Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento neobyčejně napínavý a inteligentní politický thriller výrazně předstihl svou dobu. V roce 1962 byla témata jako kontrola myšlení, politický atentát a mezinárodní konspirace spíše neobvyklá a při jeho opětovném uvedení v roce 1987 působil téměř stejně aktuálně jako v době premiéry. Neoblíbený velitel, seržant Raymond Shaw, se z korejského zajetí vrací do USA jako hrdina, aby převzal čestnou medaili Amerického kongresu, a několik vojáků, kteří pod ním sloužilo, o něm opakovaně říká, že to je nejodvážnější, nejjemnější a nejsympatičtější muž, kterého kdy potkali. Brzy začne být jasné, že po jejich zajetí Korejci se Shaw a jeho muži stali obětí intenzivního vymývání mozku. Několik z nich trápí noční můry nebo nevysvětlitelné chování, asi nejhůře se tato zkušenost podepsala na kapitánu Benettu Marcovi. Po čase si Marco začne uvědomovat, co se vlastně stalo. Vypadá to, že byl Shaw naprogramován tajnými ruskými a čínskými agenty jako vraždící stroj, který je schopen zabít třeba i nejlepšího kamaráda, pokud dostane ten správný příkaz. Druhou stranou mince je politické zneužívání Shawa jeho panovačnou matkou, která směruje kariéru manžela Johna Iselina, přihlouplého kongresmana, který se pro sebe snaží získat viceprezidentskou nominaci díky hysterické antikomunistické kampani. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (91)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Slavný, ale dnes vlastně trochu pozapomenutý politický thriller, jenž je de facto svědectvím své doby.  Lehce schizofrenní zápletka, kde  není jasné, zda autor pranýřuje paranoidní mccarthysmus nebo chce představit děsuplné nebezpečí komunistických agentů. Velmi naivní představa hypnotické manipulace  je sama o sobě děravá jako cedník a moc tomu nepřidává ani Sinatrovo odříkávané "herectví", na stranu druhou mě hodně bavila mladá a krásná Janet Leigh a především ďábelská mrcha Angely Lansburyové.   Ačkoliv jsem nebyl pohlcen tehdy jistě brutálně děsivým příběhem , rozhodně jsem se nenudil a silné dějové zvraty (senátor a jeho dcera,  finále s twistem) jsem si náležitě vychutnal.   Rozkolísaný film a to nejen díky tomu, že notně zestárl. Vynáším tři kárové dámy.. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Studená vojna, strach z všadeprítomných komunistov, tajné služby, post-kórejská dobová dráma o návrate vojaka, vymývanie mozgov, politický thriller... V tomto filme je esenciálna podstata nadčasových filmov 60. rokov, teda originálna a nevšedná zmes, ktorá divákov prekvapila (a miestami šokovala) svojou uvedomelosťou a zobrazením aktuálnej spoločenskej problematiky. Prenasledovanie skutočných aj imaginárnych komunistov v Amerike je zaujímavá téma, rovnako ako príbeh vojaka, ktorý sa z Kórei vrátil s vyznamenaním za odvahu a teraz sa musí dokázať zaradiť späť do normálneho života. A k tomu si prirátajte dramatické vzťahy v jeho rodine, blížiace sa prezidentské voľby, agentov, skrývajúcich sa na každom rohu a jeden tajný program s cieľom vytvoriť dokonalého zabijaka. Žiaľ, film sa miestami pomerne vlečie a už Sinatra v hlavnej roli symbolizuje, že je to vlastne tak trochu platená antikomunistická propaganda. 70% ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Staci rozlozit karty, dat mu rozkaz, aby zabil konkretneho cloveka a on to urobi bez vedomia, ze prave zabija svoju priatelku. Na druhy den si nic nepamäta. Zaujimavy scenar, ktory musel byt v 60-tych rokoch este zaujimavejsi, ale aj na dnesnu dobu je to slusny thriller. Prekvapiva bola aj Angela Lansbury, ktoru poznam len zo serialu To je vrazda, napisala, ktorej viac zalezalo na manzelovej kariere, ako na vlastnom synovi. Najlepsi a najnapinavejsi bol zaver filmu. Treba vidiet a urobit si vlastny nazor... 13.12.2008 _____ Frank Sinatra - (Major Bennett Marco) +++ Laurence Harvey - (Raymond Shaw) +++ Janet Leigh - (Eugenie Rose Chaney) +++ Angela Lansbury - (Iselin) +++ Produkcia: John Frankenheimer +++ Hudba: David Amram +++ ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Trochu sklamanie spojené s prehnanými očakávaniami. Scenár je originálny a pútavý ( až na celú úplne zbytočnú linku s Janet Leigh) ale atmosférou aj formou mi to skôr než slávne politické thrillery pripomínalo sci-fi B-čka z 50.rokov, ktoré mám síce v obľube ale tu bolo zarobené na viac - oveľa viac. 7/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Celosvětově divácky úspěšný film. Bez znalosti historických souvislostí a jisté filmové výjimečnosti a neotřelosti tohoto snímku a konečně i vysokého umístění v zahraničních žebříčcích bych tento film asi dost odstřelil - jako černobílé dávno překonané béčko se zápletkou vymývání mozků skupiny amerických vojáků zahraničními komunisty a o paralelních honech na komunisty v 50. letech v USA. Takhle musím jednu hvězdu přidat na průměrné tři (a nevím, zda jsem nepřechválil). Trailer: http://www.csfd.cz/film/17543-mandzusky-kandidat-manchurian-candidate-the/videa/ ()

Galerie (49)

Zajímavosti (21)

  • Když kapitán Marco ukazuje fotku komunisty Gomela na dětské party, dvě děti na fotce jsou synové scenáristy George Axelroda. (Kulmon)
  • Během prologu, který se odehrává v roce 1952, čte jedna z barových dívek časopis, na jehož obálce je Tony Curtis a Janet Leigh, která hraje hlavní ženskou roli v tomto filmu. (Kulmon)
  • Politické téma filmu zapůsobilo natolik, že byl film zakázán např. v Polsku, Československu, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. (Kulmon)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama