foto

Geoffrey Unsworth

  • nar. 1914
    Leigh, Lancashire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 28.10.1978
    Brittany, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Geoffrey Gilyard Unswhorth byl britský kameraman narozen roku 1914 v Lancashire v Anglii, a řadí se k velkým postavám světové kinematografie. Svoji kameramanskou karieru zahájil, jako asistent kamery, roku 1932 na britských ostrovech. Svůj osobní debut zažil roku 1946 snímkem Laughing Lady.

Vynikal osobitým stylem, který ho povyšoval do nejvyšších řad v jeho odvětví. Mnohem více se řídil svými instinkty než-li pečlivým plánováním a přípravami, a i když nebyl znám jako inovátor, tak se rozhodně nezdráhal experimentovat. Jednou z jeho zásad bylo, že by kamera měla být decentní. Nechtěl na sebe obracet pozornost, pouze jen podporovat režijní záměr a tok akce. I přesto zanechal nesmazatelný dojem a pole jeho rozsahu bylo, jak dokazují filmy na kterých pracoval, obsáhlé.

Ať už to byla komedie s Gregory Peckem Milionová bankovka, katastrofická Zkáza Titaniku a historický film Bitva u Thermopyl, přičemž mezi elitu se dostal s kostýmním dramatem Becket. Dále pak v jeho portfoliu jistě vyniká fanoušky milované, vizuálně inovativní a kultovní sci-fi 2001: Vesmírná odysea, režiséra Stanleyho Kubricka. Poté se znovu vrátil k historické látce a natočil snímek Cromwell, a muzikálem Kabaret proměnil svou nominaci na Oskara. Nelze přehlédnout ani elegantní, hvězdně obsazené, krimi Vražda v Orient Expresu, a velkolepé válečné drama Richarda Attenborougha Příliš vzdálený most, pojednávající o neúspěšné výsadkové operaci "Market Garden" spojeneckých vojsk na území Holandska po čas druhé světové války.

Krátce nato nastoupil opět do vlaku a natočil film První velká vlaková loupež, a s komiksovým hrdinou si potykal při práci na snímku Superman. Byl osloven i Georgem Lucasem k natočení Hvězdných válek, ale režisér Donner byl rychlejší. Ani tentokrát však, podobně jako u předchozí sci-fi Vesmírná Odeysea, nebyl akademií nominován na Oskara, za hlavního kameramana, což tehdy režisér Richard Donner nesl s velkým rozhořčením, až znechucením. V této době už i natočil nějaké záběry pro Supermanovo pokračování a pracoval již i na snímku Tess. Avšak během tohoto natáčení ho zastihl srdeční infarkt a zemřel.

Geoffrey Gilyard Unswhorth se za svůj život stal uznávaným tvůrcem, nositelem cen Oskar, Bafta, a několika ocenění od britské společnosti kameramanů, které byl členem. Neopomenut nebyl ani anglickou královnou, která mu roku 1976 udělila titul OBE, a stal se tak čestným důstojníkem Řádu britského impéria. Byl jedenkrát ženatý. Původní Superman je mu "s láskou a úctou" věnován.

Mirokukii

Kameramanská filmografie

Filmy

1980 Superman 2
Superman II: Verze Richarda Donnera
1979 Tess
1978 První velká vlaková loupež
Superman
1977 Příliš vzdálený most
1976 A Matter of Time
1975 Návrat Růžového pantera
Royal Flash
Šťastná dáma
1974 Abdikace
Dokonalý plán
Vražda v Orient expresu
Zardoz
1973 Baxter
Láska a bolest a celá ta zatracená věc
Voices
1972 Alice's Adventures in Wonderland
Kabaret
1971 Say Hello to Yesterday
Unman, Wittering a Zigo
1970 Cromwell
Goodbye Gemini
Three Sisters
Zúčtování
1969 Dance of Death, The
Kouzelný Kristián
The Assassination Bureau
1968 2001: Vesmírná odysea
Blaho paní Blossomové
1967 Half a Sixpence
Oh Dad, Poor Dad, Mama's Hung You in the Closet and I'm Feeling So Sad
1965 Othello
Pop Gear
You Must Be Joking!
Čingischán
1964 Becket
1963 Tamahine
1962 Bitva u Thermopyl
Playboy of the Western World
The Main Attraction
1961 Don't Bother to Knock
1960 The World of Suzie Wong
1959 Severozápadní hranice
Whirlpool
1958 Bachelor of Hearts
Zkáza Titaniku
1957 Dangerous Exile
Prodané životy
1956 Jacqueline
Město jako Alice
Tiger in the Smoke
1955 Eric Winstone's Stagecoach
Passage Home
Simba
Value for Money
1954 Milionová bankovka
Purpurová pláň
The Seekers
1953 Meč a růže
Turn the Key Softly
1952 Made in Heaven
Penny Princess
Planter's Wife, The
1951 Kam nelétají supi
The Clouded Yellow
1950 Double Confession
Trio
1949 Fools Rush In
Spider and the Fly, The
The Blue Lagoon
1948 Blanche Fury
Boj o jižní točnu
1947 Jassy
Mezi podloudníky
1946 Meet the Navy
The Laughing Lady

TV seriály

1972 Columbo (TV seriál)
S dýkou v mysli (S02E04)
1954 Disneyland (TV seriál)

Dokumentární

1963 Evening with the Royal Ballet, An

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(32)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace