú klasickú a obohranú americkú hrdinskosť postavenú na pár jednotlivcoch, ale aj tak ma to ešte stále baví. Možno to je tým, že je tu zachovaná primeraná miera patriotizmu a hlavne mi dejová linka dávala zmysel, čiže veľká spokojnosť. 75/100 ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Jako malej sem to viděl snad několikrát a mám na to docela pohodový zážitky ale hodnocení sem si šetřil až na ted, abych byl objektivní tak výpravou kdesi ve Španělské poušti je to šílená mrdka a pro mě jako geografa dost nervující, vždyť Ardény jsou zalesněná vysočina podobná té naší.Na druhou stranu herecky je to hodně dobrý (hlavně Savalas) tak zůstanu na průměru. ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem tento film videl poprve jako dite, byl jsem unesen. S postupem casu jsem ovsem zacal zjistovat, o jak hrozne becko jde. O vsechno co se toci kolem druhe svetove valky se zjimam uz leta a tohle je jeden z nejhure valecnych zpracovanych filmu vsech dob. Herecke vykony jsou jeste jakz takz na urovni (H.Fonda i R.Shaw stoji za to), ovsem zbytek je katastrofa. Mizerny scenar, priserne kulisy, historicke nesmysly (20 let po valce bylo znamo, ze masakr v Malmedách neprobehl tak jak je v tomto filmu zobrazovan - vezni nebyli popraveni kulometnou palbou na mitince v lese, ale byli zastreleni pri pokusu o utek) ci strasna nemcina (vsimli jste si take, ze vsichni nemecti vojaci pri vsech moznych situaci rvou "Das kamm von da oben" - "To bylo tam seshora", i v situaci kdy vedou zajatce apod.?). Kapitola sama pro sebe je ovsem konecna tankova bitva - nevim jestli jste byli nekdy v Ardenach, ale predstava, ze se jedna o vyprahlou poust je vice nez komicka. Stacilo by, kdyby si americti filmari otevreli atlas a zjistili by, ze Ardeny jsou vsechno mozne jen ne rovna poust. Bitva v ardenach je dobry film, ale je na nem proste videt odflaknuta vyprava. Presto ir R.Shaw jako Hessler je vytecny a scena jak mladi tankiste zpivaji Panzerlied je take elektrizujici... Jo a Gemini, kdyz uz tak "Königs Tiger" prosim ;) P.S.: Toto pisu v breznu 2013. Je to porad z dnesniho pohledu becko, ale ve svetle vsech valecnych filmu, co jsou produkovany, jde o skvost, na ktery by se nemelo zapominat, vzhledem k jeho vnitrnimu naboji a vykonu hercu. Opravdova, ryzi klasika. Proto koriguji sve predesle hodnoceni a menim ho ze tri hvezd na smirlive ctyri. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje na jedné straně úžasné a skutečně nadčasově natočené záběry vojenských operací a na druhé straně velmi nevěrohodně působící scény ze zákulisí. Americké hrdinnosti se sice dá věřit víc než německé zlotřilosti, ale obojí nakonec působí značně nepřirozeně a schematicky. Velkolepost bojových scén je navíc vykoupena použitím zcela jiných tanků než těch, které se bitvy skutečně zúčastnily. Tanky Tiger II zde totiž představují americké těžké tanky M47 Patton, vyráběné až v padesátých letech. V době natáčení filmu šlo o zcela soudobou vojenskou techniku. Tvůrci filmu se dokonce nesnažili ani o jakoukoli "kamufláž". Podobně vyznívají efektní pouštní scény, které by se ve ale měly odehrávat v zalesněné zimní krajině. Ani samotný příběh není přesný, nýbrž je v podstatě velmi volnou variací na skutečné válečné události. V žádném případě proto nelze mluvit o nějaké "rekonstrukci", přestože některé pasáže filmu se jako rekonstrukce tváří. Dojem kazí i mnohokrát použitá zadní projekce. Vložení komické figurky překupníka ze zbožím všeho druhu je sice půvabné, ovšem jeho "zmoudření" je stejně schematické a nepravděpodobné jako všechno ostatní... Možná kdybych to viděl v originálním znění s titulky a v nezpraseném obrazovém formátu váhal bych s čtyřmi hvězdičkami. Televizní 4:3 ořez a tuctový bezvýrazný český dabing vyřešily toto dilema za mě.... ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ačkoli jsou některé aspekty tohoto filmu zcela katastrofální, dílo má své vnitřní kouzlo, kterým si mne získalo. V zásadě by se dala každá scéna ohodnotit jiným počtem hvězd a to je hlavní důvod, proč jsem se rozhodl neudělit 4* a to i přestože jsem měl v průběhu pocit, že by to mohlo vyjít. Bohužel je však velká část scén zdlouhavá a nic neříkající. Když už se něco dít začne, je to mnohdy za doprovodu velice teatrálního umírání, které vypadá směšně a zpravidla kazí celkový dojem. Stejně tak jsem nebyl vůbec spokojený s výzbrojí, kdy si produkce nebyla schopna opatřit skutečné tanky ani zbraně z dané doby. Lenost a nebo nedostatek financí byla znát v celém průběhu, kdy se dokonce namísto tanku objevil namaskovaný jeep s dlouhou rourou ve středu. K tomu všemu film provází nespočet děr ve scénáři a to nejen z historického hlediska. Co však hodnocení ubližuje nejvíce, je délka. Začátek je až k uzoufání nudný a když už se to konečně trochu rozjede, stále si tvůrci neodpustí nahodilé a zcela zbytečné zdlouhavé záběry. Zářný příklad tomu byla nekonečná scéna jedoucího vlaku krajinou. Navzdory zmíněné kritice, u mě při sledování převládal dobrý pocit a tak až na několik nepochopitelných momentů hodnotím spíše kladně. 65% ()

Galerie (51)

Zajímavosti (22)

  • Jednotka sabotérů v amerických uniformách byla v bitvě v Ardenách skutečně nasazena. Komandu velel SS Man Otto Skorzeny, který osvobodil Mussoliniho z jeho zajetí v horském hotelu. Když se Američané dozvěděli o komandu, tak nechal generál Patton na kontrolních bodech rozestavit afroamerické vojáky, aby kontrolovali podezřelé bílé Američany. Patton si byl totiž jistý, že až Němci pošlou jako komando kohokoliv, tak černoši to rozhodně nebudou. (liebgott)
  • Kiley (Henry Fonda) létá průzkumným letounem Cessna L-19/O-1 Bird Dog. Tento typ se však začal vyrábět až v roce 1950. Ve filmu přestavuje ve válce používaný letoun Piper L-4 Grasshooper, kterému je vzhledově podobný. (Foxhound#1)
  • V čase 59:28 (u prodloužené verze) je simulováno převrácení tanku seržanta Guffyho (Telly Savalas) pomocí RC modelů tanků. (Hellraiser12)

Reklama

Reklama