Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Série bláznivých komedií s Lesliem Nielsenem v hlavní roli opět posílila Pravdivý příběh podle skutečných událostí z jiných filmů právě začíná Na mušce je Uprchlík, Mission Impossible, Jasné nebezpečí, Casablanca, Osudová přitažlivost, Titanic, Zachraňte vojína Ryana a množství dalších filmů Případ houslového virtuóza a jednonohého, jednorukého a jednookého zločince patří k nejbláznivějším případům, jaké FBI zaznamenala za dobu své historie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (378)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Viděno třikrát. Napoprvé (klidně by tu mohlo být i "svého času"), to mně mohlo být maximálně jedenáct dvanáct let, mnou komentovaný film zarezonoval více než Bláznivé střely. Po létech, napodruhé, když jsem si pln očekávání sehnal DVD s tímto filmem (kolik mně mohlo být teď? určitě ne víc než osmnáct; nebyl jsem tedy o tolik starší, mentálně jsem však byl, očividně, někde úplně jinde...), zjistil jsem, že to žádná sláva není (oproti již zmiňovaným Bláznivým střelám), pročež se mi prvotní fascinace stala otázkou. Nutno podotknout, že otázkou nikterak naléhavou; nemyslel jsem si, že se k Utopenci na útěku ještě někdy vrátím. Avšak včera jsem náhodou potřetí vstoupil do téže řeky, a víte, co jsem zjistil? Ne, nevybavil jsem si, proč u mě Utopenec napoprvé tak zabodoval, to vskutku ne. Utvrdil jsem však v tom, že se jedná o film, který si trochu té naší pozornosti zaslouží (co to pro nás diváky je, těch necelých devadesát minut? nic, co bychom nezvládli za necelou hodinu a půl hodiny!). Když už nic jiného, je radost rozpoznávat jednotlivé odkazy k již klasickým (kanonickým) filmům (Uprchlík, Mission: Impossible, Obvyklí podezřelí, Titanic, Na sever severozápadní linkou atd.) Nadto však (a to je právě "něco jiného" vysmívající se té podivné floskuli "když už nic jiného"), Richard Crenna (trans)formující Tommy Lee Jonese je precizní. Nyní (klidně bych mohl napsat "závěrem") si dovolím promluvit k vám, fanouškům parodií, nenechte se zastrašit (nejen) mým hodnocením a riskněte to! 60% ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Fenomenální houslista Ryan Harrison (Leslie Nielsen) je obviněn (samozřejmě neprávem) z vraždy Hibbinga Goodhuea (Michael York) a odsouzen k několikanásobnému trestu smrti. Náhodou jeho vězeňský autobus havaruje, a poté, co Ryan jen tak tak unikne téměř jisté smrti před šíleným vlakem, vydává se najít skutečného vraha. Po stopách se mu ale vydává seržant Fergus Falls (Richard Crenna), který bere dopadení uprchlíka za otázku své cti... Leslie Nielsen přesně tak, jak ho máme rádi - a nic dalšího netřeba psát. Utopenec (stejně jako Bláznivé střely či Agent WC40) se bere na paškál spoustu známých i méně známých filmů (zajímavý je např. odkaz skrytý v samotném jméně Uprchlíka), a (povětšinou) vtipně je paroduje - většinu fórků sice bylo možné vidět už někde jinde, ale to určitě nebrání tomu, že se budete od začátku do konce řehtat jako pominutí... ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Film těžící čistě z úspěchu BLÁZNIVÉ STŘELY a popularity Leslieho Nielsena. Povedených je ale jen několik parodických scén na UPRCHLÍKA. Upřímně jsem se zasmál jen při kratičké parodii POBŘEŽNÍ HLÍDKY (ta byla si nejlepší). Jinak slabota. Pokud nejste Leslieho skalní fanoušci, mohu film vřele nedoporučit. 27% ()

Bauer 

všechny recenze uživatele

Většina parodií mně po půlce začne nebavit a silně nudit, jelikož veškeré vtipné scény jsou vyčerpány. A pak jsou parodie, které mně baví celou dobu. Od začátku, až do konce. Utopenec na útěku patří mezi ty non-stop zábavné. Hlavním terčem na parodování se stal veleúspěšný Uprchlík, avšak najdeme zde další filmy jako třeba Titanic, Mission Impossible a řadu další, které jsou výborněa vtipně zpracovány. Co však Utopenec nabízí ve velkém množství jsou hlášky, které nepřestanou být vtipné ani po 30 minutách, ani po 60 minutách a na konci filmu jsem si na pár z nich vzpomněl a zasmál jsem se a to přede mnou byla už černá obrazovka a to se nestává až tak často. Například: "Točí se mi hlava, jako kdybych v ní měl roztoče". "Mám špagety. Pozor! Můžou být horký". Je slizký, jako had v Travoltových vlasech". A jejich tam mnohem víc. Hodně scén je opravdu vtipných a nepůsobí trapně jako u 80% parodií. To že Leslie Nielsen je frajer v takovýchto filmech, už vím dávno. Ovšem Richard Crenna je pro mně nezapomenutelný. Špičkově napodobuje Tommy Lee Jonese z Uprchlíka a k tomu opět výborné hlášky. Režiséru Patu Proftovi se podařilo mně pobavit na plné čáře a já mu za to děkuji. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Poslední film Leslieho Nielsena, který se dá označit za povedený. Už nikdy se tenhle bělovlasý démon klasickým Bláznivým střelám tolik nepřiblížil. Utopence stojí za to vidět kvůli desítkám odkazů na nejrůznější filmy, neodolatelným hláškám v českém dabingu perfektně podávaným Vladimírem Brabcem ("Pozor! Má nohu!") a Richardu Crennovi, který si svého "netommyleejonese" očividně užívá ("Při dvou věcech mě zamrazí. Když spatřím takhle velký nanuk a při pomyšlení na Ryana Harrisona."). Škoda pouze několika trapnějších fórů, jinak bez výhrad. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (5)

  • Leslie Nielsen přiznal, že to bylo jedno z nejzábavnějších natáčení, které kdy zažil. (Beckett51)
  • Snímek je mimo jiné parodií na film Uprchlík (1993), který byl natočen podle seriálu Uprchlík (od r. 1963), ve kterém se také objevil Leslie Nielsen. (hendrich6)
  • Tvůrci umístili pár gagů i do závěrečných titulků. Můžete si tam tak například přečíst Lottery Numbers (čísla ve sportce), Menu of the Day (jídlo dne), "Interns We Had Sex With" (asistentky, se kterými jsme spali), "Things That Were Stolen" (věci, které byly ukradeny), "People In Crew Who Smuggled Cuban Cigars Out Of Canada" (lidé ze štábu, kteří pašovali z Kanady kubánské doutníky) nebo "People Nobody Cares About" (lidé, na kterých nikomu nezáleží), kde jsou titulky záměrně urychleny. Celé titulky končí hláškou "Movie's Done". (becki_tu)

Reklama

Reklama