Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (174)

gogo76 

všechny recenze uživatele

A.Quinn jednoznačne dominuje a je tak výrazný a presvedčivý , že má obrovský podiel na tom ako film výzerá a pôsobí na vás.Aký účinok má jeho večný otimizmus a dobrá nálada na skôr pesimistického šéfa , ktorý si ho najal , zistíte až v závere v podarenej scéne spúšťania dreva z hory. "Už si videl niekedy takú pohromu?" ...,tak po tomto som vybuchol aj ja a tanec v dobrej nálade na pláži v závere je krásnym zakončením .Veľmi príjemný film ,ktorý vám napumpuje optimizmus do tela. 80%. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dobrý to bylo. Když se nad tím člověk zamyslí, dojde mu že je to vlastně tak trochu buddy movie. Dva uplně rozdílní lidé jsou furt spolu a snaží se rozjet podnik (ňákej důl a klády dopravovat lanovkou), přičemž zažívají různé pozitivní či dosti tragické příhody. Anthony Quinn podal opravdu brilantní výkon a hlavně díky němu je ten film tak slavný. A samozřejmě i hudba je skvělá (kde by bez ní dneska byly hokejové zápasy a "Sbal prachy a vypadni"). Akorát je dost škoda že je to černobílé, jindy mi to nevadí, ale tomuhle filmu by barevná ohromě přidala. ()

Reklama

danoo 

všechny recenze uživatele

Z o r b a s je k l a s i k o u; pripomína mám, že život môže byť zlý a nespravodlivý, ale tiež plný jednoduchých radostí, lásky a zábavy; čo mi ale chýba, je farebnejšie stvárnenie - čím nemyslím len obrazovú stránku - z Kazantzakisovej predlohy sa vytratili všetky legendy, mýty, povery - teda tá rozprávkovosť - a ostal len vitalizmus rámcovaný akýmsi kitchen sink realism. Inou disproporciou sú herci. Obsadenie klúčových postáv je síce vydarené, zvlášť A. Quinn hrá ako posadnutý (životom), na druhej strane unanimistický komparz dediny je nudný a jednotvárny. Ale nevšímajte si ma, každý má asi svojho Gréka Zorbu. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

snáď prvý film, ktorý som (bolo to už naozaj dávno) videl s A. Quinom. Dodnes si pamätám ako uchvacujúco ten človek vedel zahrať naozajsky naživo a skutočne SLOBODU DUCHA. Sloboda ducha hoc aj gréckym tancom ukázaná, vyhrala nad všetkým: nad nešťastnou láskou, nad zrúteným dreveným lešením posuvnej lanovky, nad peripétiami, ktoré život prináša. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Co se Zorby týče, hlásím se k uživatelům, kteří si plni velkého očekávání pustili tento kultovní snímek a po dokoukání se cítili poněkud rozpačitě, neboť přes nesporné kvality snímku nedostali to, co očekávali. Osobně se mi Řek Zorba zdál zbytečně dlouhý a rozvláčný s řadou hluchých scén, ovšem to vše zase kompenzovaly výborné herecké výkony Anthonyho Quinna, který svoji postavu ztvárnil neskutečně autenticky. Divácké ucho potěšila také hudba a další smysly pomlaskávaly u zpracování scény s vdovou před kostelem, jež byla opravdu precizní, napínavá a působivá. Stejně tak sugestivní bylo propadnutí majetku cizinky a davové běsnění. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Skutočný "Grék Zorba" sa volal Giorgios Zorbas. Narodil sa v roku 1867 a bol baníkom, s autorom románu Nikosom Kazantzakisom sa stretol v roku 1915. Zorbas neskôr žil v Juhoslávií v obci Butel neďaleko Skopije, kde v roku 1941 zomrel a je tam aj pochovaný. (Jaroo)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu Nikose Kazantzakise. (Hans.)
  • Z toho tance, který Anthony Quinn tančí, se stal rázem jeden z nejpopulárnějších tanců v Řecku a byl nazván stylově Zorbas. (Kamkon)

Reklama

Reklama