foto

Billy Bob Thornton

  • nar. 4.8.1955 (61 let)
    Hot Springs, Arkansas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeho otec byl učitelem a matka psycholožkou. Svoji uměleckou kariéru začal jako muzikant. Hrál na bubny a zpíval s kapelou. V roce 1981 se se svým kamarádem, Tomem Eppersonem, přestěhovali do Los Angeles, aby rozvinuli svoji hereckou a scénáristickou kariéru. Kromě toho Billy hledal práci i jako zpěvák a bubeník. Billy a Epperson zkoušeli po celá léta prodat své scénáře, ale o žádný z nich nebyl zájem. V této době Billy Bob zanedbával své zdraví a následně skončil v nemocnici se srdečními problémy kvůli podvýživě.

Thornton se nakonec dal na herectví, v roce 1987 scénáristicky debutoval s filmem "Hunter's Blood". V dalších letech pokračovaly role v podobně zapomenutých filmech, což však ukončil svým výkonem ve filmu One False Move (1991), kritiky oceňovaný režisérský debut Carla Franklina, kriminální drama zasazené do malého města v Arkansasu. Tento film poskytnul vhodný precedens ke krátkému filmu Some Falks Call It a Sling Blade (1993), který Thornton napsal a zároveň v něm i hrál. Tento snímek dal základ pozdějšímu rozsáhlejšímu samostatnému dramatu Smrtící bumerang (Sling Blade, 1996), se kterým Billy Bob zazářil. Šlo o poutavý příběh Karla Childerse, lehce retardovaného muže, který je náhle propuštěn z ústavu pro mentálně postižené, kde strávil 25 let poté, co zabil svoji matku a jejího milence. Smrtící bumerang se stal skutečným hitem a přinesl Thorntonovi okamžitou slávu a úspěch. Za svoji práci na tomto snímku jako scénárista, režisér a herec, získal Oscara za nejlépe zpracovaný scénář, stejně jako nominaci na Oscara za nejlepší herecký výkon.

Svůj úspěch zopakoval v Duvallově snímku Apoštol (The Apostle, 1997), ve snímku Olivera Stona U-Turn (1997) a ještě více výraznějšími rolemi roku 1998 v Barvách moci (Primary Colors) a Armageddonu. V roce 1998 získal také další nominaci na Oscara za nejlepší herecký výkon ve filmu Sama Raimi Jednoduchý plán (A Simple Plan). Šlo o příběh o dvou bratrech, které začne sžírat vzájemná nedůvěra a paranoia poté, co najdou v lese 4 miliony dolarů.

Billy byl již 5x ženatý a má 4 děti. Má několik tetování na svém těle a mezi nimi nejméně 6 na pažích. Jeho matka - psycholožka - předpověděla, že Billy bude pracovat s Burtem Reynoldsem (to se stalo skutečností, když spolupracovali na třech epizodách CBS Evening Shade, uváděných v roce 1990). V jeho rodném městě, kde je Billy Bob známý jako milovník milkshaků a rock'n'rollový bubeník, bylo úterý vyhlášeno jako "den Billyho Boba Thorntona". Byl to den, kdy si chodil k místnímu stánku kupovat hamburgera a milkshake.

Billy Bob Thornton a Dwight Yoakam mají svojí produkční společnost a snaží se produkovat jak filmy, tak i hudební nahrávky soundtracků. Billy Bob prohlásil v interview pro USA Today, že má hroznou fobii z antického nábytku. Tento strach projevil i ve filmech Banditi (2001) a Smrtící bumerang (1996). Nabídku na film Muž, který nebyl (The Man Who Wasn't There, 2001) přijal okamžitě, aniž by si před tím přečetl scénář. Respektoval talent bratrů Coenů. Po dokončení tohoto snímku přestal kouřit.

Linda "Katie" Kočová

Herecká filmografie

2017 Hunter Killer
2016 Americká reportérka
Goliath (TV seriál)
London Fields
Santa je pořád úchyl
2015 Into the Grizzly Maze
Vincentův svět
Vítězství je naše
2014 Cut Bank
Fargo (TV seriál)
Morton's Fork (S01E10)
A Fox, a Rabbit, and a Cabbage (S01E09)
The Heap (S01E08)
Who Shaves the Barber? (S01E07)
Buridan's Ass (S01E06)
další epizody
Soudce
2013 Nemocnice Parkland
2012 Co čas nezahojil
Grázlové z vidlákova
2011 Kocour v botách
2010 Faster
2009 Smell of Success, The
2008 Informátoři
Oko dravce
2007 Pan tělocvikář
Teorie velkého třesku (TV seriál)
2006 Astronaut
Ice Harvest: Alternate Endings, The
Škola svádění
2005 Ledová sklizeň
Špatné zprávy pro Medvědy
2004 Chrystal
Pevnost Alamo
Světla páteční noci
2003 Láska nebeská
Muž, který zabil
Nesnesitelná krutost
Santa je úchyl!
2002 Probuzení v Renu
Šerif
2001 Banditi
CatDog: The Great Parent Mystery (TV film)
Muž, který nebyl
Ples příšer
Táta a ti druzí
2000 Last Real Cowboys, The
Na jih od nebe, na západ od pekla
1999 Bláznivá runway
1998 Armageddon
Barvy moci
Jednoduchý plán
Tráva je zlatej důl
1997 Apoštol
Gun, a Car, a Blonde, A
Jak dobýt Hollywood...
U-Turn
1996 Rukojmí (TV film)
Smrtící bumerang
Vítěz
1995 Hvězdy padají na Henriettu
Mrtvý muž
Out There (TV film)
Svengoolie (TV seriál) - a.z.
1994 Aljaška v plamenech
Floundering
Some Folks Call It a Sling Blade
1993 Living and Working in Space: The Countdown Has Begun
Mlýnek na maso
Na útěku za průšvihem
Neslušný návrh
Tombstone
Věc cti
1992 Hearts Afire (TV seriál)
Jeden chybný krok
1991 For the Boys
1990 The Outsiders (TV seriál)
1989 Holky na obzoru
Chrome Hearts
1988 Circus (TV film)
South of Reno
1987 Jsem uprchlý trestanec (TV film)
1986 Hunter's Blood

Dokumentární

2015 Drunk Stoned Brilliant Dead: The Story of the National Lampoon
2014 That $#!% Will Rot Your Brain: How the Monster Kids Transformed Popular Culture
The Roosevelts: An Intimate History (TV seriál)
21 Years: Richard Linklater
2013 Ain't in It for My Health: A Film About Levon Helm
2011 Dislecksia: The Movie
2009 Životopisy: Billy Bob Thornton (TV film)
2007 Happy Birthday Elton! From Madison Square Garden, New York (koncert)
Here Is What Is
2004 Sam Peckinpah's West: Legacy of a Hollywood Renegade (TV film)
2003 Life of Laughter: Remembering John Ritter, A (TV film)
2002 Dirty Life and Times with Billy Bob Thornton, Dwight Yoakam and Warren Zevon
HypaSpace (TV seriál)
Inside Bandits
John Wayne Made Me Cry: Our Western Heros (TV film)
2001 Filmography (TV seriál)
2000 Down from the Mountain
1999 AFI's 100 Years... 100 Stars (TV film)
Franky Goes to Hollywood
Intimate Portrait: Kelly Preston (TV film)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2012 The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1997 American Film Institute Salute to Martin Scorsese, The (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(503)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace