Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 1

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (183)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nelze očekávat čistou filmovou verzi známé Poeovy povídky, s tou to má společného jen málo (zhruba 10-15 závěrečných minut), je to spíše slepenec více poeovských příběhů a námětů (spíše jejich ducha). Dobře vymyšlený a hlavně výborně natočený příběh s klasickými poeovskými proprietami jako je předčasný pohřeb, zazdívání zaživa, užírání svědomí a propadání šílenství. Dočkáme se klasických pochmurných gotických kulis, temně tísnivé a napjaté atmosféry a v neposlední řadě výborné hudby. Trojka Poe-Corman-Price je prostě klasika. 4,5* ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Roger Corman uměl dobře vyhmátnout ponurou atmosféru Poeových příběhů a vyextraktovat z nich jakýsi děj. Když mi bylo 16 let, hodně jsem četl Poeovy příběhy a kresliĺ k nim své ilustrace. Později jsem zjistil, že Cormanovo vidění je mým představám hodně blízké. Jinak co se týče samotného filmu, dobří herci, napětí postupně narůstá jako by autor skládal stavebnici. Po této stránce je to skvělé. Po stránce obsahové jsem k Poeovi (který sám, jak známo, skončil špatně, v podstatě se upil k smrti) a podobným hororům dnes již mnohem kritičtější, hlavně proto, že jsou úplně beznadějné - ostatně v tom je vlastně hrůza hororů, je to jakési okno do pekla. A v tom bychom se my lidé rozhodně neměli vyžívat. Dívat se opakovaně znovu a znovu na tyto filmy by mi připadalo poněkud úchylné. Corman těch hororů na motivy Poea natočil více, ale myslím, že jsou si všechny příliš podobné, takže jeden úplně postačí... ()

Reklama

fcreading 

všechny recenze uživatele

Roger Corman, B-čková legenda hororu, talentovaný spisovateľ Richard Matheson a hrôzu naháňajúci majster Vincent Price sa pokúšajú o úspech v predošlej klasike Zánik domu Usherovcov. A to tak obdivuhodne, že Pit and the Pendulum predstihol svojho o rok staršieho brata a výraznou mierou sa môže označiť ako klasika. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Naposledy jsem se setkal s Jámou před pár měsíci, když jsem se snažil její obsah interpretovat před třídou. Bylo to těžký (za což si ale můžu sám). Jáma a kyvadlo je celkově těžká látka na sdělení, protože tam jde o atmosféru, takže k ní si musí najít cestu každý zvlášť. Škoda, že mě to nenapadlo předtím, než jsem si tam stoupnul a začal řečnit, protože nejen-že někteří začali vytahovat kvéry, ale i moje ego bylo v tu chvíli v záporných bodech. Mrzelo mě to, a tak jsem si to alespoň chtěl u sebe vyžehlit filmem (ale to už nikdo nezjistí :D).__ Jakožto milovník Poea jsem nadšenej. Takový horory já prostě můžu. Corman vykreslil famózní náladu, která vážně děsí a nebudu si nalhávat, že jsem v jednu chvíli nevyjeknul (ty OČI- TY OČI!!!!!). Jasně, že děj je pozměněný, až to bolí, ale za neuvěřitelně skvostnýho Vincenta Price, je mi to putna. A co na to Havran? ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyl Roger Corman takovým sucharem, vlastně by s Vincentem Pricem mohl natočit vtipnou hororovou komedii v doprovodu temné gotické atmosféry. Po stránce atmosféry to v mnoha místech funguje dobře, navíc coby horor občas nepostrádá i působivé, vizuálně ojedinělé záběry. Když jsem se asi v polovině smířil s tím, že s původní povídkou Edgara Allana Poea, jejíž čtení spřed pár let si pořád dost vybavuji, posloužila Cormanovi s Mathesonem spíše jen jako inspirace k závěrečnému vyvrcholení, a přistoupil jsem i na značné přehrávání, na jaké jsem u Vincenta Price z dříve viděných filmů zatím jaksi nebyl zvyklý, vlastně jsem postupně přestal být zklamán a začal se bavit dobře. No možná až příliš dobře, protože nemám pocit, že zrovna tohle „velké zděšení“ s kostrou v temné rakvi nebo všemi těmi Priceovy pohledy plnými úžasu a tajuplností zamýšleli tvůrci s takovou dávkou vtipu, s jakým jsem to dnes chtě nechtě vnímal a víc, než abych pociťoval strach, se u toho neškodně pousmíval. Nemám problém nadále obdivovat Cormana, Mathesona i Price, tento film však onen můj obdiv určitě nezesílil a zubu času v mnoha směrech neodolal. Příjemná stopáž a nejedna atmosféricky zdařilá scéna mají na svědomí, že Jámu a kvyadlo přijímám z větší části pozitivně. [60%] ()

Galerie (66)

Zajímavosti (10)

  • Výška kyvadla sa v rôznych záberoch neustále mení. (beso74)
  • Film nikdy neměl prolog. Ten byl přidán, když byla Jáma a kyvadlo prodána televizi a bylo potřeba, aby byl film o několik minut delší. Z herců byla k dispozici pouze Luana Andersová, takže s ní byla natočena scéna v blázinci a přidána na začátek. Ve skutečnosti se tato scéna vůbec neváže ke zbytku filmu. (liquido26)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

včera

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno