Reklama

Reklama

Černý pasažér

(festivalový název)
Krátkometrážní
Německo, 1993, 12 min

Obsahy(1)

Tento neuvěřitelný příběh se odehrává v berlínské tramvaji. Na zastávce nastoupí chlapec tmavé pleti a usadí se na sedadlo vedle postarší dámy. Jak tramvaj projíždí po Berlíně, paní má spoustu jízlivých poznámek k přistěhovalcům. Stěžuje si na všechno od AIDS až po nelegální práci. Mladík ale sedí a klidně si chroupá oříšky. Babička pokračuje a vnucuje všem cestujícím své pobuřující názory. Když ale přijde revizor, kluk se pomstí. A jeho pomsta je sladká. (chroust992)

(více)

Recenze (16)

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Docela vtipná záležitost, na kterou jsem přišel náhodou, když jsem digitalizoval staré vhsky...a světe, div se, odvysílala to česká televize s dabingem....ke shlédnutí zde. https://youtu.be/cm-BQCgv6ns Říkal jsem si, co jsem to neobjevil a ono to má i Oscara. :-) Tak snad aspoň ta dabingová verze je raritní. :) ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Danquart na ploche 10 minút v krátkej električkovej etude medzi nepríjemnou babkou a mladým černochom rozprestiera problematiku rasizmu, xenofóbie, intolerancie a sociálnych problémov s cudzincami, s vynikajúcou humornou pointou. Myslím, že Oscar je tu akurátny. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Což o to, natočené je to zručně a vtipně a na závěr se skutečně z oné nečekané situace člověk zasměje. Jenže, když se nad tím zamyslí člověk víc, tak vzhledem k tomu, že film vznikl v roce 1993, byla ta stará paní vizionářka, a ten černoch se zachoval přesně tak nekulturně, jak ona očekávala. Chápu, že tvůrcům šlo o to poukázat na nesmyslnost xenofobie a rasismu, ale vzhledem k tomu, že teď mají v Německu vánoční - vlastně už jen sváteční - trhy obehnané betonovými zátarasy a hlídané vojáky, se to poselství nějak míjí s realitou. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

No nevím, čím tenhle film tak nadchl oscarovou porotu... Mě to připadá jen jako jednoduchá protirasistická agitka s předvídatelnou pointou vhodná tak pro základní školy. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Podle me prumerne kvalitni (!) kratas. Presne takhle to ma vypadat - napad musi ustat stopaz a zaroven by v celoveceraku zapadl. Plus docela vtipna pointa na konci, i kdyz na lamani se smichy to nestaci. Takovy seriozne decentni kratas o rasismu (nejen) v Nemecku. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Tak pozor hous.enko, já se smála nahlas :D Ta paní byla výborně zapšklá. A k tomu němčina, jazyk jako stvořený na zlý řeči. A i když je jasný, že černoušek něco provede, tak tohle jsem nečekala. ()

Efik_CZme 

všechny recenze uživatele

Hezké... Leč nevím co z toho si z toho vybrat. Nazifrau, nebo škodolibého negříka? Svědomitý člověk za hrdinu nemůže pojmout žádnou ze zůčastněných rolí. Je to odraz situace v německu v době natáčení tohoto snímku. Je to zrcadlo nic víc. Pokud bych to měl hodnotit jako film tak 30% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

K vtipné pointě (nejen pro mě, smál se tomu opravdu celý sál) vede celkem dlouhá cesta. Natočené to ale je dobře. 3* ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Nezapomenu na tento film, protože jsme si ho dávali v hodinách Němčiny na Katolickém gymnázium. Můj kamarád ze srandy vždy přemlouval učitele, abychom se podívali na Schwarzfahrera. Je to opravdu počin. Nevím, jestli dát dva body nebo pět. Dám prostředek. A díky za gympl, ještě, že jsem již pryč. ()

Reklama

Reklama