Reklama

Reklama

Na Západ

(seriál)
USA, 2005, 9 h (Minutáž: 90 min)

Hudba:

Geoff Zanelli

Hrají:

Matthew Settle, Josh Brolin, Gary Busey, Will Patton, Skeet Ulrich, John Terry, Gordon Tootoosis, Simon Baker, Rachael Leigh Cook, Tyler Christopher (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Roku 2005 se na obrazovkách amerických televizí objevila šestidílná minisérie Into the West (Na Západ), na které se jako vedoucí výroby (producent) podílel slavný Steven Spielberg. Epizody seriálu jsou dlouhé zhruba 90 minut a velmi věrně mapují historii amerického západu v letech 1820-1890. Na pozadí příběhu dvou hlavních hrdinů- jižanského koláře Jacoba Wheelera a lakotského šamana Milovaný Bizony, se velmi důvěrně seznámíme s reáliemi té doby i hlavními historickými postavami. Znalci mohou ocenit dobové oděvy, prostředí a nesmírně citlivě zpracované téma lakotských obřadů, kde se vystřídala plejáda snad všech nejlepších indiánských herců v rolích legendárních náčelníků té doby. (tuwanakha)

(více)

Recenze (69)

italka63 

všechny recenze uživatele

Krásné a velmi, velmi smutné a tragické....o téhle části amerických dějin by se dalo dlouze vyprávět, ale mnoho lidí to bohužel nezajímá....samozřejmě by se daly minisérii vytknout nějaké chybičky, ale proč? Pro mě svůj úkol splnila beze zbytku a v závěru posledního dílu mě bylo celkově nad lidskou rasou nedobře, hlavně nad tou bílou...velice mě mrzí nízký počet shlédnutí, velká škoda.....a ještě - hudba, ta byla nádherná..... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jdi na Západ, mladý muži... a nenech tam kámen na kameni. Poučení někdy přijde se zpožděním aneb jednou se tak Barack Obama vydal za indiánským šamanem požádat ho o radu a dotyčný mu po pár potáhnutích z dýmky sdělil: "Být tebou, zaměřím se na imigrační politiku. My jsme svého času tento problém poněkud podcenili..." ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný 6 dielny seriál z prostredia westernu. Nečakajte však western plný pištolníkov, ale indiánov. Jedná sa totiž o western zo skoršieho obdobia a nie toho okolo moderného roku 1900. Tešil som sa na tento miniseriál kvôli Joshovi Brolinovi, ktorý na obrázkoch vyzerá naozaj cool a ono bum a umrel skôr, než som sa stihol usadiť. To neberte ako spoiler! On to má naozaj za sebou už v prvej časti! To bolo obrovské sklamanie. Obsadia takú hviezdu a okamžite sa jej zbavia. Každopádne seriál je to naozaj veľmi kvalitný. Všetko je na vysokej úrovni, ale je pravda, že to všetko pôsobí ako lacný TV film. Ja som dal ale len 4 hviezdičky, pretože som znalec westernov (aj westernových seriálov) a poznám ich oveľa viac lepších. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Perfektní sumár nejvýznamnějších událostí 19. století, kdy byl "dobyt" západ USA. Seriál má pro-indiánský (objektivní) pohled, což je příjemná změna po té protiindiánské propagandě, kterou předváděl Hollywood v minulém století. Právě a především o indiánech tento seriál je a díky jejich smutnému osudu je i on sám neskutečně smutný. Všechny ty události, které popisují poslední tři díly jsem už znal z jiných dokumentů, případně filmů, přesto všechno mě právě tyto tři díly dostaly nejvíce. Je zde skvěle zachycen spiritismus a hrdost indiánů, což tento seriál dostává vysoko, navíc se zde objeví ty největší herecké hvězdy s indiánským původem. Dokonalý je i soundtrack, který celý seriál posouvá o level výš. Díky prvním dvoum nudnějším dílům a solidnímu zmatku v postavách, které se po třetím díle neskutečně kupí, musím dát jen 4*, ale co do vykreslení indiánů a schopnosti zachytit to nejzajímavější ze západu USA 19. století, nemá tento seriál konkurenci v jiných seriálech ale ani v mnohých filmech! 84% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nad týmto seriálom budú slintať všetci tí, ktorí milujú dobrodružstvo, históriu, drámu, romantiku a všetko to, čo robí film dobrým. Je tu z každého rožka troška a tak správne namixované. Prvé diely sú vôbec najlepšie, pravé zálesácke a jedno veľké dobrodružstvo, v ktorom sa nezabudlo ani na nečakané situácie, romantiku, napätie, zvraty a ani na smutné udalosti. Zároveň máme možnosť na pozadí jednej veľkej rodinnej ságy v rozpätí rokov 1825-1890 sledovať aj históriu dobývania amerického západu, samozrejme hlavne vo vzťahu na pôvodnú americkú populáciu - indiánov a ich postupné hubenie. Niektoré scény a bitky ma teda riadne chytili za srdce. Vlastne si tu v špirále známych historických udalostí divák prejde všetkým tým najdôležitejším, čo utváralo americké dejiny. Posledné dve časti a hlavne tá posledná už však čo sa mňa týka stratili to kúzlo dobrodružstva z predchádzajúcich častí, všetko sa tu točí už len okolo smutnej indiánskej agónie. Síce emotívne, no zbytočne natiahnuté. Inak, chcel by som prežiť život Jacoba Wheelera, tomu poviem využitý čas. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (192)

Související novinky

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Reklama

Reklama