Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Labutí píseň Petera Sellerse. Geniální filmová adaptace knihy Jerzy Kosinskiho. Formálně i strukturálně čistý film - bez experimentálních střihových přechodů, bez progresivní práce s kamerou, a také bez zbytečného větvení jednoduchého příběhového rámce - poklona jednoduchosti a přímočarého vyprávění... Jedna základní dějová linie sledující prostý příběh mentálně retardovaného (či možná autistického?) zahradníka, jenž si své povolání nese později i ve svém jméně... Oslava umírněného herectví Peter Sellerse, který za tímhle projektem stojí především - to on si ho vymohl na studiu a považoval ho za svou bilanční uměleckou šanci. Peter Sellers tu hraje tak, že v podstatě svým hereckým výrazem neguje celou svou předešlou hereckou tvůrčí dráhu - zmizelo všechno přehrávání, prvoplánová situační komika, humor založený na pantomimě a gagu, přichází skutečné herecké mistrovství nebo možná kontemplace - člověk bez osobnosti, bez smyslu empatie, jehož ostatní považují za génia...kdo ví, co všechno Peter Sellers v tomto podobenství viděl... Na diváka působí především dva silné momenty - ta čistota, jednoduchost (jakoby tvůrci osekali vše nepotřebné a přebývající důsledně poučeni premisou Occamovy břitvy) a satirické vyznění... Satira útočící na televizní základ americké ,,televizní" demokracie, na zaslepenost světa mocných, kteří mezi sebe často vezmou člověka podobného Chancymu Zahradníkovi...ale i na nás samotné, na to, jak si konstruujeme mínění o objektu na základě torza skutečně relevantních informací... Tenhle film přesto nádherně pohladí a i vy můžete spolu s postavou Petera Sellerse díky našemu přínosnému mediálnímu věku empaticky říci: Byl jsem při tom... ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o adaptaci, není snadné intenzivněji vybalancovat tím či oním směrem. V 70. letech to musel být poprask, ať už v odvaze strefovat se do nejvyšších i nejintimnějších míst nebo předvést osobní představení kouzelnou Shirley M. Přesto si myslím, že se dal přímo obrovský potenciál předlohy využít o něco víc komicky než satiricky. Politiky má každý dost a na tomto poli je stejně jakékoli zahradničení marné, ale zemité a situační komedie není nikdy dost. Pobavily mě tyto pasáže: "Nárok nebude nutný. Ani nevím jak vypadá." "Neznáte Raphaela? Mám pro něj vzkaz" a závěr na rybníce včetně titulků. Kdyby byl ve stejném duchu celý dlouhý film, určitě by mi pětihvězda nestačila. Nechápu, že se ještě schopní tvůrci nechopili šance na rimejk, to by byla pořádná orba i sklizeň v jednom pro každé roční období. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak neviem? Peter Sellers a Shirley McLaine patria medzi mojich obľúbených hercov, od Hala Ashbyho som videl dva nadpriemerné a jeden (Návrat domov) výborný film. A na tom, že niekoho pokladajú za iného, než je, som sa výborne zabával už pri Sellersovom staršom filme Večierok. Boli teda splnené všetky podmienky na to, aby som si film vychutnal. A ono to nefungovalo. Na začiatku ma prekvapilo iba to, ako sa Sellers podobal na Felixa Slováčka. A zvyšok filmu som namiesto smiechu pri komických situáciách tŕpol, kedy sa to prevalí. A že sa to neprevalilo, považujem za najväčší zápor filmu. On to bol negramotný, desaťročia izolovaný a iba televíziou odchovaný záhradník. Človek musí patologicky pohŕdať Amerikou, aby uveril, že mu uverili. Takže suma sumárum neuveriteľný príbeh, takmer nulová vtipnosť a geniálny herecký výkon Petra Sellersa a zasa mi to vychádza na tri hviezdičky. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

peter sellers mal dostať oscara! hal ashby tiež! tento chlapík sa po zhliadnutí dvoch jeho filmov zapísal medzi mojich obľúbencov a má tam neotrasiteľné miesto. tento film je lahôdka, je to mrazivý, no pritom vtipný, geniálny a pri tom jednoduchý príklad dokonalého filmového podobenstva. veľmi veľmi odporúčam! chcelo by to napísať viac, určite si to pozriem ešte raz a vyjadrím sa s odstupom, teraz, čerstvo rozrušený výnimočnosťou tohto dielka by som sa nezmohol na viac, ako senilný výpočet superlatív na adresu hercov, scenáristu (a predlohy) a režiséra . . . ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Pozvolna plynoucí satirický příběh o prosťáčkovi, který dobyl Ameriku aneb Amerika je opravdu země netušených možností :-) Velice pěkný film, po jehož zhlédnutí mi zůstal na tváři jemný úsměv. Trochu mi to připomínalo Forresta Gumpa, tentokrát ovšem v podání výborného Petera Sellerse, jež díky minimalisticky pojatému herectví podal velice přesvědčivý výkon! ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Téměř devět let trvalo Peteru Sellersovi (Chance), než se mu podařilo nějaké studio přesvědčit k natáčení – hlavně proto, že v 70. letech byla jeho kariéra na dně. Až po úspěšném vzkříšení Růžového pantera se do projektu pustilo studio Lorimar Pictures. (džanik)
  • Po vydání knihy a zajištění práv na její zfilmování získal Peter Sellers hlavní roli. Ihned zaslal Jerzymu Kosińskému telegram, kde stálo: „Zahradník je připraven do práce“. (HellFire)

Reklama

Reklama