Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cestě jejich přátelství stojí touha po pomstě a spravedlnosti... Jeden z nejlepších a divácky oblíbených westernů, který natočil klasik americké režie John Sturges. Manželka šerifa Matta Morgana, Indiánka Catherine, byla na cestě do městečka Pawley znásilněna a zabita dvěma neznámými muži. Prchající vrahové na místě činu zanechali koňské sedlo. Značka C. B. na něm jasně prokazuje, že patří k ranči, jenž vede starý Morganův přítel Craig Belden. Oba muži se již řadu let neviděli a Belden, který kdysi zachránil Morganovi život, je nyní nejmocnějším a nejbohatším mužem v Gun Hillu. Právě mezi jeho lidmi chce šerif Morgan najít vrahy své ženy Catherine a postavit je před soud. Odjíždí vlakem do Gun Hillu a jeho silnou touhu po pomstě a spravedlnosti nemůže nic zastavit… Úlohu mstícího se šerifa Matta Morgana ztvárnil Kirk Douglas. Roli mocného rančera Craiga Beldena vytvořil Anthony Quinn. Jeho zahořklou milenku Lindu hraje Carolyn Jonesová. Režisér John Sturges v příběhu, v němž právo a msta stojí proti přátelství dvou mužů, využil i prvky krimi a protirasistické tóny. Podobně jako ve svých filmech Sedm statečných, Černý den v Black Rock, Přestřelka v O.K. Corralu a Velký útěk také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Han22 

všechny recenze uživatele

Dva hajzlíci v lese přepadnou, znásilní a zabijí indiánku, k jejich smůle to ale byla manželka odhodlaného šerifa Morgana. Ten je rozhodnutý dovézt vrahy před soud, jenže jeden z nich je nepovedený syn nejmocnějšího farmáře v okolí - a Morganova starého přítele. Zaťatý Kirk Douglas a naprosto fantastický Quinn v roli čestného muže, který nemůže obětovat svého syna, rozehrají jednoduchý, ale slušný příběh, který se v druhé půlce mění na obléhací drama. Výborně vygradované a trošku smutné finále, skvělé herecké výkony a na rok vzniku i celkem napínavé a s pár pěknými přestřelkami. A když Douglas líčí hajzlíkovi co ho čeká u soudu, ve vězení a na konec na šibenici, stojí to fakt za to. Velice silné 4*. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "Isn't there anybody in this town that's not afraid of Craig Belden?" "Sure! Graveyard's full of them!"     John Sturges je jedným z mála amerických režisérov svojej doby, ktorý dokázal nakrúcať westerny (ako výborný Gunfight at the O.K. Corral (1957)) bez do očí bijúcej tuposti a nekonečnej naivity (ďalším takým režisérom bol potom Anthony Mann). Potvrdil to aj týmto napínavým príbehom konfrontácie dvoch silných mužov (veľkých priateľov), ktorých priateľstvo je vystavené krutej skúške. Film má výbornú, pútavú zápletku, keď dvaja hlavní hrdinovia sú postavení pred ťažkú dilemu (priateľstvo kontra rodina), veľmi slušnú psychológiu a skvelé herecké výkony, predovšetkým v dvoch hlavných rolách (Kirk Douglas a Anthony Quinn). Dojem mi kazila len nesympatická ženská postava Linda (Carolyn Jones s podivným výrazom), ktorej tvorcovia vložili do úst dosť naivné repliky. Za zmienku určite ešte stojí výborný obraz (slávny kameraman Charles Lang) a chvályhodné protirasistické posolstvo. Inak ma zaujala tá podobnosť zápletky s filmom 3:10 Vlak do Yumy (1957) (to tí hollywoodski scenáristi mali takú malú fantáziu?).     "You're breaking the law!" "I am the law!" ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Rok předtím, než John Sturges natočil klasiku "Sedm statečných" natočil tento malý, nepříliš známý a docela nevýrazný western, který ve velké westernové konkurenci nemá šanci uspět. Příběh trochu připomíná "3:10 vlak do Yumy", kde v tomto případě šerif mstí smrt své ženy, kterou znásilnil a zavraždil syn jeho nejlepšího přítele. Vydává se tedy vraha dopadnout ale na svou pomstu má pouhý den. Kirk Douglas jako drsný šerif překvapil, avšak poměrně mladý Anthony Quinn je celkem nevýrazný. Pro příznivce westernů se jedná o slušnou podívanou, kdo však očekává nějakou akci bude se bezmezně nudit. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Tak toto jsme fakticky nečekali!!! Tento western jsme si oblíbili hned jak jsme ho zde našli a když byl v TV tak jsme si ho nemohli nechat ujít, tak jsme si ho nahráli a druhý den (pondělí) jsme si ho pustili a... PECKA!!!. Zkrátka skvělý western u které ho jsme se nenudili a celou dobu nás upoutal v pozornosti. A samozřejmě skvělý Kirk Douglas a Anthony Quinn, kteří se skvěle doplňovali. A to není vše co tu bylo skvělé, to bychom tu byli až do večera (píšeme to v 13:00 zhruba) Prostě westernovská pecka!!! 80% Počkat nepsali jsme to už???? To nevadí je potřeba napsat to znova. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Western Johna Sturgese, režiséra Sedmi statečných, patří do skupiny klasických amerických příběhů z Divokého západu, kde právo a spravedlnost bojuje s bezprávím a křiváctvím. Zde se děj odehrává v obydlené "poevropštělé" části Ameriky, kde by měl vládnout zákon. Hlavní hrdina zůstává v kritických situacích osamocen, opuštěn od lidí, kteří se dosud tvářili jako přátelé a kteří se ve chvíli, kdy o něco jde, drží zásady: "nehas, co tě nepálí". A ti, co jsou za ochranu zákona placeni, zcela selhávají jako zbabělci. V tomto je Poslední vlak z Gun Hillu podobný např. Zinnemannovu "V pravé poledne" nebo Hawksovu "Rio Bravo". Právě ve vyhrocených situacích volby se často ukazují ženy s nevalnou pověstí na vyšší morální úrovni než tzv. ctihodní občané, kteří se ochotně podřizují silnějšímu. Při sledování Sturgesova westernu nás může napadnout ledacos z vlastního osobního života, ale nepochybně též můžeme pocítit přání, kdyby bylo alespoň 5% takové vůle ke spravedlnosti a potrestání darebáků v naší zemi, jakou prokázal šerif Matt Morgan...Slabších 5 hvězdiček, patří to rozhodně k tomu lepšímu, co bylo v žánru vytvořeno. Chybí tu bohužel romantika a krajinné exteriéry, takřka vše se odehrává v interiérech městečka Gun Hillu. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (6)

  • Kvůli scénám z Gun Hillu nechalo studio Paramount postavit 180 metrů kolejí. (PanZahadnyCZ)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. července 1959 v Minneapolis (Minnesota, USA). (BMW12)

Reklama

Reklama