foto

Jiří Svoboda

  • nar. 5.5.1945 (71 let)
    Kladno, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 5. 5. 1945 v Kladně, v roce 1963 byl přijat na DAMU, ještě téhož roku byl ale z politických důvodů vyloučen a živil se různě, třeba jako skladník nebo řidič. Od listopadu 1971 byl zaměstnán na jako scénárista ve Filmovém studiu Barrandov, v roce 1975 byl přeřazen mezi režiséry. Natočil 13 celovečerních hraných filmů a více než 25 televizních filmů a inscenací, mezi vrcholy jeho tvorby patří filmy Zánik samoty Berhof, Skalpel, prosím! a Sametoví vrazi.

V letech 1975 – 1993 byl členem KSČ, posléze KSČM, dokonce stranu vedl jako její předseda. V červnu 1990 byl zvolen poslancem Federálního shromáždění ČSFR, vykonával funkci člena předsednictva Federálního shromáždění až do zániku ČSFR. V prosinci 1992 byl zřejmě v souvislosti s politickými aktivitami přepaden a pachatel se ho pokusil zavraždit, život mu zachránila dcera.

V červnu následujícího roku rezignoval na všechny politické funkce i členství ve straně. V devadesátých letech také přednášel a vedl několik seminářů na FAMU, byl jmenován profesorem. Je ženatý a s manželkou Milenou má dvě dcery.

Sarah "Paranoia" Potok

Režijní filmografie

2016 Zádušní oběť (TV film)
2015 Jan Hus (TV film)
2014 Poslední cyklista (TV film)
2010 Domina (TV film)
Kráska a netvor 1950 (TV film)
2009 Les mrtvých (TV film)
Nepolepšitelný (TV film)
2008 Picasso (divadelní záznam)
Vlna (TV film)
2007 Boží duha (TV film)
2005 Jasnovidec (TV film)
Rána z milosti (TV film)
Sametoví vrazi
2002 Udělení milosti se zamítá (TV film)
1994 Co Hedvika neřekla (TV film)
1990 Jen o rodinných záležitostech
1989 Supersen (TV film)
1988 Prokletí domu Hajnů
1987 Svět nic neví
Večerní svítání (TV film)
1986 Horečka (TV film)
Papilio
1985 Skalpel, prosím
1984 Rubikova kostka (TV film)
Této noci v tomto vlaku (TV film)
1983 Oblouk světla (TV film)
Zánik samoty Berhof
1982 Jehla (TV film)
Schůzka se stíny
Švédská zápalka (TV film)
1981 Pueblo (TV film)
Řetěz
1980 Dívka s mušlí
1979 Modrá planeta
1977 Oddechový čas
1976 Dům Na poříčí
Rozhodnutie (TV film)
1975 Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Motiv pro vraždu
1971 Taký obyčajný deň (TV film)
1970 Paradajs (TV film)
Popeleční středa (studentský film)
Přízrak (TV film)

Dokumentární

2012 Legendy: Tajemství Radoslava Brzobohatého (TV film)
2001 Výbuch (TV film)
1999 Spartakiádní vrah (TV film)
1973 Favorité
1961 Kolona pro Afriku

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

1986 Velká filmová loupež
1970 Luk královny Dorotky
1968 Muž na útěku
1964 Případ Daniela

Dokumentární

2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2007 Vladimír Körner (TV film)
2006 Předčasná úmrtí: Trojka z mravů (TV film)
2005 Pátrání po Ester
2004 Film o filmu Sametoví vrazi (TV film)

TV pořady

2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2008 Zoom (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(47)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace