Reklama

Reklama

Phantasm

  • USA Phantasm (více)
Trailer

Kultovní horor Dona Coscarelliho, ze kterého čerpalo inspiraci mnoho pozdějších tvůrců. Dva bratři, žijící v okolí městského hřbitova, se snaží vypátrat původ záhadných jevů, které je obklopují. Postupně objevují bizarní podzemní svět a pouští se do boje proti vetřelcům ze světa nadpřirozených sil, kteří na sebe berou stále rafinovanější podoby... (MIDO FILM)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (170)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Možná jsem jediný, kdo z toho trochu cítil raného Cronenberga (i když méně šťavnatého). Třeba ve stejném roce vzniknuvší Mláďata... Každopádně Phantasm má jeden základní klad a sice hrůzunahánějící postavu Anguse Scrimma (ta jeho chůze a výraz!). Všechno ostatní stojí víceméně za prd. Celé je to poměrně dost velká slátatina. Z počátku tuctový horor na hranici směšnosti s hereckými výkony na facku a chováním postav na dvě facky (postava jménem Jody). Posléze se dočkáme něčeho jakože sci-fi, ale tomu byl věnován minimální prostor, čili to působí spíš jako hovadina. Konec je pak na tři facky, ale aspoň vysvětluje, proč to nedávalo moc smysl. A na konci jsem se ke své hrůze skoro i lekl a to u toho nejlacinějšího hororového triku co znám, objevení se v zrcadle. Sám to nechápu, protože jsem to přesně čekal, ale Angus Scrimm je tak hrůzný, že jsem si prostě nemohl pomoct. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Pred mnohá rokmi to bol môj obľúbený horor, ale keď som si ho pozrel teraz, tak vidieť, že veľmi zostarol. Atmosféra vynikajúca a k nej nádherne pasovala aj hudobná jednotvárna vsuvka, ktorá ešte tú ponurosť viac umocňovala.  Najtragickejšie boli herecké výkony všetkých zúčastnených okrem A.Scrimma, ten tam mal jednoduchú, zato démonickú rolu. Keď som na začiatku písal, že veľmi zostarol, tak to hlavne kvôli už na tú dobu trocha smiešnymi trikmi. Nemôžem povedat, že som sa nebavil, ale tá údernosť z mojej mladosti je úž nenávratne preč. Už len kvôli nostalgii a Scrimmovi ponechám hodnotenie, inač by som musel ísť o 1* dole. ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

To, že je pohřební ústav se všemi těmi mrtvolami a temnými zákoutími strašidelné místo, jsem věděl už dávno. Stejně tak jako jsem věděl, že by se na hřbitově nemělo souložit, takže žádné z těchto ponaučení jsem si z Phantasmu neodnesl. Za to díky němu vím, že Don Coscarelli musí být velice zvláštní pán, který se do vás nebojí hned od začátku bušit deprimující tóny spojené s výjevy malých trpaslíků pobíhajících po hřbitově a hromadu dalších nápadů, které jsou k sobě přilepeny jen jako soubor scén v dost pochybném příběhu, kdy vám není vůbec nic vysvětleno a chování postav mi někdy bylo také záhadou. Tato zmatenost se sice trochu schovává za dětský pohled na příběh, ale i tak půlku filmu budete kroutit hlavou a tu druhou už žádný velký příběh čekat nebudete. I když filmu prakticky chybí scénář, tak to není nuda a skoro pořád je na co koukat. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Možná mi v tomto filmu něco zásadní uniklo... nevím... pokud ano, tak mě opravte. A pokud ne, tak jsem měl tu "čest" vidět jeden z těch hodně slabých hororů. Kult/nekult - tento film mě ani nevyděsil, ani "nepoučil", ani nepobavil; bohužel jsem se u něho prachsprostě nudil. A z nudy mě nedokázal dostat ani samotný pan Dlouhán (Tall Man). Shrnuto a podtrženo: PHANTASM se pro mě prostě a bohužel stal totálně béčkovým hororem s nevydařenou atmosférou, infantilními mašinkami (létající koule) a jakousi celkovou bezduchostí. Ale možná se pletu. To nic však nemění na mém výsledném ortelu: 2/5. A ať si na mě klidně přiletí nějaká létající kulička. ;o) ()

erl 

všechny recenze uživatele

Při sledování jsem pociťoval stejné pocity jako před lety když jsem si poprvé pustil Evil Dead. Tuto úžasnou a specifickou atmosféru má (bohužel) jen malé množství filmů. Nenašel jsem jediný nedostatek. Snímek mě pohltil a vyplivnul až při závěrečných titulcích. Takto vypadá skutečný kult. Tallman má skutečně pořádný koule! ()

Galerie (66)

Zajímavosti (49)

  • Koule navrhl Willard Green, který si za práci na filmu naúčtoval 1.100 dolarů, avšak zemřel krátce před premiérou, tak své dílo nikdy na plátně neviděl. (Chatterer)
  • Písničku, kterou hrají Reggie a Jody 'Sittin' Here At Midnight', složil sám Bill Thornbury. (Chatterer)
  • Keď sa Mike (A. Michael Baldwin) schováva približne v 32. minúte v rakve, môžeme jasne a zreteľne vidieť, ako je na pravej strane rakvy položený jeho modrý zapaľovač. V ďalšom strihu, keď vylieza von, ho už drží v pravej ruke. (tXtX)

Související novinky

PHANTASM pokračuje

PHANTASM pokračuje

11.03.2005

Štúdio New Line Cinema chce nadviazať na kultovú hororovú sériu PHANTASM, a zrejme hneď trilógiou! Fanušíkovia však (prekvapivo) veľmi vysmiati nie sú - s Donom Coscarellim, "duchovným otcom" celej… (více)

Reklama

Reklama