Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zasněženým vysokohorským údolím projíždí skříňový automobil označený nápisem Spoje. Posádku vozu tvoří řidič a ozbrojený zaměstnanec poštovní ostrahy. Do blízkého JZD vezou zaměstnancům tři čtvrtě milionu korun. Náhle se před řidičem objeví osobní vůz. Před jeho koly bezvládně leží ženská postava. Řidič vystoupí z vozu. V tom okamžiku jej skrytý útočník uhodí obuškem do hlavy. Vzápětí z opačné strany zazní výstřel, který otvírá dramaticky vypjatý příběh, jehož další děj se odehrává ve vlaku jedoucím silvestrovskou nocí. Mezi cestujícími je totiž trojice pachatelů s lupem a za každou cenu hodlá dojet do cíle. Dokáže se průvodčí Emil ubránit násilí i finanční nabídce, které na něj číhají? Hlavní roli televizního filmu režiséra Jiřího Svobody vytvořil Lukáš Vaculík. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Toto je dost divný film s ještě divnějším chováním zločinců...Mareše, Skopala, Přeučila i režiséra Svobody si vážím, ale tady jsou prostě strašní. Vaculík jako vždy ještě strašnější. Je to popsáno jako krimi, ale slovo parodie je mnohem přesnější. Ten závěrečný dialog mezi Vaculíkem, Marešem a Skopalem nese všechny znaky totální parodky.... ()

magu 

všechny recenze uživatele

Rád by som dal viac, ale nedá sa. Okrem kameramana, ktorý si v úzkom priestore vlaku poradil celkom dobre, stáli ostatné výkony dosť mimo. Herci nehrali ani len svoj štandard, scénarista sa tiež veľmi nepretrhol a režisér to už proste nedokázal dať dohromady. Zopár chybyčiek bolo aj príbehu (dvakrát to isté miesto na trati, zapaľovač, ktorý nemal a potom mal...) a dlhšiu stopáž by som asi neuniesol. Ani moje obľúbené vlaky to nedokázali zachrániť. ()

Reklama

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Film ,ktery zacina prepadenim postovniho vozu nas zavede na koleje nasi drahy. Pro mne velice netradicne na nase pomery natoceny datektivni pribeh odehravajici se cely ve vlaku.Rezijni taktovky se ujal pan Jiri Svoboda,ktery vyuzil v te dobe snad nejpopularnejsiho herce z mladsi generace Lukase Vaculika, jenz spolu se svym kamaradem Svatoplukem Skopalem vytvorili hlavni postavy pribehu, ktery nam mimo jine ukazal jakym zpusobem bylo mozno na draze v pozici pruvodciho si pekne penize vydelati (v komunistickem rezimu, bohuzel neznam stav dnesni drahy). Jana Synkova v roli otravujici a stale si na neco stezujici cestujici,je jako vzdy bezchybna a na kolejich jsme se uz meli moznost s ni potkati v Polivkove Kalamite. . ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Starý český kriminální a detektivní filmy mam rád a při hodnocení mam tendenci nad nějakejma chybama přivřít oko, ale tohle se mi teda moc nelíbilo. Sice hodinka se dala vydržet, ale nějak nevim, za co vůbec rozdávat hvězdičky. Celý je to strašně naivní, herecký výkony nic moc a hraje k tomu strašná, stále se opakující hudba. Na konci aspoň přišlo nějaký překvapení a trochu mě pobavily ty dobový reálie. Škoda, že je tam Vaculík neseřezal jako Steven Seagal. To by byla větší prdel. 40% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Noční rychlík se řítí zasněženou krajinou ze Slovenska do Prahy... Silvestrovská noc k tomu a ozbrojené přepadení poštovní Avie (ne distributore, nebyl to skříňový Robur). Aby toho nebylo málo vlakvedoucí Luki Vaculda hodlá shánět prachy na bydlení jakkoliv a tak si vezme do vozu domácí samohonku, to až zavřou jídelní vůz a cestující se budou se zelenejma stovákama s Hradčanama trousit za ním zda něco nemá... Celé to bylo (až na tu kriminální zápletku) o tom, jak se jezdilo na dálkových štacích s naším Národním dopravcem za socíku. Šmělilo se všude a dát si ohřívanou sekačku v nádražním bufíku byla leckdy odvaha... Krom dobobových reálií, které stojí za to, film spíše působil lacině až hloupě. Hlavně když došlo na gangstery. Co bilo do očí byl pokaždé venkovní záběr na jiný projíždějící rychlík i fakt, že se chvilku točilo když vlak stál i když jel. Pražce ale jako podkres drnčely jak zpívá Mirek Hoffmann v Oranžovém expresu pořád.. důdlaj důdlaj dů dá... Také ty neustálé návštěvy lůžkových kupé všech a všemi, to nebylo obvyklé ani tenkrát... :-) . Divák uvidí i dnes už zaniklou železniční policii v modrých uniformách ... Jak říkám, jako retro dobré. ČD s mohutnými státními a ne vždy fér dotacemi naštěstí od těch dob ušly resp. spíše ujely pořádný kus cesty a tak dnes už nikomu při snaze na rychlo získat kupé nemusíte cpát pětikilo s partyzány... Ono už ani naštěstí neplatí. Oproti studiovým TV inscenacím té doby to ale bylo díky prostředí celkem originální. Dávám tedy za 2 plné porcelánové hrnečky Johniho Walkera. * * ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Jan Pohan hrající východoněmeckého turistu ve filmu namluvil postavu opraváře Josefa Fouska a sám byl předabován jiným německy mluvícím hercem. (Ganglion)
  • Může se jevit jako chyba ve filmu, že na začátku a na konci je v čele vlaku elektrická lokomotiva současné řady 151.019-7, zatímco v průběhu filmu jede motorová lokomotiva souč. řady 754. Vzhledem k počasí mohlo jít v provozu o namrznutí trakčního vedení, kde nemůže být pochopitelně v čele vlaku elektrická lokomotiva, neboť by nemohla odebírat proud. (alanwilder)
  • Pistole, kterou má pod polštářem zraněná cestující, je Luger P.08. Tato pistole se vyráběla v letech 1900–1942. (PaulxH)

Reklama

Reklama