Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

VOD (1)

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (228)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjdem trochu proti prúdu, keďže ma na tejto nízkorozpočtovke zaujala viac forma než scenár. Vynaliezavý strih, zaujímavé uhly kamery, snové sekvencie, hudba a zvuk a tak podobne. K tomu reflexia noirového subžánru v príbehu, kde mi bolo viac menej jedno, ako sa veci majú a pri záverečnom odhalení som akurát skonštatoval, ako si tvorcovia s konvenciami žánru pohrávajú, respektíve ich napĺňajú vo filme, ktorý vizuálne žiaden film zo 40 rokov nepripomína. Namiesto toho, aby som zažíval prezretie po tom, ako všetko do seba zrazu zapadá a ako je všetko inak a ja som sa nechal napáliť. Alebo si pokladal otázky typu, ako si to ten Brendan dokázal tak presne vycucať z prsta. Ale ako sa tu už napísalo, Brick sa naplno docení skutočne asi až po druhom pozretí. Či sa k nemu niekedy odhodlám, si nie som úplne istý. No a outfit JGL je príšerný a dosť ma v priebehu sledovania rušil. ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Brick je film, který má všechny předpoklady pro to, aby vás zaujal. Disponuje neokoukanými mladými herci (nikdo starší nad 20 let se snad ve filmu ani neobjeví), kteří i solidně hrají, dále neutuchajícími jazzovými motivy, které jako by vypadly z filmů božského Davida Lynche, z kterých si rovněž bere i hustou a postupně budovanou atmosféru něčeho tajemného (zjevnou inspirací je pak rozhodně Mullholland Drive). Všechny dialogy jsou plné slangu a dost těžko se překládají, přičemž skrývají i skryté motivy. To vše dohromady vytváří dosti specifický noir feeling přeplněný dusným vzduchem, tajemnem a mysticismem, který má rozhodně potenciál zaujmout. Ale přesto se u mne nedostavilo pražádné nadšení, neboť mi přišlo prostředí vcelku nehodnověrné (některé figurky jsou až příliš pitoreskní a sklouzávají do oblasti parodie), příliš nekonvenční a závěr byl už jenom klišovitou kaší, kterou jsme se přecpali už v jiných filmech… ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Režisérovi a scenáristovi Rianu Johnsonovi se podařil husarský kousek - natočil žánrovku film-noir a zasadil ji do současného středoškolského prostředí, aniž by to působilo jakkoliv směšně. Místo drsných detektivů, mafiánů a zkorumpované policie zde figurují převážně středoškolští studenti, kteří ale do jisté míry naplňují pro tento žánr zažité stereotypy. Záhadu tentokrát místo typického soukromého očka řeší řadový student, který má ale oproti ostatním pod čepicí, spoluhráče a informátora mu v této mysteriózní hře dělá obrýlený šprt, nezbytná femme-fatale zase chodí se zástupcem školního fotbalového týmu a o šéfovi podsvětí, kterému je 26 let, se říká, že je dost starý. Většina těchto postav vzhledem k svému věku stále bydlí u rodičů, a tak se zde najde i několik humornějších situací - například samotný šéf podsvětí má svou kancelář ve sklepě rodinného domku a pokud se svými kumpány někdy zasedne v kuchyni, aby jednal o obchodu s drogami, jeho laskavá matka mezitím všechny obsluhuje, nalévá jim džus a nabízí sušenky. Hlavní hrdina zase řeší problémy s docházkou a schází se s důležitými osobami u školních skříněk. Film je originální právě v tom, jak mísí svět dospělého žánru noir se středoškolským životem a režisér si zaslouží obrovskou pochvalu za to, jak bravurně všechno spojil dohromady. Film vybočuje z řady i díky originálně pojaté práci s kamerou, která je vůči divákovi hodně informativní a mnohdy se způsob snímání podřizuje hrdinově psychickému i fyzickému stavu. Dočkáme se tedy krokového střihu, prolínaček a vynalézavých kamerových jízd. Právě skvělá kamera dobře maskuje i fakt, že Brick je vlastně nízkorozpočtovým filmem a určitá strohost je vykompenzována pečlivě komponovanými záběry a vynalézavou prací se světlem (časté užití protisvětla). Samotná zápletka není nijak zvlášť originální, ctí žánrové konvence, ale její již zmíněné zasazení do světa mladistvých posouvá film na novou úroveň. Brick je převážně chytře napsanou žánrovou hrou se sečtělým divákem (co se konvencí a filmové historie týče), která má opojný vizuál (minimalistický, leč působivý), chytré dialogy, kvalitní herce a nabízí řádnou dávku napětí. 90% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Lynchovsky udělaný kousek, který mě chytnul a nepustil. Hippie voják Brendan, smart Brain, půvabné femme fatale - líčení černošky za gejšubylo opravdu sexy:-) - nasvalený pseudo Eminem, prostě cool! Hrozně mi to připomínalo starší PC hry, kde musí pobuda s kocovinou vyřešit problém a vyznat se v náznacích a nástrahách je problém sám o sobě:-)) Plný počet ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina, co vypadá jako starší brácha Heryho Potrata, se snaží přijít na kloub tomu, kdo zabil jeho bejvalou starou. Stopa ho dovede k drogovýmu bossovi, kterej bydlí u maminky a ve sklepě tam společně se svym bizarnim bodyguardem po nocích mučí lidi, aby se pak ráno všichni sešli u stolu, kde se jeho maminka ptá těch obětí mučení, jestli si daj radši jablečnej džus nebo čaj. To by skoro vypadalo jako nějaká parodie, ale ono je to myšlený smrtelně vážně. Asi tak prvních 20 minut vypadalo docela nadějně, ale jak se příběh začal postupně rozmotávat, byla to čim dál větší blbost. Asi od půlky jsem nad tim už jenom nechápavě kroutil hlavou. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Režisér film natáčel ve svém rodném městě a na střední škole, kterou sám navštěvoval. (Morien)
  • Signál kterým Brendan instruuje Lauru (dlouze, krátce, dlouze, krátce) je stejný jako ten, který říká Humphrey Bogart v klasickém noir filmu Maltézský sokol. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama