Reklama

Reklama

Ples příšer

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Hank Grotowski je bachař pracující v oddělení pro odsouzené na smrt. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.

Herečka Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně 2002. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (461)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Viděno celkem 2x, poprvé v noci před lety na HBO v dabované verzi, podruhé nedávno na ČT2 v originálu s anglickými titulky. A závěr? Neuvěřitelně působivý film, který ve mě i dnes zanechává stejnou chuť jako před lety. Když si vezmete tvrdý, surový, realistický film, většinou si člověk představí nízkorozpočtové dílo, od kterého průměrný divák v půlce odejde. Tady sice možná opustí sál taky, ale Ples příšer je pro mě důkazem, že i film o rasismu, nenávisti a neideálním světě může být podán mimořádně atmosfericky a zároveň pro každého snad stravitelnou metodou. Za to patří vděk hlavně kameramanovi a střihači; záběry sice nejsou nijak velkolepé, ale o to působivější je jejich dopad. No a herecké obsazení? Není ani co dodávat. Halle Berry si odnesla Oscara, ale Ples příšer ve skutečnosti drží ve výšinách hlavně Billy Bob Thornton. Za to, co předvádí, by si ve skutečnosti všechna ocenění zasloužil nejvíc, jeho postava vás nechce dojmout (narozdíl od Halle), ale je od počátku tak přímá a tvrdá, tak plná oporu k černochům a tak plná nenávisti k vlastní rodině, že z toho člověka ještě zamrazí v zádech. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Výjimečně nasnímaný film. Komorní příběh o rasismu v USA, kterému dominuje úsporné herectví Thorntona. A nemůžu si pomoct - ale za Oscarem Halle Berry pořád vidím spíš politiku než cokoliv jiného - na plátně buď souloží, nebo se vzteká jako malej fracek. Pravda, oboje vykonává naprosto přesvědčivě. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný film o složitých mezilidských vztazích , kde až dvojí smrt změní myšlení jednoho člověka. I mě víc , než Halle Berry zaujal výkon skvělého Billy Bob Thorntona a rozhodně i Heath Ledger byl ve své vedlejší roli fantastický. Jen mi to celé kazil strašlivý dabing , ten malý kluk se nedal poslouchat. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Drama dobré, nenucené. Dokonce i přes jasně řečenou pointu a mírně přehrávající a nepochybně neoscarovou Halle Berry. Jeden z nejvíce přeceňovaných kousků vůbec? Možná... ale určitě ne jeden z nejhorších. A i když si ta Berry Osara nezasloužila, špatný výkon rovněž nepodala, stejně jako ostatní ostatní. Kdo od toho čeká jedinečné dílo, má ale zřejmě problém. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nu, je to takové možná až moc zbytečně překombinované, ale přesto to docela fungovalo.Billy Bob Thorton je jako stvořený pro tyhle charakterní, leč leckdy dost zvláštní postavy. HB se místy chovala nelogicky. Docela jsem se divil jak to až odvážně a hlavně dlouze rozjela s Billym v té milostné scéně a jestli je za kroucení holým zadkem Oscar jistý, pak možná i já zvážím herectví. Připadá mi, že to dostala ani ne tak za svůj výkon, ale za barvu svojí pleti v tomto ,,protirasistickém'' filmu. Jo a to jsme v tom roce 2001 netušili co se bude dít za 19 let a jaká kritéria nastaví pro Oscary pokroková porota a hnutí BLM... I když byl tenhle film takovou lehkou americkou pohádkou o zmoudření v důsledku životnách ztrát, dobře se na to dívalo. Billy byl jako vždy boží. Ten jeho vztah se synem a otcem... Šílený. Zahráno dokonale, uvěřitelně. Úplně jste cítili tu absenci jakéhokoliv citu. Přesto pokud film s takovouto tématikou, tak raději Clintovo Gran Torino. Tam jsem tomu protirasistickému poselství i přeměně hlavního hrdiny věřil víc. I tak ale dávám za 4 čokoládové zmrzliny. * * * * ()

Galerie (56)

Zajímavosti (18)

  • Film se také proslavil jednou z nejdelších scén sexuálního aktu (tvrá zhruba tři a půl minuty) v dějinách kinematografie. Herci navíc před kamerou nic nehráli a měli skutečný pohlavní styk. (duklak2)
  • Představitelka hlavní ženské role - Halle Berry - si filmem vysloužila nejen přezdívku „nejkrásnější tělo Hollywoodu“, ale získala i Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně a také Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. (duklak2)

Reklama

Reklama