Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ty nejtěžší bitvy se svádějí ve vlastním srdci. Britský historický film režiséra Trevora Nunna zachycuje jedno z nejzajímavějších období anglických dějin za vlády Tudorovců. Po smrti krále Jindřicha VIII. na trůn dosedá mladý Edward VI. Je však těžce nemocný a je jen otázkou času, kdy si smrt přijde i pro něj. John Dudley, intrikánský vévoda z Northumberlandu a předseda královské rady, se obává a děsí představy, že by na trůn mohla nastoupit Edwardova nevlastní sestra, římská katolička Marie Tudorovna. Proto u umírajícího krále prosadí nástupnictví mladičké Jane Greyové, neteře Jindřicha VIII., kterou mezitím stihl provdat za svého syna Guilforda. Jane, nevinná uchvatitelka trůnu, si však klidného panování nemá užívat dlouho. Do Londýna přijíždí v čele vojska Marie Tudorovna a zdá se, že dny mladého královského páru jsou sečteny. Hlavní roli ve filmu ztvárnila tehdy začínající, ani ne dvacetiletá Helena Bonham Carterová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Romantika v dobře obstaraných historických kulisách. Co romantika, úplná červená knihovna! Ale sedí to. Nebudu naiva, určitě se ta krátká epizodka před krvavou Mary (a Alžbětou) takto neodehrála, ale je tu ten věk titulní hrdinky a k němu ta naivita opravdu pasuje. I ten závěrečný patos nijak zásadně neulítnul... 80% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Intriky a podrazy byly a budou. Anglické dějiny za vlády Tudorovců jimi byly plné, sledujeme události směřující k usednutí mladičké a nevinné lady Jane Grey na trůn. Režisér Trevor Nunn a Shakespeare k sobě tak nějak patří, po celou kariéry měl četné divadelní aktivity, často spolupracoval s Ianem McKellenem, hvězdou shakespearovské divadelní scény. I jeho Lady Jane má k podobným látkám blízko, mašinérie moci a intrik ji semele velmi nemilosrdně, ačkoliv o trůn vůbec nestála. Mladičká Helena Bonham Carter už tehdy velmi zajímavá. Přesto dám tři hvězdy, zřejmě kvůli mému aktuálnímu rozpoložení, pár minut bych mohl postrádat, chyběla mi větší osobitost, místy zbytečně převládal chlad a černobílé podání. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Za historickou věrnost charakterů Jany Greyové a Guildforda Dudleyho bych ruku do ohně nedal. Nicméně, s člověkem to pohne, i s takovým cynikem jako jsem já. Už od úvodní scény šlechtického lovu je vidět, že tvůrci pojali film s nasazením od základu a že nejde o žádnou sterilní romanci. Kombinace režie, hudby, výpravy a kostýmů svědčí o precizní práci. HB Carter dávno před Timem Burtonem a rolemi ujetých feťaček pracujících na svém sebezničení začínala v kostýmních filmech s pravým britským dramatickým stylem. Nejpůsobivější není podle mě ani tak poprava, jako následující scéna, kdy královna Marie prochází komnatami a její dvůr se klaní její autoritě, a to včetně Janiny matky... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jímavým způsobem natočený historický film podle skutečných událostí. Mladičká lady Jane, která se stane na krátkou dobu královnou, ačkoliv po tom netouží ani ona, ani její příbuzní, což má nakonec fatální následek, je ztvárněna herečkou Helenou Bonham-Carter. Pro ni to byla jedna z prvních rolí, ale již zde prokázala, že je opravdu výborná herečka a hlavně v historických a kostýmních rolích se cítí jako ryba ve vodě. Také její mužský herecký protipól Cary Elwes předvádí velice solidní výkon, dost možná, že svůj životní. Příběh samotný nabízí nejen romanci a lásku, ale i drama a napětí, a domnívám se, že se zalíbí většině diváků. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jak tak v poslední době sleduju filmy inspirované britskou historií, říkám si, že libido Jindřicha VIII. Angličánkům pořádně zavařilo. Lady Jane je love story, jejíž poslední kapitolu tradičně napíšou zlí katolíci, kteří jsou v podobných příbězích něco jako Utahové ve Vinnetouovi nebo komančové v Hřebejkovi. Helena Bonham Carter mi něčím připomínala Libušku Šafránkovou v Popelce. Pokud byla skutečná Lady Jane alespoň z poloviny tak odhodlaná a statečná, čest její památce. Ať už věřila v cokoli. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu má Jane (Helena Bonham Carter) tmavé oči i vlasy. Její skutečný předobraz je však blondýna s modrýma očima. Další odlišnost oproti realitě lze najít i u Guilforda (Cary Elwes), který je ve skutečnosti pátým synem, nikoliv třetím. (Terva)

Reklama

Reklama