Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (369)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pro Shakespeara mám sice životní slabost, ale Kupce benátského považuji v jeho tvorbě spíše za průměr. Námět je bravurní (dá-li se vůbec o nějaké bravurnosti mluvit v případě sociální pohádky o zadluženém floutkovi, co u pomstychtivého žida zadluží i svého nejlepšího kamaráda xenofobního pokrytce, aby spolu ke štěstí došli a nezaplatili ze svého dluhu byť i jen symbolický dukát), ale to zpracování, které se povětšinou drží spíše ve stylu jeho záměnových zaláskovaných komedií tomu těžce nesvědčí. Není to tím pádem ani komedie a ostatně ani drama. Ale chtě nechtě musím přiznat, že si s tím Radford poradil vlastně ještě nadočekávání dobře. I když ona je to v tomhle případě zásluha spíše hereckého ansámblu. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tento film som si musela rozdeliť na dve polovice, pretože pri tej prvej som (nechtiac) zaspala. To je celý Shakespeare. Najskôr diváka resp. čitateľa naťahovať a doslova prinútiť, aby sa premohol a potom zažiť veľmi príjemné prekvapenie. Ako som spomenula, v prvej polovici mi bez námahy padli viečka, no tá druhá mi ju vynahradila. Konečný neľútostný súd, pri ktorom som s napätím očakávala, čo sa bude diať a najmä pár obsahovo prešpekulovaných "shakespearovských" múdrostí. Na odreagovanie veľmi fajn, pozitívne natočené a obohatené vtipnými intervalmi. Paradoxom zostáva, že hlavnú postavu Bassania si zahral Joseph Fiennes, ktorého bolo možné vidieť v úlohe samotného Shakespeara z roku 1998. Nuž čo, intenzívne sa vďaka svojmu hereckému prejavu vkradol do mojich skromných predstáv o legendárnom dramatikovi. :-) ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Kdo by nefandil Židovi v podání božského Ala. Jeho výkon vyšvihnul celou adaptaci vysoko nad její reálnou úroveň, protože Kupec benátský nepatří k tomu nejlepšímu, co partička WS, nebo jednotlivec WS, nebo čert ví, jak to s tím autorstvím bylo, vymyslel/i. Blboviny s prstýnky pokazily závěr, což je škoda, úvodní hodina obsahově taky pruda, ale Al je Al, jen kvůli jeho partům hodnotím vysoko. Dodatek: scénu u soudu jsme si večer pustili ještě dvakrát, ryze z edukatuvních důvodů, jak má vypadat herectví, Pacinův výkon je z jiné galaxie. Geniální! Je cítit, že frustrace, která z něj srší, nevznikla z ničeho nic, že to není povrchní nenávist, nýbrž oprávněná kritika kruté, povrchní společnosti, která opět zvítězila a s nálepkou ďábla mu i ve své věřit zakázala. Perfektně zahrané! Zároveň velmi chválím nádherný dabing milovaného Ladislava Mrkvičky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet$30milionovTržby USA $3,765,585Tržby Celosvetovo $21,417,725║ Nechápem prečo takmer všetky príbehy od Shakespeara musia byť tak nudne nezáživné podané, ľutujem premrhaný čas nad týmto filmom. Horšie že sklamali aj Pacino s Ironsom, určite som nečakal od filmu len fádne filozofické tlápanie o deji nehovoriac. /videl v kine: 40%/ ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Libru masa (říznout či neříznout) si ze školy pamatujeme všichni, jenže film není divadlo a ačkoliv byl Shakespeare geniální (ano, já si to opravdu myslím), nebyl vznik téhle adaptace určitě dvakrát snadnou záležitostí. Film se rozjíždí jen velmi pomalu a zpočátku to vypadá na přehlídku benátských exteriérů a krásných dobových kostýmů. Netrvá však dlouho a Michael Radford podává názorný a nanejvýš působivý výklad termínu GRADACE. S nemalým přispěním hlavních protagonistů postupně utahuje kolem diváka hustou atmosférickou smyčku, aby v závěrečné scéně soudního procesu vyšrouboval napětí na maximum a nechal nás nevěřícně lapat po dechu. Bravo! Opěvovat výkon Ala Pacina by bylo nošením dříví do lesa, každopádně to, jak se plynule přehrál od mladistvých delikventů jako Michael Corleone či Tony Montana k postaršímu zhrzenému lychváři Shylockovi je vpravdě nádherným důkazem hereckého mistrovství hodného toho nejvyššího obdivu. Svým mladším kolegům nasadil laťku hodně vysoko a to je moc dobře. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Michael Radford kvůli obavám distributora natočil několik scén ještě jednou. Proto se při uvedení snímku v televizi nedočkáme polonahých prostitutek, ale všechny jsou oblečené. (imro)
  • Cate Blanchett rovněž odešla krátce před natáčením, ale z jiných důvodů. Zjistila, že je těhotná, a tak Portiu nakonec ztvárnila Lynn Collins. (imro)
  • Během premiéry filmu na festivalu v Benátkách bylo nedopatřením vytisknuto o 200 lístků více, a tak se do sálu nedostali všichni zájemci. I Al Pacino odešel s dlouhým nosem. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama