Reklama

Reklama

Poslední traper

  • Francie Le Dernier Trappeur (více)
Francie / Kanada / Švýcarsko / Německo, 2004, 94 min

Obsahy(1)

Francouzský dokumentarista Nicolas Vanier putuje po těch nejmrazivějších krajinách jako jsou Sibiř, Laponsko, Aljaška a samozřejmě Kanada, kde podnikl skutečnou bílou Odyseu - 8 600 km přes Aljašku. Na této cestě se setkal s mužem, který ho inspiroval k natočení filmu Poslední traper. Padesátiletý Norman Winther žije se svou indiánskou ženou Nebraskou uprostřed kanadské divočiny. Zdá se, že je poslední, nebo jeden z posledních skutečných traperů. Má své psí spřežení, kterým loví i jezdí pro zásoby. Svůj dům si postavil vlastníma rukama a doufá, že se nebude muset přesunovut dál na sever, aby unikl hlučné civilizaci. Žije v rovnováze jak s přírodou tak sám se sebou. Má svou vlastní filozofii, své zásady. Ve filmu, který je na pomezí dokumentu a hraného filmu, představuje sám se, stejně jako jeho žena i přátelé, s nimiž se setkává jen zřídka. Traper není jen obyčejný lovec, je to (jak praví naučný slovník) potulný lovec lovící kožešinovou zvěř. Takový je Norman Winther. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

Sekero 

všechny recenze uživatele

Postupující civilizace žene horaly spolu s jejich světem čím dál víc do hor a tento dokument je jedinečným svědkem, že nezkrocená příroda je hodně divoká milenka, avšak její náruč by nikdo z horalů za nic jiného neměnil. Částečné nahlednutí do radostí a strastí posledního trapera. Ne vážně, tohle vás ve skautu nenaučí. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Polodokumentární dobrodružný film o útrapách života za polárním kruhem, kde si člověk v drsné bílobílé divočině musí poradit sám a i když má svou ženu, tak je vlastně samotář. Pomalý komorní snímek, který na Vás ledově dýchne a na hodinku a půl zavede do jiného světa, než v kterém žijeme. Typický film pro artové vyznavače a milovníky přírody ještě bez stop lidské civilizace. Zajímavý i tím, že si hlavní hrdina zahrál sám sebe. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Jak mě mohl takový skvost minout? Něco mezi dokumentem a filmem, ale z každého si bere to nejlepší. Z filmu uvěřitelnost a napínavost, z dokumentu naopak to, že to není fádní popis. Prostě stále jste v napětí a čekáte, co kde rupne a ono ne, ono to funguje tak...jako normální život. Skvělá forma a skvělé zpracování. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokumentárně hraný film o traperovi žijícím na okraji spíše civilizace než přírody, o jeho strastech, radostech, zkušenostech a o jeho věrných psech. Život, který žije nám v dnešní době může připadat neuvěřitelný, avšak jemu nic nechybí a snímek to dokonale vykresluje. Krásná příroda i hudba. "Vlci nesnášejí psy. Na lidi neútočí, jak se o tom píše v knihách." - Věta, ze které vše čiší. 90% = 5/5 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

No nádhera! V poslednej dobe som mal výnimočné šťastie na pozoruhodné filmy, vďaka ktorým sa aj platenie koncesionárskych poplatkov zdá byť menej absurdné. Málokedy sa mi stáva, tak, ako v tomto prípade, aby som ľutoval, že film už končí. Ani neviem, čo skôr pochváliť. Predovšetkým to, že vôbec vznikol, že pôsobil úplne prirodzene, že predstavil výnimočného človeka, ktorý o prírode iba nekecá, ale v súlade s ňou aj žije. Vrátane vzťahu k svojej indiánskej žene, k svojim úžasným psom i ojedinelým priateľom. Príroda je vskutku nádherná a kameramani odviedli vynikajúcu prácu, aby ju divákovi priblížili. Celý film som aj intenzívne vnímal hudbu. Bola skvostná. Keď spieval Leonard Cohen, mal som dojem, že bola zložená práve pre tento film. A keď som si plný nadšených dojmov prečítal zopár komentárov, bol som zasa doma. Časť ľudí by mala radšej ostať analfabetmi. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Všetky psy, ktoré chová Norman Winther, sú plemena sibírsky husky. (Laslo)

Reklama

Reklama