Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokud ji nepoznal, byl štít jeho jediné lože a meč jedinou milenkou... Evropa jedenáctého století byla roztříštěna na mnohé malé útvary, kde se jen těžko dalo žít v bezpečí a harmonii. V této době posílá normanský vévoda Vilém svého nejvěrnějšího rytíře Chrysagona de la Crux (C. Heston) do Bohem zapomenutého kraje plného močálů a bažin, aby bránil zdejší poddané proti fríským nájezdníkům z moře. Dorazí právě včas, aby na poslední chvíli odrazil útok fríského knížete, jenž kdysi přivodil zkázu jeho rodině. Frís sice unikne, ale rytíř si ihned získá na svou stranu místní. Když se usadí, zamiluje se do prosté dívky Bronwyn (R. Forsythová), která má několik dní před svatbou. Chrysagon neodolá touze po dívce a dle místních zvyklostí se dožaduje svého práva první noci. V den její svatby je odvedena do jeho věže, ale za rozbřesku se jí Chrysagon nehodlá vzdát. Tím si znepřátelí své poddané, kteří si poté přivedou na pomoc jeho nepřítele… (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem byl zklamaný a čekal jsem něco epičtějšího, než jen dvě hodiny v malé veničce v bažinách, ale když začalo dobývání věže, stálo to opravdu za to. Navíc mi připadalo, že si Hestonova banda při obraně počínala i docela logicky, akorát se mi nezdál ten počet těch kopí a šípů, co tam měli. Ale jinak poměrně originální historická záležitost. 71% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film si vyslúžil pochvalu za znázornenie historického prostredia, na strane druhej je postavený na mýte - právo prvej noci je historikmi dávno vyvrátené, je to legenda. Hlavní hrdinovia sú ale výrazne odpudiví a hrncové účesy len pridávajú na tom, že žiadnu romantiku, ktorá má inak v podstate plynúť z polovičného znásilnenia, tu divák necíti. Inak je film na dnešnú dobu nemotorný a ťažký na pozeranie. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...MOKRÁ SMRŤ JE ZUBATÁ ROVNAKO AKO SUCHÁ." __ Najvýraznejším atribútom filmu je jeho originálny námet a celkový obsah, miestami sa predsa len vyžadujúci väčšie ponorenie do hĺbok pekne načrtnutých ustupujúcich pohanských rituálov a anglického národného mysticizmu, ktoré by len naplno podporili skvelo vybraté prostredie chladného bažinatého kraja a dokonale tak dotvorili atmosféru Anglicka 11. storočia. A aj keď je bojovník v poslednej tretine úchvatnou pastvou pre každého milovníka postarších historických filmov, réžia bezchybná nie je a celkovo prvá polovica je v zopár miestach šuchtajúca sa. To je však typický nešvár veľkoprodukcie 60. rokov. Aj napriek nejakým tým chybičkám Schaffner, majúci svoje najväčšie diela ešte len pred sebou, stvoril nanajvýš solídnu ,,neveľkofilmovú" historickú snímku, ktorej istá zabudnutosť spočíva predovšetkým v tom, že prišla už s krížikom po funuse, kedy postupne prestali mať diváci o podobné filmy záujem. Nehorázne zlou je zvuková stránka inak slušného českého dabingu a oko príliš nepoteší tiež zbytočná a nepekná zadná projekcia v niektorých exteriérových scénach. (118. hodnotenie, 12. komentár k filmu) ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

K dívce láskou posedlý Charlton Heston zapříčiní už tak neodbitnou válku. Strohý historický film s trochou středověké atmosféry plynoucí pomalu v před. Závěrečné obléhání věže patří beze sporu k té lepší stránce filmu. Patřičně napinavé, se spoustou výborných souboju. Obléhacích strojů se tu po boku rytířů objeví hned několik. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve 13 letech jsem byl vášnivým čtenářem romantické rytířské literatury a kdybych v té době, kdy byl mým vzorem Ivanhoe Waltera Scotta, zhlédl i Schaffnerova Válečníka, určitě by se mi tohle drama z raného středověku líbilo. Bohužel od té doby už uplynulo pár dekád a romantismus v literatuře ani na stříbrném plátně už mi mnoho neříká. Válečník je snímek své éry, zapadá do série vysokorozpočtových historií inspirovaných hollywoodských děl, které se opíraly o slavná jména a dechberoucí výpravu. Právě výprava je důvodem, proč nakonec dávám třetí hvězdičku, protože přes půl hodiny trvající obléhání pevnůstky je působivé i dnes. O to víc s vědomím, že se na výsledném dojmu nepodílely digitální triky. To ostatní už vyčpělo, milostná linka je melodramatická, tempo rozvláčné, konflikt obou bratrů příliš patetický a chtěný. Fanoušci historizující fantasy se budou u Válečníka poněkud nudit. Výrazové prostředky tehdy zkrátka vypadaly jinak. Charles Heston v témže roce hrál titulní úlohu ve snímku Ve službách papeže, což je film spadající do zlatého fondu kinematografie, je nadčasový a filmovým fandům ho můžu jen doporučit. Válečník se sice zhlédnout dá, ale spíš jen v rámci mapování jednotlivých filmových epoch a stylů. Celkový dojem: 55 %. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (12)

Reklama

Reklama