Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 2

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (183)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Starobylý hrad s mlhou přede dveřmi, truchlící muž a jeho půvabná sestra, nečekaná návštěva se domáhá vstupu a má tolik otázek.. Knihu jsem nečetla, takže jsem odvyprávěný příběh přijala tak, jak mi ho tvůrci naservírovali.. Atmosféra snímku se mi zamlouvala, temná zákoutí, hrobka, spousta pavučin, tajná chodba a postupné odkrývání nevyjasněného úmrtí mladé ženy.. Posledních cca 15 minut je mrazivých, zejména samotný závěr, ty vyděšené oči, ty oči.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Rovnomenná poviedka Edgara Allana Poa má iba štrnásť strán a tvorcovia si z nej vzali naozaj iba tú jamu s kyvadlom. Ani to čo vymysleli, aby naplnili 80 minút filmu, nevymysleli zle. Ale ani tak, aby výsledok bez straty desiatky prežil toľké roky. Prehrávajúci Price, zapavučinovaný zámok, ale na druhej strane gotika vo všetkom naokolo, aj aké také napätie, takže tie pôvodne pridelené tri hviezdičky sú akurát. Žiaden hororový kult, ani žiaden nepodarok. Len priemer, ktorý už chytil šesťdesiatročnú patinu. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem měl strach, jak dokázal Roger Corman roztáhnou Poeovu povádku do osmdesátiminutového filmu. Naštěstí jsem se bál neoprávněně. Corman byl skvělý a po čertech chytrý filmař, z povídky si vypůjčil pouze motiv jámy a kyvadla a příběh filmu si vymyslel sám (no, do jisté míry se inspiroval také Poeovým Zánikem domu Usherů, který zfilmoval v předešlém roce). Atmosféra je nádherně tajuplná a děj stále nabývá na intenzitě a dvacet minut před koncem graduje. To je opravdu filnále, na které se nezapomíná. Herci jsou všichni skvělí, ale Vincent Price coby Nicolas Medina je fascinující. Zvláště na konci jako naprosto šílený psychopat nám ukazuje svoje mistrovství. "Jáma a kyvadlo" je prototyp poctivého starodávného gotického hororu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Další film kterej mi dlouho unikal. Dneska jsem se k týhle starý hororový klasice konečně dokopal a vyjadřuji spokojenost. Nejsem extra příznivcem těchto starých gotických hororů, protože na tomto druhu filmů se hodně podepsal zub času a tak to co diváky před půlstoletím děsilo, dneska působí trochu naivně a úsměvně, Nicméně to není případem tohohle dílka. Tohle je atmosférická pecka která mě vtáhla od první minuty. Umí precizně gradovat napětí a vyvolávat v divákovi očekávání a hlavně ho pořád nutí pokládat si otázku : Co se sakra děje v tom zpropadeným zámku?! Pravda ta hlavní pointa je snadno odhadnutelná a dá se vytušit už na začátku, ale v závěru filmu se k ní přidá ještě jedna pointa a tu jsem teda netušil ani náhodou. I když je film převážně konverzační, tak možná i díky příjemné délce rozhodně nenudí a tu atmosféru ponurého zámku skrývajícího nepěkná tajemství ve spojení se zlověstnou hudbou vystihuje naprosto dokonale a spousta dnešních rádoby hororů pro vystrašenou mládež ji může tomuhle filmu jenom závidět a to se jedná o více než 50 let staré dílo. Takže jsem rozhodně spokojen a nechápu proč jsem to dosud neviděl. Každopádně už jsem to napravil.80% ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Predpokladám, že Edgar Alan Poe by sa nemal roblém, uchytiť ako scenárista ani v XXI. storočí, keby žil .... Poctivý horror rokov 60-tych, kde straší atmosféra a nie odtrhnuté údy .... Film si veľmi dobre pamätám, ešte cca z roku 1978, kedy som ho videl po prvý raz .... Vtedy som bol nadšený .... Dnes, keď som si film pustil z DVD zisťujem, že čaro tohoto filmu nevyprchalo ani po rokoch. Jediným negatívom v mojich očiach ostal až príliš prehrávajúci Nicholas .... ()

Galerie (65)

Zajímavosti (10)

  • !!!SPOILER!!! Když je Elizabeth uvězněna v železné panně a umlčena roubíkem, její ruce jsou očividně volné. Je tedy záhadou, proč si roubík nesundala a nevolala o pomoc, když Maxmilián a ostatní odcházeli ze sklepení. (liquido26)
  • Aby zvýšil význam kyvadla jako smrtelné hrozby, musel Corman při editování vystřihnout každý druhý snímek. Tím způsobil, že se čepel kyvadla na plátně pohybuje dvakrát tak rychle. (liquido26)
  • Kyvadlo bylo vyrobeno ze dřeva a ostří z gumy. (Chatterer)

Reklama

Reklama