Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (228)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasická premisa "moje bývalá zemřela za záhadných okolností, a tak musím zjistit proč" zahalena do rádobytajuplného hávu, asi tak bych mohl charakterizovat Brick. Na tenhle snímek jsem se hodně těšil, i když jsem vůbec netušil o čem bude, obrázky, trailer a úžasné postery mě prostě dokonale dostali, ale to co jsem nakonec zhlédl bylo směšné. Herecké výkony ani technická stránka snímku nestojí za moc, jedná se o naprostý průměr, který neurazí, horší je to už se scénářem, který je dost zoufalý. Nejvíc to odnesly postavy, hlavně chlapec jménem Rambo (český překlad), ehm, kterého ještě dokonale zesměšňuje jeho představitel Noah Fleiss, jakýsi svalnatý bouchač (čemuž herec moc neodpovídá) s drsným kukučem (směšné). Závěrečná část u Draka v domě je asi vrcholem filmu, neboť úplný závěr, který následuje o chvíli později je opět ta nudná rozprávka, kterou jsme mohli sledovat celou dobu. Takže Brick má sice několik světlých momentů, ale celkově se jedná o snímek, na kterém by se mohlo ještě hodně zapracovat. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Protagonista vyzerá ako subtílny intelektuál, ktorý píše do školského časopisu a pokúša sa stať spisovateľom. V póze drsného chlapíka, ktorý si päsťami kliesni cestu, a aj za cenu krvi zdoláva prekážky, aby znova našiel svoju zmiznutú lásku, nezdal sa mi ani trochu uveriteľný. Film mal síce vláčnu atmosféru noiru, ale bol zasadený do súčasnosti. 30. - 40. roky, to boli časy, keď sa drsní frajeri pomaly vozili na svojich veteránoch poloprázdnymi ulicami a mohli obdivovať svet. Život musel mať vtedy iný rytmus. Vzhľadom na časovo-priestorové súradnice filmu Brick, je príbeh, ktorý ponúka nerealistický. Dĺžka filmu bola prepálená a dynamika mu chýbala ako soľ. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Ve finále obyčejný příběh přichystaný v docela pevném režijním sevření. Chytila se špatné party, následně ji našel mrtvou u odpadního kanálu. Dva dny předtím ho prosila o pomoc, několik měsíců předtím tvořili pár. Noir ze středoškolského prostředí ve vylidněném maloměstě, kde sotva narazíme na dospělé, má velmi solidní atmosféru a velmi dobrého (to už jsme si ale dávno zvykli) Josepha Gordona-Levitta. Ta Zvláštní cena poroty na festivalu Sundance je přesto trochu moc. Neměl jsem potřebu jít hlouběji pod kůži postav, zajímat se o snaživého režiséra, přehrávat si některé scény znovu. Lákala mě možná tak zkažená femme fatale. A to není úplně hodně. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi to. 110-minútová minutáž môže byť pre podobné béčka dlhá, no v tomto prípade vôbec nevadí - ba naopak, mňa by uspokojilo, ak by film trval ešte o nejakých 15-20 minút dlhšie. Mám rád námet, ktorý majú podobné béčka (niekto zmizne / je unesený a jej blízky sa na vlastnú päsť snaží prísť na kĺb tomu, čo sa vlastne stalo a kto za to môže) a keď už z toho nevyjde kvalitný a originálny film, tak aspoň sranda na pár minút. Silnou stránkou filmu je aj to, že nie je prehnane vážny, nerobí mu problém robiť si srandu sám zo seba a ja som pár krát narazil na čierny humor - naozaj vydarený. Film nenudí, zaujíma ma, čo z toho vyjde na povrch a na Josepha Gordona-Levitta (ktorý má mimochodom dobre napísanú postavu) sa po celý čas pozerá dobre a jediné čo zamrzí je nevýrazná hudba. By the way, main character má takmer totožnú povahu ako ja. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Lynch nelynch, noir nenoir, jedno je jisté. Jak je to, hlavně zpočátku, atmosférické, neubrání se to nakonec sklouznutí k prapodivně nijakému (ano, tohle slovo to celkem přesně vystihuje) artu. I ta lynchovská ujetost se moc rychle okouká. Nicméně Gordon-Levitt zajímavý ... a Nora Zehetner? Mmmmmmm. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Rozpočet filmu byl pouhých 475,000$. Scénář byl hotov v roce 1997, Rian Johnson na film sháněl peníze 6 let. (montana_cz)
  • Režisér film natáčel ve svém rodném městě a na střední škole, kterou sám navštěvoval. (Morien)
  • Film byl celý stříhán na domácím počítači. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama