Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obklopuje nás rozporuplný svět násilí a netolerance. V něm žije i Danny Balint (RYAN GOSLING), jehož odpor k zdánlivé pasivitě vlastní židovské komunity zavedl až do řad skinheadského nacistického gangu. Tam si jej povšiml prominentní fašista Curtis Zampf (BILLY ZANE - Titanic). Danny se pod jeho vlivem stává součástí nebezpečného světa amerických nacistických bojůvek a v tajných tréningových táborech se učí nenávidět a zabíjet. U Curtise se však také setkává s Carlou, dívkou se sklonem k sadomasochistickému sexu. Danny s Carlou posouvá hranice svých milostných prožitků, ale díky jejímu zájmu o židovskou víru také znovu poznává svoji vlastní příslušnost. Jeho život je rozpolcen mezi dvě protikladná vyznání a volba kým se stát je těžká. Ta naše není o nic lehčí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (264)

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Nejvyšší hodnocení dávám především proto, že se Believer nespokojil s jednoduchým a černobílým zpracováním, ke kterému téma antisemitismu vybízí. Namísto toho polemizuje nejen s rasismem, ale i s judaismem a vírou obecně. Některé myšlenky jsou opravdu odvážné, ale stojí za to se nad nimi zamyslet. Rozhodně se najdou chyby, především ústřední postava (hraná opět charismatickým Goslingem) se chvílemi chová trochu zmateně a její psycholocký profil by mohl být vykreslen lépe. Přesto v kontextu filmů jako Romper Stomper nebo Kult hákového kříže nemohu hodnotit jinak, definitivně mě v tom utvrdil úžasný závěr. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling je úžasný. Role Dannyho, mladíka, který stojí rozpolcen mezi dvěma odvrácenými ideologickými stranami, mu dokonale sedla. Boj jednoho člověka se sebou samým, s ideály, vírou a lidmi. Nenávidím a miluji. Opovrhuji a potřebuji. V jeho postavě, jejím ztvárnění, přesvědčivosti a jiskrném pohledu, jakoby se odráželo cosi z Dereka Vinyarda. V něčem tolik podobného, ale na druhou stranu zcela odlišného. A jak příhodné je jméno jeho postavy, v níž jsem shledala jistou podobnost s Danny Vinyardem. Po prvním zhlédnutí mě docela zamrzel v podstatě nikam se nevyvíjející příběh a nevyužití netradičního námětu na maximum. Což je vzhledem ke komplikované postavě Dannyho a tomu, jak se s ní Ryan "popral", docela škoda. Občas se na film podívám, když jej zrovna dávají v TV a už mi ani nepřijde nějak "obsahově ztrátový.":) Prvotní dojmy často rychle vyprchají a postupem času člověk zjistí, že to, co se mu napoprvé nepozdávalo, či mu vadilo, není zase natolik zásadní. Billy Zane zde oproti své životní roli jednoho z největších hajzlů a slizáků vůbec, Caledona Hockleyho, působí s delšími vlasy a v poměrně kladné roli tak trošku úsměvně:) ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa veľmi zlý film. Réžia to podľa mňa nezvládla, často ma to nudilo, tie reči boli veľmi hlúpe a naivné, nechápem ako by takto mohol niekto zmýšľať a už vôbec nie zo židovskej komunity, veľmi nerealistické. Veľa scén ako na politicko-náboženskú objednávku. Podľa mňa je to veľká prožidovská propagácia. Rozpor v názoroch a myšlienkach kvitujem a aj rôznu psychológiu, ale celkovo to nebolo dobré a nemyslím si, že by to bol kultový film. To, že často si vymýšľame Židov ako tvorcov zla, a že bez nich by bola spoločnosť ideálna je tiež podané psychologicky a často trefne, aj keď často je aj pravda, že Židia za niektoré veci môžu, ale možno rovnako aj iní, niekedy jeden viac, niekedy druhí. Takisto skupinky neonacistov sú tam podané ako bandy tupcov, či samotná židovská komunita je tam vykreslená neprofesionálne. Možnosť voľby je podľa mňa lepšie vykreslená v Kulte hákového kríža a tento sa naň nechytá ani zďaleka. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Hned po filmu Half Nelson (kde hrál samozř. taky Rayn Gosling), jsem si pustil Svatý boj a ani zde jsem nebyl příliš zklamán. Zajímavá myšlenka filmu-zachytit život, názory a postoj k životu mladého skinheada. Tady se mi líbil Rayn snad ze všech rolí nejvíc, naprosto mu role drsňáka s oholenou hlavou sedla. Závěr mohl být víc propracovanější a vygradovanější, ale i tak dávám zasloužených 75%. Keep going, Ryan :) ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Absolutní nesmysl. Celý film. Příběh jarmulkáře, který ani neví co chce. Jednou si hraje na jakéhosi vůdce národně socialistického gangu. A vzápětí si uvědomí svůj židovský význam. Chabý pokus o zesměšnění národního socialismu. V tomto filmu se plácají blbosti. Režisér musí být větší izraelista něž je samotný snímek, když aní neví nic o nacionalismu, socialismu a fašismu. Jednu hvězdu, za místy dobré akce. Jinak odpad. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Film je volně založen na skutečném příběhu Dana Burrose, člena Americké nacistické strany a newyorské pobočky United Klans of America. Spáchal sebevraždu poté, co ho reportér New York Times odhalil jako Žida. (Homerking)
  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu si štáb nemohl dovolit povolení k natáčení a hodně scén tak muselo být natočeno velmi rychle. (Vlado666)
  • Ač byl snímek oceněn několika věhlasnými cenami (mimo jiné i Cenou poroty ze Sundance festivalu z ledna 2001), tak měl film, kvůli ratingu R a své kontroverznosti, velké problémy s uvedením do distribuce. V kinech se nakonec objevil pouze v New Yorku a to až v květnu 2002. Již dva měsíce předtím byl odvysílán na placeném filmovém kanále Showtime. (DaViD´82)

Reklama

Reklama