Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (560)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Coenovská variace na Homérovu Odyseu funguje až na pár zádrhelů skutečně výtečně. Snímek O Brother, Where Art Thou? v sobě totiž snoubí precizní režii, jímavý příběh s tragikomickými paralelami a příjemně civilní herecké výkony. Jako oddechová "feel good" záležitost je tedy tento počin přesně tím pravým na ospalé odpoledne. Skvělá práce! „Well, as soon as we get ourselves cleaned up and we get a little smellum in our hair, why, we're gonna feel 100% better about ourselves and about life in general.“ ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Bratry Coeny jsem měl vždycky rád (nevzhlížím-li k čistě komerčním projektům). Nejen za Zbytečnou krutost, která byla pro mě prvním seznámením s nimi. Od tohoto snímku jsem očekával především zábavu a volnou atmosféru - a dočkal se. Celou hlavní zápletku útěku, příp. hledání jisté/nejisté věci, střídá několik velice humorných scén (umění metalurgické, představení kapely Blátošlapové, vlajkonoši, biograf a další), muzikálová náplň, resp. nějaké ty lehce bizarní příhody a situace, o které není zrovna nouze. Co naplat: přes všechny nedostatky, kterými tenhle film disponuje, se na film příjemně dívá a nedá se říct, že by se člověk nudil. Proto odpovídajících 70% ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak trochu si gratuluji sám sobě, že jsem tohle dokázal odsledovat až do konce. Poté, co jsem již po půlhodině zjistil, že se mi úplně nedostává slov nad právě viděným a během zběsilých akcí s autem a samopaly nejdříve v bankách a posléze na silnici poblíž stáda kráv jsem se začal zamýšlet nad duševním zdravím obecně uznávaných tvůrců, to nějakou dobu vypadalo, že letos poprvé sáhnu po úplně nejnižším možném hodnocení. Když jsem se ale přemohl, dal si uprostřed filmu malou pauzu a pak s pokud možno co největší pozornosti sledoval Bratříčka dál, musel jsem uznat, že má dost zdařilých a originálních nápadů, dokonce jsem se nakonec i vícekrát zasmál. Já teď nevím, jestli je chyba i ve mě, že jsem nebyl správně na tenhle šíleně absurdní humor z novodobé britské tvorby naladěn, nebo se to bratříčkům Coenům prostě občas ve jménu pokusu o nekonvenční komedii natolik vymklo z rukou, ale asi od momentu se zmizením Peteho a příhodou se žábou se mi docela podařilo přistoupit na tu nevšední absurdní poetiku i schválně přehnané výkony ústředních komiků v jejich bláznivých postavách – jenže problém i tak neskončil. Protože vždycky, když už jsem měl pocit, že jsem tu přišel bratříčkům a jejich Bratříčkovi na chuť, po příznivé chvilce se pravidelně vrátila chvilka, kdy se moje dojmy náhle propadly zpátky do trapnosti nebo v lepším případě totálného míjení. Zčásti moje hodnocení zachraňuje country hudba spolu s meziválečnou stylizací, ale jinak tvorba Coenových asi vážně nebude úplně pro mě. [40%] ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

První, co musí každého upoutat je skvělá práce s kamerou, barvami, filtry, náladou a skvělá stylizace, následuje úžas z výborně vybrané hudby a pak zjištění, že tenhle film není ani náhodou komedie. Pár úsměvných situací se sice najde, ale společný jmenovatel děje je hlavně absurdnost (v tom nejlepším slova smyslu) a jakási "parodie" na spoustu zavedených filmových schémat a klišé. Ústřední trojice uprchlých vězňů je neodolatelná, v čele s přičmoudlým Clooneym. K dokonalosti sice ještě kousek chybí, ale i tak krásných čistých 80%. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

No veru čakal som niečo omnoho sofistikovanejšie a vtipnejšie. Po fantastickom Lebowskom ako keby došiel Coenovcom dych. Samozrejme sú tu badateľné typické znaky Coenovskej tvorby a dokonca sa mi veľmi páčilo vtipné prepojenie s Homérovým Odysseom. Znázornenie syrén a kyklopa v podobne Johna Goodmana boli fantastické. Dielo je samozrejme omnoho komplexnejšie ako sa zdá, čo je na jednej strane výhoda ale na druhej to filmu podráža nohy. Vystupuje tu veľa postáv. Každá s tých postáv je pre film dôležitá ale ani jedna sa na obrazovke nezdrží tak dlho aby mala možnosť zapôsobiť. Takto aj obyčajné rozprávanie o Satanovi vyznie do prázdna. A pritom začiatok mal veľmi sľubný rozbeh. Po technickej stránke nie je veľmi čo vytknúť. Južanská hudba je pohodová a krásne zapadá do prostredia snímku. titulná pieseň ktorú naspievajú hlavný hrdinovia je neskutočne chytľavá a ešte teraz si ju pohmkávam. Deakinsová kamera je v tomto prípade ukážkou kvality. Jej pomalé priechody a nadhľady boli celkom okúzľujúce. Che. K hereckému obsadeniu - Turturro a Clooney sa zhostili svojich úloh na výbornú a ich prejavy boli najživšie a najzábavnejšie, Nelson rovnako ako Hunterová mi prišli ako druhé husle. Ku ktorým sa neskôr pripojil aj Badalucco, Durning a fantastický Goodman. Tento film spĺňa samozrejme určité atribúty čo sa týka vtipnosti ale jeho komplexnosť a nesúvislosť spôsobujú že veľa vtipov vyznie doprázdna. Takto sa jedná síce o dobrý film, na ktorý ale veľmi rýchlo zabudnete aj keď vám nejaká tá melódia bude ešte dlho znieť v hlave. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Soundtrack měl nečekaně větší úspěch než samotný film, do začátku roku 2001 se prodalo přes 5 miliónů nosičů. (Tygrys)
  • Vězeňská píseň ze začátku filmu (rovněž na soundtracku) je stará autentická nahrávka vězňů "Chain-Gang" (přel. řetězový gang). (c.tucker)
  • Píseň ("I Am a Man of Constant Sorrow"), kterou ve filmu nazpívali "Hoši od Syslí řeky", obsahujě větu ("I bid farewell to ol' Kentucky") přel. "Snažím se rozloučit se starým Kentucky". George Clooney se ve skutečnosti narodil ve městě Lexington, v Kentucky. (c.tucker)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama