Reklama

Reklama

Experiment na válečné lodi Philadelphia odstartuje cestu desetiletími, cestu ze čtyřicet let vzdálené minulosti do rozžhavené současnosti Nevadské pouště. Podaří se ovládnout čas a změnit historii...? (LARS, spol. s.r.o.)

Recenze (56)

Stanley 

všechny recenze uživatele

Na tomto snímku je nepochybně nejpozoruhodnější fakt - byť to může vypadat opravdu fantasticky - že prvotním záměrem filmařů bylo nastínit skutečné události, k nimž (údajně) došlo při tajném experimentu, který americké vojenské námořnictvo provedlo 12. srpna 1943 s torpédoborcem DE 173 Eldridge (mimochodem loď v těch letech ve službách námořnictva skutečně působila a po válce byla prodána Řecku pod novým jménem Leon). Kam až v ději filmu můžou sahat jisté možné historické reálie a co je jen koření zplozené scénáristickou fantazií, není zcela zřejmé, v každém případě se ze snímku stává zajímavý pokus o zfilmování jedné legendy z neobjasněných záhad moderních vojenských tajemství, o kterých se veřejnost zřejmě nikdy nedozví skutečnou pravdu. Příběh jako takový je poměrně netradiční a poutavý, takže lze doporučit ke zhlédnutí. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

a) nostalgie, b) otření se o "skutečnou událost", c) obsazení. Díky tomuto všemu prostě dávám víc než standard a to bez ohledu, že samotný "Filadelfský exeriemt" je tam vyobrazen jen na začátku a na konci (zbytek je jen vycpávka smyšleného fantasmagorického děje). Na film je tedy se třeba dívat hodně s nadsázkou a nostalgií :). ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slavný Experiment Philadelphia v méně známém filmu. Michael Paré jako herec druhé cenové je jedinou známou tváří v tomto pohledu na dlouhé roky zatajovanou událost, kterou si autoři trochu přikořenili. Pravděpodobně ve stylu Tajemné záře na Pacifikem vnutili trochu toho cestování časem a to jim vcelku vyšlo. Určitě zajímavější než "realita" a snaha o zajímavý nápad tu je citelná. Bohužel zpracování je i na svou dobu docela slabé a tak odepisuje film s třemi českými názvy do propadliště dějin, dke si ho najdou snad jen největší milovníci sci-fi, jakéhokoliv druhu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To nechápu. Německo a Japonsko jsou teď naši spojenci a Rusko nepřítel." Doba se zkrátka mění a přenos v čase o 41 let vpřed dává oběma hrdinům řadu důvodů k udiveným pohledům. Já mám rád konspirační teorie, ale událost známá jako Filadelfský experiment je i na mně celkem silné kafe. Pokud však někde zakopnu o spolupráci Tesly s Einsteinem, tak jsem si celkem jist, že jakékoli nemožné se v jejich blízkosti stává relativním. A tohle ztracení v čase bylo celkem v pohodě. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici 80. rokov vzniklo viacero snímkov s podobnou dejovou líniou, ale s iným námetom ( napr. TERMINÁTOR, STARMAN ). FILADELFSKÝ EXPERIMENT patrí medzi ne. Dvojica, s ktorej jeden je návštevníkom z iného času ( sveta ), pričom ten druhý ´´domorodec´´ sa pokúša zachrániť priletencovi situáciu a dostávajú sa tak do rôznych nebezpečných situácií. Toto dielo má všetky ingrediencie, aký tento subžáner ponúka, ale nepretavil ho do stopercentného úspechu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Po úspechu filmov Halloween (1978) a Hmla (1980) ponúkla spoločnosť AVCO Embassay Pictures Johnovi Carpenterovi možnosť napísať scenár k tomuto filmu a režírovať ho, ale John im ukázal scenár k snímke Útek z New Yorku (1981), ktorý spoločnosť natoľko zaujal, že mu dala prednosť. (beso74)

Reklama

Reklama