Reklama

Reklama

My Fair Lady

Trailer

Slavný film George Cukora My Fair Lady, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa "Pygmalion" (tato hra se poprvé ocitla na filmovém plátně již v roce 1938). Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení vydělal dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce. Rex Harrison si svoji úlohu zahrál již na Broadwayi a později v Londýně, zatímco Audrey Hepburnová vystřídala na přání producenta broadwayskou divadelní hvězdu Julii Andrewsovou. Pro tu bylo jistě satisfakcí oscarové ocenění téhož roku za hlavní roli v muzikálu Mary Poppins, když její sokyně vyšla naprázdno. Přestože je ve zpívaných pasážích Audrey Hepburnová dabována, přispěl její křehký půvab, uvolněnost a smysl pro muzikálové herectví k úspěchu snímku, který dodnes učí další generace, v čem je podstata kvalitního scénického provedení muzikálu. Bohatá výprava a kostýmy, krásné melodie a vynikající herecké výkony a navíc nově restaurovaná kopie – to vše činí z tohoto filmu ojedinělý sváteční zážitek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (442)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Má záliba vyhýbat se klasikám a muzikálům se na dojmu z My Fair Lady bohužel nemile podepsala. Již od začátku se tu Audrey směšně pitvoří - příšerně vypadá, otravně mluví, křičí a přehrává. Zpěv působí ve filmu nevhodně a rušivě, takže jsem už v prvních minutách přetáčela. A postupně mi tak došlo, že z nudy přetáčím celý film.. Pravděpodobně jsem ignorant, ale tenhle film na mě působil nesympaticky již před shlédnutím, kdy jsem slyšela, kolik stresu z něj Audrey měla (aby ji nakonec přezpívali příšernou ukvákanou "lavlííííí" zpěvačkou) a toho dojmu jsem se už nemohla zbavit po celou dobu. Snad někdy budu mít náladu na druhou projekci. A ta snad dopadne o něco lépe. PS: Ty kulisy byly naprosto příšerné a lacině vyhlížející.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Muzikál s velkým M. V první řadě nabízí výborné herecké výkony. Audrey Hepburn je jako ušmudlaná, chudá a mírně hrubší prodavačka květin, stejně jako později krásná, vznešená a kultivovaná dáma naprosto kouzelná a nezapomenutelná. Ale i Harrisonův poněkud svérázný, starý mládenec či Hollowayův nefakčenko, pijan a otec v 1 sobě jsou dost přesní. Snímek dále zaujme kvalitní výpravou, nápaditými kostýmy a propracovanými dialogy (na jazykovou stránku se ve filmu vůbec klade důraz). No a hudba samotná...to je prostě paráda. Muzikál, romantika a komedie v jednom zde zkrátka a dobře funguje a plný počet je tak zasloužený. Jen ta velká a neodpustitelná kaňka v podobě přezpívání hlavní herečky...přitom snad každý, kdo se dostal v rámci bonusů k originálním vokálům, musí jistě uznat, že se její "nedokonalý" projev k roli právě perfektně hodil. Nicméně, z filmu mám i po opakovaných projekcích stále neobyčejně pozitivní pocit a délka stopáže, tedy 170 minut, mě už dávno nestraší. "Do toho Dovere! Hni tou velkou prdelí!" ()

Reklama

svik 

všechny recenze uživatele

Ze začátku sem se vůbec nemohl prokousat a zapojit se do nahozelé atmosféry, ale potom co do hry vstoupila legendární vsázka - z lehké dívky na dámu - blo vše zajímavější a naplno sem si užíval pocit slastných písní a skvělých hereckých výkonů. Opravdu sem to nečekal muzikály pro mne moc nejsou. Režie naprosto úžasná, scénář velice dobrý, kamra nápaditá a zajímavé rozložení trhavých scén. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Kdybych se musela uchýlit na pustý ostrov a mohla si sebou vzít jen jeden jediný film, tak by to byl tenhle úžasný filmový muzikál! Miluju ho a jsem schopná se na něj koukat pořád a pořád dokola. Všechno je tu perfektní, příběh, hudba, kostýmy a hlavně herecké obsazení v čele s kouzelnou, nezapomenutelnou, božskou Audrey Hepburn! ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Překrásný muzikál, který je variací na legendární Pygmalion od G. Shawa. Snímek, kterému nic nechybí, skvělý herci, brilatní režie a kamera, překrásné kostýmy, výprava a vše za doprovodu geniální hudby. Rex Harrison, coby sarkastický profesor Higgins, nemá chybu a Oscar nemohl skončit v jiných rukou. Audrey Hupbern a její pouliční přízvuk je nezapomenutelný, stejně jako její výkon, za který nepochopitelně nebyla alespoň nominována na Oscara. Plukovník Pickering či Stanley Holloway, představitel Alfreda Doolittla, také nezůstali v závěsu a předvádí prvotřídní výkony. Nezbývá než poděkovat Georgovi Cukorovi, že vše skvěle namixoval......... ()

Galerie (116)

Zajímavosti (64)

  • Názov filmu sa neobjaví v žiadnom dialógu, ani v žiadnej piesni. (TheRoller)
  • Mikrofón Rexa Harrisona (Henry Higgins), ktorý mal skrytý v kravate, občas zachytil policajné vysielanie z prechádzajúcich policajných áut. (TheRoller)
  • Jednou z klasických hlášek je výkřik Lízy Doolittle (Audrey Hepburn) na dostizích v Ascotu, jímž totálně zdevastuje přítomnou honoraci. Když její favorit Dover ztrácí kontakt s čelem, zařve "C'moon, Dover, move your bloomin' arse!" V uhlazeném překladu by tato věta mohla znít: "Dělej, Dovere, pohni svým podělaným zadkem!" (Robbi)

Reklama

Reklama