Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třicetiletý dělník Oldřich Olejník (P. Kostka) obráží hospody a vinárny, neboť zapíjí narození svého syna. Není tedy divu, že skončí na záchytce. Takto se seznámí se sedmnáctiletým výrostkem Jirkou Koubou (V. Pucholt). Problémový mladík, který kvůli barvě svého oblíbeného trička dostal přezdívku Žluťásek, po četných konfliktech opustil zaměstnání. Jeho otec zmizel neznámo kam a matka se s tím nedokázala vyrovnat. Většinu času proto Žluťásek tráví v partě, kterou vede zkrachovalý herec Ancek (L. Munzar). Oldřich, v němž se z pochopitelných důvodů probudily otcovské vlastnosti, se začne o Žluťáska zajímat a starat. Kromě prolomení počáteční Žluťáskovy nedůvěry to však bude znamenat i seznámení s Anckem a jeho pochybnou partou… (Česká televize)

(více)

Diskuze

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Ten queer podtext tam podle mě aspoň trochu je a každopádně je v knižní předloze, kde ho žluťásek reflektuje ("Co za mnou pořád leze? Není teplej?" nebo tak nějak). Ve filmu je to myslím v tom, že nejsme zvyklí, aby se muži k sobě chovali takhle důvěrně a projevovali o sebe upřímný zájem, jako ho projevuje hlavní hrdina o Žluťáska. Naproti tomu v závěru Anckovo "Co na mě tak čumíš? Ty jsi se do mě zabouch?" mi přijde jako čistá provokace v té situaci, s tímto tématem nesouvisející.

Každopádně je to hodně dobrý film jako adaptace knihy, sám o sobě, i jako dokument hezkých míst Brna před skoro už 60 lety.

Uživatel Angerr smazal svůj příspěvek.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Já nějak nemám rád filmy o kreténech. A tady se to jima jen hemží, ten správňák Kostka si jako hraje na co? Neměl by spíš gruntovat kvartýr a vydělávat na budoucí potřeby vlastního synka? Celá ta "psychologie" tohoto dílka mi připadá nesmírně ujetá. Na druhou stranu kamera fajn, atmosféru to má, nějakej příběh a napětí ve stopovym množství taky. Tak teda dvě a půl? No, tak nějak.  P.S. pohled z plochý střechy paláce Alfa přes Spořitelnu na katedrálu je parádní.

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

Disk

Může být divácky implikovaný a lze se bez něj obejít, ale sledovat ten film s touto předběžnou informací a tento aspekt tam nevnímat musí být dost namáhavé. Zvláště když se na "to" ve filmu dvakrát výslovně naráží a je názorně předvedeno, jak složité a podezřelé to má žluťásek se vztahem k dívce. Už to jeho citování Nietzscheho je dost výmluvné.

Willy Kufalt

Willy Kufalt (hodnocení, recenze)

Disk

No třeba postava V.Pucholta (přezdívaná Žluťáskem)- když zamilovaně čumí po klucích a taky to jeho správání.. během rozhovoru s dívkou si jí vůbec nevšímá, odmítne jít s ní na koupaliště, protože má prý "vyřizování" a záhy na to tam jede se svým kámošem (Kostka) :o)) Ale hlavně jako gay mi ve filmu přijde šéf párty Ancek (kt. hraje Luděk Munzar) - ty jeho pohledy v baru po klucích a na závěr před rvačkou při řece jakým změněným hlasem mluví... ,,Co na mě tak čumíš? Ty jsi se do mě zabocuh?" -... ale zase není to hlavná linie příběhu, je to jen jaksi navíc vrámci atraktivity filmu, který lze jinak pochopit i bez toho queer podtextu.

rcbn

rcbn (hodnocení, recenze)

Zlaá šedesátá, Brno před padesáti lety, skvělý Pucholt i Kostka...a ano, snad první český queer film vůbec...

Reklama

Reklama