Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

Flego 

všechny recenze uživatele

Dlhú dobu túžil Peter Sellers preniesť na filmové plátno novelu Jerzyho Kosinského a našťastie sa mu to podarilo v hodine dvanástej. Rok na to totiž zomrel. Možno to chcel osud, aby tak dlho čakal na príležitosť zahrať si vysnenú postavu záhradníka Chanceho, lebo jeho telo bolo po mnohých infarktoch poznamenané a tým jeho geniálne herectvo dalo väčší punc postave. Sú to práve herecké výkony, ktoré zdobia tento príbeh a posúvajú ho do vyšších levelov. Je to nádherný a múdry film. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

"Life is a state of mind." Myslím, že tahle satira nikdy nepřestane být aktuální, Peter Sellers a Melvyn Douglas na sklonku své herecké a vlastně i životní cesty. Oba předvádějí velmi uměřené a uvěřitelné výkony, přesto pro mě hlavní hvězdou byla Shirley MacLaine, jejíž part si mě naprosto získal a já jsem stále okouzlen jejím přirozeným hereckým projevem. Suma sumárum vynikající film s promyšleným scénářem, jméno Ashby se mi pevně zarývá do paměti. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Filmy s mentálně nedostatečnými lidmi mě většinou iritují, ale tenhle pan Zahradník byl mentálně nedostatečný takovým ... milým způsobem. Peterem Sellersem skvěle zahraná postava a výtečný film. To množství vtipných nedorozumění mi připomnělo rozbory nejrůznějších uměleckých děl, aneb jak najít něco tam, kam ten, co to vytvořil, nic nedal. Od teď si při čtení podobných analýz na tento film určitě vždy s úsměvem vzpomenu. Jo a nevím, jestli jsem závěrečnou scénu pochopil správně, ale pokud ano, tak je geniální a geniálně odvážná. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tradičně precizní Ashby. Kdo vidí v památných 70. letech i rozvoj politické satiry a velmi kousavých narážek na mocenskou společenskou smetánku, neměl by si tenhle nenápadný film o přímém předchůdci Forresta Gumpa nechat ujít. Nejenže totiž nabízí další hereckou exhibici velikána Petera Sellerse, ale především je z pohledu svých myšlenek minimálně stejně nadčasový, jako stejně starý Vetřelec z perspektivy vizuální. Za prvé tu máme jasný odkaz na drtivý a falešný vliv televize, která si již od nepaměti vše upravuje dle vlastních potřeb - když Chance vyleze na stará kolena poprvé ze svého domu vybavený pouze každodenním sledováním "bedny", připadá si ostatně jako v mimozemském světě plném zvláštních, rychle mluvících stvoření (a určitě není náhoda, že mu k tomu hraje upravená verze Also Sprach Zarathustra, která představuje hymnu pro neznámý a ohromný vesmír). No a potom je tu ona drtivá nálož na hlavy politických a mediálních papalášů, kteří berou smrtelně vážně zasněná slova mentálně zaostalého a emocionálně chladného zahradníka, který dostane možnost promluvit jen čirou náhodou. A já jsem to Ashbymu všechno sežral i s navijákem, neboť on opět dokázal zabalit celý příběh do tak neotřelé, zábavné a neskutečně ironické formy, že jsem si celou dobu připadal jako v krásné, pohodové a cizím vlivem nepošpiněné pohádce. Něco takového již dnes nikdo nenatočí... 90% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Něco tak milého a pozitivního jsem dlouho neviděl. Pokuď někdo očekává, že se bude smát jako u příběhů o Jacquesovi Clouseauovi bude zklamán. Protože tohle je vlastně satira, ale zabalena do velice nevinného obalu. Ale ať už to budete vnímat jako příběh s dobře skrytým satirickým podtextem o blbosti druhých, nebo milý a dojemný film o hodném a prostoduchém zahradníkovi, zaručeně si odnesete velký filmový zážitek. Jo jinak je třeba upozornit diváky toužící po akci; film plyne velmi pomalu a volně (ale za těch 130 minut jsem se nenudil ani chviličku). Takže co ještě dodat kromě 5* ohodnocení? "Bravo pane Sellersi, zahrál jste tu skvěle." ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Závěrečná scéna napadla Hala Ashbyho během rozhovoru s jiným režisérem, když popisoval, jak jde všechno hladce a řekl: „Je to jako vznášet se ve vzduchu.“ (džanik)
  • Natáčelo se také na usedlosti Biltmore Estate v Severní Karolíně. (džanik)

Reklama

Reklama