Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (174)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľkolepá oslava života a schopnosti pozviechať a preniesť sa i ponad tie najväčšie neúspechy a sklamania. Fenomenálna nadživotná kreácia Anthony Quinna presvitá ako lúč jasného svetla cez temnotu pochmúrnej reality. Kakojannis nazerá na veci z tej lepšej stránky, s humorom a nadsádzkou, predsa však nebanalizuje. Miesenie komických a tragických (línia krásnej vdovy či Madame Hortense, ktorá je miernejšou, nekrvilačnou, ale rovnako naivnou a k spomienkam upnutou obdobou Normy Desmond zo Sunset Blvd.) prvkov s krétskymi zásadami tradičného života sú základom pre zvláštny spiritualizmus. Spiritualizmus s prímesou nihilizmu a irónie, ktorého sa nedá prejesť. Preto mohol byť čas strávený so Zorbom pokojne ešte dlhší. 85% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Čo na tom, že rodený Mexičan hrá Gréka, ako vyšitého, keď to má strašne neuveriteľné grády, a zase typický Angličan s prízvukom sa snaží stelesniť nastolenú postavu s gréckymi koreňmi, alebo napríklad taká Lila Kedrova, predstaviteľka Madame Hortense, Francúzsky, žijúcej už dlhé roky na Kréte, čo vlastní Hotel Ritz, keď i ona má až ruský pôvod, a tak nakoniec jediná skutočná Grékyňa z tohto ústredného ansámblového kvarteta, je iba Irene Papas, ktorej priezvisko mi naprosto evokuje, že sa tu musela jednoznačne narodiť. Jej vdova pôsobí až magickým dojmom, s výrazmi tváre, ktoré si navždy zapamätám. A tieto štyri charaktery rozohrávajú fascinujúcu štúdiu medziľudských vzťahov, ktoré často berú na ľahkú váhu, čo väčšinou máva svoje následky. Bez akýchkoľvek diskusií im dominuje extrémne výrazný Alexis Zorba, ktorý vytvára nálady a tóny kinematografického klenotu od cyperského rodáka Michalisa Kakojannisa, za doprovodu hádam jednej z najlepších prác kameramana, akú som mal možnosť v živote zhliadnuť, Waltera Lassallyho. Vôbec si nedokážem predstaviť, že by bola farebná namiesto čiernobielej. Fantastická kompozícia obrazu ! Vedľa DP taktiež vychvaľujem do nebies i herecký výkon Tonyho Quinna, ktorý si tým pádom ukoristil snímok sám pre seba, na jeho tanec sa nedá len tak zabudnúť. Kedrova bola dominantná v samom úvode, keď Zorba dorazil so “Šéfom” do malého krétskeho mestečka. Irenin výkon bol z môjho pohľadu veľmi záhadný a zvláštny. A samozrejme, čo by to bolo bez famóznej výpravy oscarového držiteľa-Vassilisa Photopoulosa ? Mňa asi najviac film oslovil vynikajúcou kamerou W. Lassallyho, ktorú si neviem vynachváliť ! A to ostatné už prišlo samo od seba. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Co se Zorby týče, hlásím se k uživatelům, kteří si plni velkého očekávání pustili tento kultovní snímek a po dokoukání se cítili poněkud rozpačitě, neboť přes nesporné kvality snímku nedostali to, co očekávali. Osobně se mi Řek Zorba zdál zbytečně dlouhý a rozvláčný s řadou hluchých scén, ovšem to vše zase kompenzovaly výborné herecké výkony Anthonyho Quinna, který svoji postavu ztvárnil neskutečně autenticky. Divácké ucho potěšila také hudba a další smysly pomlaskávaly u zpracování scény s vdovou před kostelem, jež byla opravdu precizní, napínavá a působivá. Stejně tak sugestivní bylo propadnutí majetku cizinky a davové běsnění. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Z původní Kazantzakisovy knihy toho sice kromě hlavní dějové linie moc nezbylo, ale přesto jde o výjimečný film s výjimečnými hereckými výkony. Celý odkaz filmu lze shrnout v citátu z posledních minut filmu: Člověk musí být trochu blázen, jinak nepřetrhne okovy, není svobodný... Život je nádherný, člověk si ho ale musí svobodně užívat, jinak se mu nevyjeví ve své plné kráse. Svoboda, hledání krás života, boj proti zažité společenské kultuře... film trochu předjímá nastupující společenské změny 60. let. Možná také proto režisér zvolil černobílé zabarvení, které vizuálně přesouvá film více do minulosti a předkládá obraz sympatických rebelujících "historických" osob. Celý film je protknut nádherně poetickou atmosférou, která krásně koresponduje s pozitivní životní filozofií hlavní postavy a která musí zasáhnout snad každého diváka. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film jsem moc spoluprožíval s hlavním hrdinou už jako dítě. Později už tolik ne. Co mě jako dítě zaujalo? Jak jde hlavní hrdina hrát kostky a na všech má šestku, aby vydělal peníze na dobrou věc. A jak sbalil ženu, která neměla muže, a tak ji rozproudil, že pak už jen čekala na muže, co ji budou stále uspokojovat. A co mě zaujalo podzěji, jako dospělejšího? Že to co mě zaujalo jako dítě, tak už mě moc nezaujalo, ale něco jiného. Aby ne, když jsem byl starší! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Film se natáčel na řeckém ostrově Rhodos, kde můžete navštívit pláž Anthonyho Quina, kterou mu vláda věnovala, když slíbil, že v Řecku zřídí hereckou školu a tím ho zpopularizuje (což se stalo i díky natočení filmu). Quinn ale slib nesplnil, ale jméno pláži už zůstalo. (Kamkon)
  • Film se natáčel také ve vesnici Kokkino Chorio na Krétě. Účinkovalo v něm i mnoho místních občanů. Místo se následně stalo vyhledávanou turistickou atrakcí. Genius loci mnoho z nich okouzlil natolik, že se na místě usadili, což dokládají novostavby ve vesnici a v blízkém okolí. (CharlieZ)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu Nikose Kazantzakise. (Hans.)

Reklama

Reklama