Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (575)

H34D 

všechny recenze uživatele

Velkofilm v pravém slova smyslu, dobrodružný epos o megalomanském útěku celého zajateckého tábora, jehož hlavní předností je zajímavost a zde bych rád toto slovo ještě dvakrát podtrhl, neboť to nemyslím jen jako frázi, ale jako přívlastek nejlépe charakterizující celý film. Děj je (vzhledem k tématu) všeobjemný, ucelený, neokoukaný, podepřený slušnými scenáristickými základy a hnán kvalitním motorem plným znamých hereckých jmen. Co mě však zaráží je až nepochopitelně "pohodová" atmosféra tábora plného mírných a kamarádských stráží a poměrně nízká obtížnost útěku. Film tak zbytečně rezignuje na možné napětí, nevyužívá plně svého potenciálu intenzity a... Je dost dlouhý :) 8/10 ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Co jiného si představit pod pojmem "stará dobrá klasika?" :-) Fantastická podívaná, ve které se snoubí dobrodružná akce s vychytralým humorem a úctou k těm, kteří si tento příběh skutečně prožili. Naštěstí linie filmu nevede k žádnému patosu, velké přičinění na tom zajistá má hudba, kterou jsem si zamiloval! Z hereckých výkonů bych rád vyzdvihl Steve McQueena (těším se na Motýlka! :-)) a Gordona Jacksona alias George Cowleyho z CI5... :-) ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc prijemnej starej valecnej film. I kdyz tady o tu valku zas tak moc nejde, tohle je spis dobrodruznej film o jednom ultra uteku. Je fajn, ze nemci v tabore tu nejsou liceny jako nejaky sileny zabijaci, ale jako normalni lide, ktery to, co delaj, nak zvlast netesi, ale musi poslouchat prikazy. A co se tyce obsazeni veznu, tak to je fakt lahudkovy. Akorat me prekvapilo, ze tu vlastne neni zadna hlavni postava, kazdej dostane krapet prostoru a vzajemne se doplnujou. Cekal jsem totiz, ze McQueen bude hlavni kapo, ale on byl vetsinou na samotce. Vlastne nakejch 120 minut se planuje utek, kopou tunely, provokujou strazny a vymejsli ruzny ochcavky a nechybi tu ani trochu humoru. Pak ale dojde na samotnej utek, kdy film krapet zvazni, ale zaroven se stane akcnejsi a zacne bejt pekne napinavej. Taky je tu vcelku netradicni konec. A i pres tu delku film dokaze zaujmout od zacatku do konce, takze jsem se dobre bavil. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James Clavell, W.R. Burnett .. Idealista John Sturges ve vrcholné síle v krásně frajerském válečném filmu (zvláštní spojení, ale je to tak) o zajatecké odvaze a vytrvalosti. Styl, napětí, zábava a výborné herecké obsazení, vše ve Velké formě. 90%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľkofilmová lahôdka s úžasným castingom na čele s vynikajúcim Stevom McQueenom. Silný príbeh, skvelá práca s napätím, no aj mnoho vtipných situácií. Režisér Siedmich statočných predvádza to najlepšie možné remeslo a za takmer tri hodiny nestíha nudiť. Motorkový únik hlavného hrdinu patrí k najikonickejším akčným scénam histórie. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Ve skutečném útěku figuroval i český válečný letec RAF major Josef Bryks. Do tábora Stalag Luft III byl deportován jako notorický "útěkář", proto se zapojil do prací spojených s útěkem. Z důvodu prozrazení už nestihl tábor opustit. Pokusil se utéci o tři dny později s britským kapitánem Douglasem Wilsonem. Oba byli odhaleni, pod palbou stráží se vzdali a byli uvězněni v izolaci. (Redyx1)
  • Stejně jako filmová postava Roger 'Big X' Bartlett byl i její představitel Richard Attenborough za druhé světové války bojovým pilotem RAF. (Charpy)
  • Film se natáčel výhradně v Evropě. Imitace tábora Stalag Luft III byla zbudována nedaleko Mnichova. Exteriéry samotného útěku pořídil štáb v Porýní a oblastí kolem Severního moře. Motocyklové sekvence Steve McQueena se točily na rakouských hranicích (Fussen) a v Alpách. Veškeré interiéry vznikly v mnichovském Bavaria Film studiu. (džanik)

Reklama

Reklama