Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (228)

mm13 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa Rianovi Johnsonovi nezvýšilo dosť odvahy na to, aby obohatil hlavného hrdinu ešte temnejšími tónmi, nepridal mu na rozporuplnosti. To by bolo ono! Aj bez toho sa však jedná o nečakane vydarený mix teenage thrilleru, Lynchových mystérií a scenáristických spletitostí a lá Guy Ritchie (všetky tieto prirovania berte s rezervou), vo výsledku natoľko neošúchaný, že k spokojnosti zatiaľ stačí. Budem však veľmi rád, keď o pár rokov zistíme, že sa jednalo o veľmi dobre naplánovanú rozvičku pred ďaleko vážnejšími výkonmi nesporne talentovaného autora. Neviem dočkať... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjdem trochu proti prúdu, keďže ma na tejto nízkorozpočtovke zaujala viac forma než scenár. Vynaliezavý strih, zaujímavé uhly kamery, snové sekvencie, hudba a zvuk a tak podobne. K tomu reflexia noirového subžánru v príbehu, kde mi bolo viac menej jedno, ako sa veci majú a pri záverečnom odhalení som akurát skonštatoval, ako si tvorcovia s konvenciami žánru pohrávajú, respektíve ich napĺňajú vo filme, ktorý vizuálne žiaden film zo 40 rokov nepripomína. Namiesto toho, aby som zažíval prezretie po tom, ako všetko do seba zrazu zapadá a ako je všetko inak a ja som sa nechal napáliť. Alebo si pokladal otázky typu, ako si to ten Brendan dokázal tak presne vycucať z prsta. Ale ako sa tu už napísalo, Brick sa naplno docení skutočne asi až po druhom pozretí. Či sa k nemu niekedy odhodlám, si nie som úplne istý. No a outfit JGL je príšerný a dosť ma v priebehu sledovania rušil. ()

Reklama

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Něco jako detektivka,ale z prostředí školy kde sám vyšetřovatel je student Brendan Frye snažící se přijít na kloub zmizení jeho nedávné přítelkyně Emily.Cesty ho zavedou mezi různé lidi ,ale nečekejte kdovíjak velké záhady a ta mysterióznost vězí nejspíš hlavně v tom,že dlouho nebudete vědět jak to nakonec celé dopadne.Pro mě Žánrově průměrnější snímek,ale výkon Josepha Gordona-Levitta je dobrý a chlapec zraje jak víno.Za mě celkově 65% a tři hvězdy. ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Někde jsem četl upozornění, že tento film musíte vidět. A tak jsem učinil. "BOŽE!" ZA CO MNE TRESTÁŠ? Tak stupidní film jsem už dlouho neviděl! Já vydržím cokoliv, ale u téhle slátaniny mi pukly nervy a musel jsem to v polovině zastavit. Na to prostě nemám nervy. Otřesní herci, otřesné dialogy, otřesné hraní...... prostě OTŘESNÉ!!!!! Hrůza hrůzoucí. Kdybych se díval na komunistický seriál Okres na severu a nebo poslaneckou sněmovnu, bylo by to 1000 x lepší než onen DEBILNÍ "BRICK"!!! Jedním slovem "HUMUS"! ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

V oficiálním textu distributora je řečeno vše podstatné - příběh v žánru drsné školy, odehrávající se ve středoškolském prostředí a se středoškolskými aktéry (většina z nich ovšem vypadá přes dvacet). Nijak výrazně mě to neoslovilo, přišlo mi to především trapné a hlavní hrdina mi byl navíc vrcholně nesympatický, víc nemám co dodat. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Signál kterým Brendan instruuje Lauru (dlouze, krátce, dlouze, krátce) je stejný jako ten, který říká Humphrey Bogart v klasickém noir filmu Maltézský sokol. (montana_cz)
  • Režisér film natáčel ve svém rodném městě a na střední škole, kterou sám navštěvoval. (Morien)
  • Rozpočet filmu byl pouhých 475,000$. Scénář byl hotov v roce 1997, Rian Johnson na film sháněl peníze 6 let. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama