Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

VOD (1)

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (228)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Zpočátku zdánlivě zmatený a trochu rozvleklý, nicméně už od prvních záběrů bez diskuzí značně originální snímek, který na "středoškolském" půdoryse buduje nefalšovanou noirovou zápletku, která se nakonec krásně logicky uzavře. Filmu nechybí zajímavé postavy, nemalá dávka nadsázky a především obsahuje ( tak trochu lynchovsky ) řadu kouzelných rekvizit, které sice nemají s dějem pranic společného, ale vytvářejí opravdu osobitou atmosféru (heligonka opřená o zeď při vyjednávání mezi gangstery, rozličné harampádí v Drakově sklepě, džbánek v jeho kuchyni atd.) "Brick" si určitě zaslouží lepší hodnocení než průměr. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjdem trochu proti prúdu, keďže ma na tejto nízkorozpočtovke zaujala viac forma než scenár. Vynaliezavý strih, zaujímavé uhly kamery, snové sekvencie, hudba a zvuk a tak podobne. K tomu reflexia noirového subžánru v príbehu, kde mi bolo viac menej jedno, ako sa veci majú a pri záverečnom odhalení som akurát skonštatoval, ako si tvorcovia s konvenciami žánru pohrávajú, respektíve ich napĺňajú vo filme, ktorý vizuálne žiaden film zo 40 rokov nepripomína. Namiesto toho, aby som zažíval prezretie po tom, ako všetko do seba zrazu zapadá a ako je všetko inak a ja som sa nechal napáliť. Alebo si pokladal otázky typu, ako si to ten Brendan dokázal tak presne vycucať z prsta. Ale ako sa tu už napísalo, Brick sa naplno docení skutočne asi až po druhom pozretí. Či sa k nemu niekedy odhodlám, si nie som úplne istý. No a outfit JGL je príšerný a dosť ma v priebehu sledovania rušil. ()

Reklama

numi 

všechny recenze uživatele

Silně lynchovsky laděná detektivka, která si za vzor bere právě Lynchův Mulholland Drive. Svou náladou, atmosférou i prací s kamerou. Jen prostředí je jiné. V něm je také hlavní problém, neboť celý film působí strašně prázdně (další odkaz na Mulholland Drive, ale tam to bylo rafinovaně opodstatněno). Když se celý děj odehrává na univerzitě (či střední škole?), tak bych uvítal nějaké studenty na chodbách a v okolí školy. Chybí také lidé na ulicích, auta na cestách... Prázdno. Nikdo nikde. Jen postavy z příběhu. Možná, že to může fungovat, ale v tomto snímku to nepůsobí přirozeným dojmem. I příběh je více méně obyčejný, vše zapadá bez problémů a bez kopanců. Ale i on je podán tajemným (místy až mysteriózním) způsobem. Závěrečná věta zůstává divákovi ukryta - otevřený konec? Opět a zase příliš násilné. Proč? Je to třeba? Brick není špatný film. Byl jsem napjatý po celou dobu, ale konec byl fádní. Čekal jsem víc. Byl jsem zklamán. Děj sliboval hodně silné finále, ale ono nic. Rian Johnson dostal tuctový příběh a tuctové herce a vše spojil do lehce nadprůměrného celku, kterému dal silně netuctový kabát. Ten však po shlédnutí celého filmu působí příliš nuceně. Tři a půl. [říjen 2006] ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je potřeba nedívat se na to jako na nějaké realistické drama, naopak je to nadmíru stylizovaná noirová detektivka, která využívá kulis střední školy. Kromě osvědčených postupů noirového vyprávění a tradičních typů postav je docela zábavné sledovat, jak je film natočen. Johnson (anebo kameraman filmu) má nesporně talent na komponování jednotlivých záběrů, často volí originální úhel kamery, což dodává filmu plnější zážitek při jeho sledování. Jen škoda, že si člověk občas nedokáže spojit některá jména postav s konkrétním obličejem - bez obrazových flashbacků (které by k takto klasicky stavenému příběhu asi nepatřily) se totiž divák občas trochu ztrácí v tom, kdo co přesně udělal. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Vše se odvíjí od toho, jestli je divák ochoten věřit... Věřit, že vše, co vám ve filmu předkládají, je reálně možné. Pokud to byl tvůrcův záměr, takhle zmást diváka, klobouk dolů. Pokud ale ne, vážně to poškodilo tenhle zajímavý snímek. Protože místo toho, aby si divák film užil, stále se mu v hlavě objevuje "opravdu", "vážně", "je to možné?" Atd,atd. Já hodnotím 2 až 4 slunce. 45 - 80% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Režisér film natáčel ve svém rodném městě a na střední škole, kterou sám navštěvoval. (Morien)
  • Signál kterým Brendan instruuje Lauru (dlouze, krátce, dlouze, krátce) je stejný jako ten, který říká Humphrey Bogart v klasickém noir filmu Maltézský sokol. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama