Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

anais 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvydařenějších filmů pojednávající o nějaké loupeži! Crichtonovi se povedlo skloubit humor a mnoho opravdu napínavých sekvencí, kdy se čas krátí, hlídač se blíží a hrdina nestíhá... jinak to popsat nedokážu. Connery dokonale využívá svou gentlemanskou image a chemie se Sutherlandem funguje, jak má. Trochu jsem se rozhodoval mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, nakonec ale zvítězil dobrý pocit (nostalgie), který si po každém shlédnutí odnesu...takže nejlepší! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Chcete-li zhlédnout výbornou kostýmní dobrodružnou komedii, jejíž hlavní hrdinové budou "ti zlí hoši", kteří jsou vám sympatičtější než celá královská rodina i s veškerou šlechtou, soudy a policií dohromady, pak není lepší volba než Velká Vlaková Loupež. BTW Connery v originále šišlá jen velmi lehce a jenom někdy:)) A abych nezapomněl - hudbu prý dělal nějaký Goldsmith...;) ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film patriaci do kategórie prvotriednych podvodníckych klenotov. Connery je šarmom priam nasiaknutý a v značkovom cylindri dokonale maskovaný, takže kto by uveril jeho lúpežníckym sklonom? :) Dobovú atmosféru tiež doplňuje svižná hudba Jerryho Goldsmitha, skvelé herecké výkony či kráska Lesley - Anne Down. ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

Přesně tak napínavý film, jak si ho pamatuji z dětství. Zápletka je vcelku klasická, což už i název napovídá. Ale zpracování je parádní. Bez pompézních efektů, napětí je navozováno čistě situačně, dobrou prací scénáristy (a režiséra v jedné osobě). Tahle vlaková hra o čas jede pořádným tempem. Hlavní padouch Connery s kumpánem Sutherlandem se ale můžou jen usmívat pod vousy - před ostatními vždy o krok napřed. __"-Proč jste naplánoval a spáchal tak ohavný zločin? -Chtěl jsem ty peníze." ...Jo? Ale kdo se směje naposledy, ten se směje nejlíp. A policie to rozhodně není... ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

988. hodnocený film: Jen ta myšlenka, že jde o dobrodružný film se spoustou zápletek, kde hlavní roli hraje mazaný Sean Connery a pomáhá mu ve všech loupežích i Donald Sutherland, ve mě navodila obrovskou naději v kvalitní zážitek. Jistě, jde o skvělej film, který je promyšlený do posledního detailu, ale je jakýsi "anglicky uměřený", a to mi moc nesedí. 4* jsou proto maximem, které mohu dát, i když se mi moc líbil, ale měl velký potenciál dosáhnout maxima a stát se fenoménem ve svém žánru. 4* ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • V rozhlasovom rozhovore pre BBC v roku 2011 Wayne Sleep (Clean Willy) povedal, ako ho Michael Crichton požiadal, aby vyliezol na šesťdesiatmetrovú stenu. Sleepova odpoveď bola: "Som herec, nie kaskadér." Keď mu Crichton vysvetlil, že nedokázali nájsť dostatočne malého kaskadéra (Sleep mal 157 cm), nakoniec tento kúsok predviedol. (Arsenal83)
  • Na kaskadérskou scénu na střeše vlaku měl Connery boty s podrážkou z měkké gumy a vagony byly pokryty zdrsněným písčitým povrchem. Během skoku mezi vagony však Connery uklouzl a téměř spadl z vlaku. Potíže mu dělal hlavně kouř a popílek, padající mu do očí. (Tonula)

Reklama

Reklama