foto

Svatopluk Skopal

  • nar. 28.5.1951 (65 let)
    Kutná Hora, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Syn divadelního režiséra Svatopluka Skopala (1919-2000), matka Věra působila v divadle jako nápověda. Svatopluk Skopal se narodil v Kutné Hoře, vyrůstal v Praze. Ačkoli by se mohlo zdát, že rodinné prostředí předurčilo jeho hereckou dráhu, nebylo tomu tak; Skopal sám později přiznal, že láska k divadlu u něj rozhodně nebyla genetickou záležitostí a herectví nebylo automatickou volbou. Po maturitě chtěl studovat pedagogickou fakultu, ale nakonec se přihlásil na brněnskou JAMU. O herectví se začal zajímat až za studií pod vlivem hostování v legendárním brněnském divadle Husa na provázku (1970-1973). Po absolutoriu na JAMU (1973) nastoupil do Státního divadla v Brně (1973-1976), odkud pak přešel do pražského Vinohradského divadla. Již v Brně vytvořil zajímavé role v klasických a moderních hrách, řadu velkých příležitostí pak dostal i v Praze, na přelomu 80. a 90. let například hrál hlavní role v Sofoklově Oidipiovi nebo v Hrubínově historickém dramatu Oldřich a Božena, v posledních letech pak vynikl ve hrách Othello a Král Jan. V letech 1994-2003 působil jako odborný asistent na DAMU.

První malou filmovou roli dostal ještě jako student JAMU v povídkovém filmu HRY LÁSKY ŠÁLIVÉ (1971), kde s ním hráli také další kolegové ze studií, například Jiří Bartoška. Brněnské divadelní angažmá předurčilo Skopala k dalším rolím vzniklým v produkci brněnského televizního studia, například v seriálu SLOVÁCKO SA NESÚDÍ (1974) nebo v televizní adaptaci divadelní hry JENŮFA (1974), v níž stejně jako na divadle ztvárnil roli Števy. Ještě před svým odchodem z Brna se ale začal objevovat již i ve filmech točených na Barrandově, více příležitostí před kamerou pak logicky následovalo po jeho příchodu na přední pražskou divadelní scénu. Hrál ročně v několika filmech různých žánrů, dnes ovšem poprávu zapomenutých (například hlavní role ve filmu STŘEPY PRO EVU, 1978), z jeho výraznějších hereckých vystoupení lze připomenout například nepříliš sympatické role v komediích JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA (1979) nebo KŘTINY (1980).

Větší role s kladným charakterem mu pak přinesly seriály SANITKA (1984) nebo SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE (1985), hlavní roli sympatického atleta bojujícího se sebou samým pak hrál v seriálu DLOUHÁ MÍLE (1989). Sám Skopal si pak cenil svých hereckých výkonů v televizních hrách TĚŽKÁ HODINA (1986) nebo HONORÁRNÍ KONZUL (1991). Od konce 80. let ostatně Skopal pracuje výhradně pro televizi, jeho posledním celovečerním filmem byl rodinný snímek SPRÁVNÁ TREFA (1987). Od svého posledního filmu hrál Skopal celkem v 18 seriálech; při takto početné filmografii a vytížení v divadle je nasnadě, že málokdy dostal velkou roli, větší úlohu doktora Moudrého hrál v seriálu ŽIVOT NA ZÁMKU (1995), z jeho televizních inscenací stojí za zmínku detektivní hra MANŽELKA RONALDA SHELDONA (2001), v televizi v pozdější době nabyla významu jeho spolupráce s režiséry Zdeňkem Zelenkou a Ondřejem Kepkou, hrál také v pohádkách.Výrazné je působení Svatopluka Skopala v oblasti filmového a televizního dabingu.

Svatopluk Skopal je podruhé ženatý, jeho první manželkou byla Jitka Váněová (1973-1980), podruhé se v roce 1982 oženil s Lenkou Řehovou (*1954), dnes známou jako Skopalovou, která je herečkou Činoherního klubu, příležitostně ji také lze vidět na televizní obrazovce. Syn František Skopal (*1982) z druhého manželství je též hercem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 V.I.P. vraždy (TV seriál)
Mimo realitu (E02)
2014 První republika (TV seriál)
2013 Sanitka 2 (TV seriál)
2012 Aplaus (TV film)
Probudím se včera
Stín smrtihlava (TV film)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Višňový sad (divadelní záznam)
Vyprávěj - ohlédnutí (TV film)
2009 Poste restante (TV seriál)
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Bekyně mniška (TV film)
Černá sanitka (TV seriál)
Kanadská noc (TV film)
Kouzla králů (TV film)
2007 Trapasy (TV seriál)
Začarovaná láska (TV film)
2006 Slečna Guru (TV film)
2005 Boháč a chudák (TV film)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Smetanový svět (TV film)
2003 Falešné obvinění (TV film)
Stará láska nerezaví (TV film)
2002 Jak chutná láska (TV film)
2001 Manželka Ronalda Sheldona (TV film)
O víle Arnoštce (TV film)
O ztracené lásce (TV seriál)
Šípková Růženka (TV seriál)
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Návštěva staré dámy (TV film)
Velký případ (TV film)
1998 Dceruška Růže (TV film)
Harumpant (TV film)
Motel Anathema (TV seriál)
Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1997 Bronzová koruna (TV film)
Četnické humoresky (TV seriál)
Volavka (S01E02)
Svatba (TV film)
1996 Manželská tonutí (TV seriál)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Když se slunci nedaří (TV seriál)
Kulihrášek a zakletá princezna (TV film)
Z hříček o královnách: Záskok pro Sissi (útržek rakousko-uherský) (TV film)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Laskavý divák promine (TV seriál)
Modrý den (TV film)
1993 Navštívení (TV film)
Vikingové z Bronských vršků (TV film)
Zázračné dítě (TV film)
1992 Gazdina roba (divadelní záznam)
Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Klíče na neděli (TV film)
Náhrdelník (TV seriál)
O dvou sestrách a Noční květině (TV film)
O princi, který měl o kolečko víc (TV film)
Pohádka o prolhaném království (TV film)
1991 Honorární konzul (TV film)
Láska zlatnice Leonetty (TV film)
Šťastlivec Sulla (TV film)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Paprsek (S02E08)
Chybná diagnóza (TV film)
Milostivé léto (TV film)
O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
Vlci (TV film)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Mata Hari (TV film)
1988 Mistr Kornelius (TV film)
Návrat (TV film)
Rodáci (TV seriál)
1987 Muž s maskou (TV film)
Správná trefa
Třináctý předseda (TV film)
Viktor Veliký (TV film)
1986 Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
Dva na koni, jeden na oslu
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Valutová příhoda (E15)
Narkomani (E14)
Autorka detektivních povídek (E11)
Majitel autoservisu (E10)
O ztracené kuchařce (TV film)
Těžká hodina (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Maratón (TV film)
Marné cesty holubů (TV film)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Jak se rozloučit s Odettkou (TV film)
Nejdelší návrat (TV film)
Rubikova kostka (TV film)
Sanitka (TV seriál)
Této noci v tomto vlaku (TV film)
1983 Co poudala bába Futéř (TV film)
Oči pro pláč
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Jehla (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kuchařinka (E09)
Muž s punčochou (E08)
Vedoucí partiové prodejny (E07)
Benjamínci (E03)
Aranžér (E01)
Sny o Zambezi
1981 Bocianie hniezdo (TV seriál)
Hodina života
Křtiny
Opera ve vinici
Příjemce platí v dolarech (TV film)
V porodnici (TV film)
1980 Dopis (TV film)
Hadrián z Římsů (divadelní záznam)
Jak napálit advokáta
Panenka (TV film)
Už vám není dvacet, paní Bláhová (TV film)
1979 Nápadník (TV film)
Tchán
1978 Adriana (TV film)
Báječní milenci potřebují čas (TV film)
Čarovné prstýnky (TV film)
Muž s orlem a slepicí
Silnější než strach
Sněhurka (TV film)
Střepy pro Evu
1977 Jablíčko se dokoulelo (TV film)
Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Řeknem si to příští léto
1976 Jenůfa (TV film)
Náš dědek Josef
Záměna (TV film)
Zlaté pometlo (TV film)
1975 Táto, něco bouchlo (TV film)
1974 Deník psaný na vodu (TV film)
Kdo hledá zlaté dno
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
1972 Tím hůř, když padnou (TV film)
1971 Hry lásky šálivé

Dokumentární

2010 Božský Bosňák (TV film)
2009 Film o seriálu Poste restante (TV film)
2006 Bílá místa (TV seriál)
2003 Pokračování příště (TV seriál)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)

TV pořady

2012 Život je krásný, RARÍÍÍJÁÁÁ (TV pořad)
2011 Vyprávěj - O čem jsme nevyprávěli (TV pořad)
2005 Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
2001 SILVESTR 2001 (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)
1998 Nádherná léta na Provázku (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1990 Vyvěste fangle (TV pořad)
1982 Románek za tři krejcary (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace