foto

Pavla Maršálková

  • nar. 11.9.1917
    Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 21.4.1990 (72 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pavla Maršálková se narodila 11. září 1917 v Plzni jako Pavla Moorová. Své příjmení vyvdala po sňatku s hercem Josefem Maršálkem (1920 – 1973). Po absolvování pražské konzervatoře (1941) vystupovala v divadlech na Kladně (1941 – 1942), Pardubicích a Hradci Králové (1942 – 1946). Po čtyřleté přestávce se na dlouhých třicet let stala členkou libeňského divadla S. K. Neumanna v Praze (1950 – 1979), z něhož odešla na odpočinek.

Maršálková byla realistickou herečkou s jistým lidovým charakterem. Měla smysl pro vytváření vnitřně a charakterově složité komické, dramatické i tragikomické postavy. Její hrdinky byly urputnými bojovnicemi za svoje štěstí a lásku. Svou neutuchající lidskostí, živelností, něhou i razancí ztvárnila velké role v domácím („Léto“, „Maryša“, „Paní Marjánka, matku pluku“ či „Tvrdohlavá žena“) i ve světovém („Matka Kuráž“, „Veselé paničky windsorské“, „Zavraždění paní Celestýny“, „Dům doni Bernardy“, „Žebrácká opera“, „Povídky z Vídeňského lesa“ aj.) dramatickém repertoáru.

Film však její herecké umění využít nedokázal, a od roku 1955, do svého odchodu na odpočinek, se s filmem setkávala i několikrát ročně, ale vždy v malých úlohách. I když její kariéra začala slibně hlavní ženskou rolí manželky titulního hrdiny Silvestra Čápa (Vlasta Burian) v komedii MUŽ V POVĚTŘÍ (1955) Miroslava Cikána.

Hrála různé role tety (ZLATÝ PAVOUK), třídní (ŠTĚŇATA), zákaznice (ÚTĚK ZE STÍNU), Rubešové (SEDMÝ KONTINENT), Sloukové (OSENÍ), Jandové (BÍLÁ SPONA), Kostečkové (LIDÉ JAKO TY), Machatové (TEREZA), správcové (ZÁMEK PRO BARBORKU), energické ženy (ORANŽOVÝ MĚSÍC), průvodčí (VÁNICE), úřednice (STRAKATÍ ANDĚLÉ), Růžičkové (PERLOVÝ NÁHRDELNÍK), pokojské (TRANSIT CARLSBAD), cukrářky Stříbrné (PANENSTVÍ A KRIMINÁL), sociální pracovnice (TONY, TOBĚ PŘESKOČILO!), Malátové (JÁ, TRUCHLIVÝ BŮH), Verunky (ČAS LÁSKY A NADĚJE), učitelky (KONEČNĚ SI ROZUMÍME), Dvořáčkové (BOUŘLIVÉ VÍNO) či stařenky (JAK SE BUDÍ PRINCEZNY).

Diváci si ji navždy zapamatovali jako zlou a lakomou Pandrholovu (Rudolf Hrušínský) ženu v pohádce Martina Friče DAŘBUJÁN A PANDRHOLA (1959). Několikrát jí do svých filmů obsadil také režisér Jiří Menzel: v povídkovém filmu PERLIČKY NA DNĚ (1965) ztělesnila v povídce SMRT PANA BALTAZARA roli matky, v dalším povídkovém snímku ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE (1965) se objevila v postavě ředitelky (povídka ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE) a rok nato si zahrála matku hlavního hrdiny (Václava Neckář) v jeho oscarových OSTŘE SLEDOVANÝCH VLACÍCH (1966), kde ztělesnila opět roli matky.

Své působení ve filmu ukončila ke konci sedmdesátých let po svém odchodu na odpočinek. Na tomto rozhraní účinkovala ve snímcích DRSNÁ PLANINA (stará žena), JAK RODÍ CHLAP (zelinářka Ptáčková v povídce HÁDANKA) a BRONTOSAURUS (ředitelka školy). I když není filmová dráha Pavly Maršálkové nejvýznamnější, navždy zůstane v historii české kinematografie skvělou představitelkou manželek a matek hlavních hrdinů.

Pavla Maršálková se často objevila i v televizi (inscenace CHVÍLE ROZHODNUTÍ, SVATEBNÍ CESTA DO JILJÍ, KOSMAS A PANÍ BOŽETĚCHA atp. a seriály HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, F. L. VĚK, HOSTINEC U KOŤÁTEK, ŽENA ZA PULTEM, PORUČÍK PETR, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, DRUHÝ DECH, z nichž u diváků zůstane nejznámější její matka hlavního hrdiny policisty Jana Zemana (Vladimír Brabec) v kontroverzním normalizačním Sequensově seriálu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (natáčený v letech 1974 – 1979).

Nezanedbatelná byla její práce pro československý rozhlas (ztvárnila př. Michonneauovou v rozhlasové hře „Otec Goriot“, 1974). Pavla Maršálková zemřela až 21. dubna 1990 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti tří let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1988 Druhý dech (TV seriál)
1986 Rytíř (TV film)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Této noci v tomto vlaku (TV film)
1983 Svatební cesta do Jiljí (TV film)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Aranžér (E01)
1979 Brontosaurus
Drsná Planina
Jak rodí chlap
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Růže pro Zemana (S03E10)
1978 Sólo pro starou dámu
Stříbrná pila (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Štvanice (S03E05)
1977 Jak se budí princezny
Žena za pultem (TV seriál)
Vítězství prodavačky Kaláškové (E06)
1976 Bouřlivé víno
Čas lásky a naděje
Konečně si rozumíme
Kravata (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Dáma s erbem (S02E06)
Romance o nenápadné paní (S02E03)
1975 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
Strach (S01E08)
1974 Jako malé děti (TV film)
Kosmas a paní Božetěcha (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Smrt u jezera (S01E01)
1973 Kost v krku (TV film)
Kronika žhavého léta
1971 Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Návštěvy
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Svědomí (E13)
Já, truchlivý Bůh
Panenství a kriminál
1968 Tony, tobě přeskočilo
1966 Ostře sledované vlaky
Transit Carlsbad
1965 Perličky na dně
Perlový náhrdelník
Zlá minuta (TV film)
Zločin v dívčí škole
1964 Strakatí andělé
1963 Postava k podpírání
1962 Oranžový měsíc
Vánice
Zámek pro Barborku
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
Chvíle rozhodnutí (TV film)
Tereza
1960 Bílá spona
Lidé jako ty
Osení
Sedmý kontinent
1959 Dařbuján a Pandrhola
1958 Útěk ze stínu
Zde jsou lvi
1957 Štěňata
1956 Zlatý pavouk
1955 Muž v povětří

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace