Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Pokaždé. když vidím Jodie Foster s tou její půvabnou pusinkou, tak si říkám jaká obrovská to je škoda, že nenašla toho správného chlapa, který by v ní vybudoval pozitivní vztah k mužům. Jaké ta by mohla mít krásné děti ... . Ale jinak klobouk dolů, je to PANI herečka, což dokázala i v tomto filmu, který je obžalobou především nevšímavosti lidí a brutality některých mužů, kteří by se neměli nechat vyprovokovat k něčemu takovému, co tento film popisuje. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Atmosférou a hudbou to síce pripomína starú dobrú klasiku osemdesiatok, no dramatické spracovanie tohto námetu mi vôbec nesadlo, a to aj napriek tomu, že po obsahovej stránke tu bolo všetko na svojom mieste čoho výsledkom bol aj zmysluplný dej. No prišlo mi to akési nemastné-neslané, málo záživné a minimálne strhujúce (až na samotný záver). Čo sa týka toľko ospevovanej Jodie Foster, áno, hrala bravúrne a myslím, že si toho oscara naozaj zaslúžila, ale poznám aj lepšie herecké výkony na túto tému. Ale to je už asi dosť o sympatiách, táto herečka nikdy nepatrila k mojim obľúbeným. Priemer. 60/100 ()

Reklama

Ceberus 

všechny recenze uživatele

"Hele, moje oblíbená Jodie, tak se schválně kouknu, jak hraje v tomhle..." Na konci filmu jsem měl podezření, že se mi ten výkon líbil tak hodně jen proto, že mám Jodie Foster rád. Naštěstí mě uklidnila informace, že za tuto roli obdržela Oscara, takže úplně subjektivní dojem jsem z toho zjevně neměl. Jodie tady totiž hraje něco naprosto odlišného od svých ostatních rolí a krásně se tu ukazuje, že je schopna zahrát snad cokoli. A jak správně podotýkají ostatní hodnotící - hrát to místo Jodie nějaká neznámá tuctová herečka, film leží v zapomnění mezi dvouhvězdičkovou šedí. Jako malá perlička mě příjemně překvapila epizodní účast hned dvou známých tváří ze seriálu Hvězdná brána - Carmen "Selmak" Argenziano a Tom "Maybourne" McBeath. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Pro mou osobu špatně vystavěný scénář. Ono znásilnění mi přišlo značně nevěrohodné. Nemůžu sympatizovat s "hrdinkou", která si o "to" vyloženě koledovala. Scéna znásilnění měla být dle mého znázorněna značně syrověji a hlavně uvěřitelněji. Ani bravurní výkon Jodie Fosterové nezachrání slabší dějovou a psychologickou (to hlavně) stránku filmu. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Malý průměrný film s jedním velkým excelentním hereckým výkonem. Ano, nebýt Jodie Foster, pravděpodobně by tento snímek upadl v zapomění našich i televizních archivů. Na problematiku znásilnění je zde nahlíženo z jiné stránky a to té, jak moc si za to žena může sama svou přehnanou vyzývavostí, flirty či provokováním. Bohužel tohle téma je omíláno celých 108 minut a v druhé půlce se již nemůžeme dočkat rozuzlení soudního procesu. Film na mě místy působí dojmem nastavované kaše, jelikož scénář je opravdu slaboučký. Vše nese na svých bedrech Jodie a je třeba ji zatleskat za to, jak krásně tento film utáhla. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Andie MacDowell byla vůbec první volbou pro roli Sarah, jejíž postava byla podle Andie uzpůsobována. (D3VIL)

Reklama

Reklama