Reklama

Reklama

Sluha dvou pánů

(divadelní záznam)
všechny plakáty
TV spot

Miroslav Donutil v hlavní roli Goldoniho komedie o tom, že sloužit dvěma pánům je věc velmi ošidná. Jedno z nejpopulárnějších představení Národního divadla. Děj se odehrává v Benátkách, kam přijíždí Beatrice v převlečení za svého mrtvého bratra. Hodlá ve městě najít svého snoubence Florinda, který naneštěstí v souboji jejího bratra zabil a musel uprchnout. Beatricin sluha Truffaldino se ve městě potká s Florindem, o jehož totožnosti nemá ponětí, a dá se z vypočítavosti do jeho služeb, protože dva platy jsou víc než jeden. A záměny, převleky, komické střety a gagy mohou začít… Premiéra dnes už legendární inscenace Goldoniho Sluhy dvou pánů se konala v Národním divadle v roce 1994 a hrála se s velkým úspěchem přes dvacet let. Titulní roli mazaného a vychytralého sluhy Truffaldina tehdy vytvořil Miroslav Donutil. V průběhu času se hit proměnil ve stálici a v rekordmana v dějinách Národního divadla. A zatímco v mnoha rolích se už změnilo obsazení, Truffaldino byl stále týž. Když Miroslav Donutil se svým Truffaldinem začínal, bylo mu 43, a když po šedesátce končil, stále ho jeho trochu zmatený a trochu vypočítavý sluha nepřestal bavit. Stejně jako diváky. Slavné a divácky veleúspěšné představení skončilo šestistou reprízou v prosinci 2016. V České televizi jej měli diváci možnost poprvé vidět 15. 12. 2001. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (344)

Handle 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli bych se na Sluhu dvou pánů dobrovolně kouknul, kdybych si nedal knihu do povinné četby k maturitě, ale asi i jo, protože všechny ohlasy byly tak nadšené, že mě to poměrně i zajímalo... :) Musím říct, že to bylo opravdu zábavné, Donutil byl skvělý a zasmál jsem se. Znovu bych si to ovšem nepustil a lehce nadhodnocené to podle mě je. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Nemám rád herecké předvádění a přehrávání a Donutil to nezmění. Když se to spojí ještě s Goldoniho komedií, tak je to asi ještě horší, přestože proti ní extra nic nemám. Vysoké zdejší hodnocení chápu - znám přece vkus dnešního průměrného diváka, ale nejde mi na rozum, jak se to dostalo na prkna Národního divadla. K mému hodnocení nepřidala ani strašná délka a to hrůzné a nenápadité provedení dekorací. K odpadu to zase nemá tak daleko a cítil jsem se spíš trapně. [ PŘÍBĚH: 1 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 0 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku dávám jenom za to, že mě zaujalo, kolik lidí se při divadle bavilo, a já ne, protože mě to přišlo nevýslovně naivní a trapné. Už tolikrát jsem tyhle kousky viděl a smát se jim ? Pro mě nebylo čemu. Ve své době (snad tu a tam i po ní) mohla tahle divadelní hra vyvolávat smích, dočasně, jako každý dobrý vtip. Ale opakovaný vtip, některý, se přejí. ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Donutil měl sral ještě víc, než jsem čekal. Nedokázal jsem to ani dokoukat. Jinak tyhle klasicistní komedie podle mě už dost zastaraly a nepřijdou mi vůbec zábavné. Navíc je jedna jako druhá, postavy jsou (nevím zda záměrně) většinou úplně hloupé a mají zvláštní potřebu se neustále za někoho převlékat. Nemůžu si pomoct, ale nechápu místní nadšení. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné divadelní představení, které si určitě zaslouží být doporučeno. Miroslav Donutil opět září, a to dost intenzivně. Ovšem není zdaleka jediný. Tentokrát září v roli sluhy, který to hraje tak trochu na obě strany. Situační komedie v tom nejlepším světle. Goldoniho předlohu jsem nečetl a ani se na ni nechystám, takže vám ji nemohu doporučit či nedoporučit. Na tom ovšem vůbec nezáleží a ani nevím proč to sem pletu. Tohle představení však doporučuji vřele. 4* ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • V představení docházelo během let k častým změnám v obsazení, od samotného začátku až do druhé poloviny roku 2011 zůstal jenom Miroslav Donutil v roli Truffaldina a Jan Novotný jako Brighella. (kosticka7)
  • Premiéra se uskutečnila 22.9.1994, s úspěchem se hraje dodnes a představení se stalo nejúspěšnějším v historii Národního divadla v Praze s více než 500. reprízami. (kosticka7)

Reklama

Reklama