Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist

(seriál)
  • Česko Fullmetal Alchemist - hledání kamene mudrců (více)
Trailer
Japonsko, (2003–2004), 21 h 15 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Hrají:

Rie Kugimija, Romi Paku, Hóko Kuwašima, Džun'iči Suwabe, Nana Mizuki, Fumiko Orikasa, Hidejuki Tanaka, Kazuko Sugijama, Kotono Micuiši, Takehito Kojasu (více)
(další profese)

Epizody(51)

Bratři Edward a Alphonse použijí alchymii, aby oživili svou matku, ale spustí tím chemickou reakci, která roztrhá jejich těla. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Blondsky 

všechny recenze uživatele

S Fullmetal alchemist mám poměrně zajímavý vztah. Pilot jsem ani nedokoukal. Respektive mi zbývaly 4 minuty. Musel jsem někam jít a během 5 měsíců jsem se k němu nevrátil. Po určitém čase jsem dokoukal z nudy pilot a řekl si, že si asi pustím Brotherhood. Ten formát 4:3 a starší animace mi úplně neseděla. Ačkoliv jsem s tím tehdy problém neměl. Po týdnu jsem si přečetl komentář uživatelky Zízy a byl jsě naplno rozhodnutý, že se do toho vrhnu. No a tak to začalo. Moje týdenní pouť, při níž jsem prožil zástavy srdce, deprese a především neskutečnou radost z postav a příběhu. Takhle se to dělá Seven deadly sins! Ale tu srajdu radši s tímto ani nebudu přirovnávat. Příběhově je to dokonalý skoro v každým momentu. Asi jen 2 epizody tam byly navíc, ale tak zábavně podané a jsou úkazkou, jak se dělá pořádný filler! Briliantní práce s příběhovými obloukami postav. A to nejen kladných. A tvůrci jsou si vědomi toho, jak jsou neskutečně otravné děti, ALE dávkují jejich scény tak, že jen umocňují pocit z melancholie či radosti. Epizoda s pohřbem nebo i kočkou nechť je příkladem. Ani ženské postavy nejsou jen symbolem sexuality a nutnou součásti, ale jejich dějové linie nejsou pouhou výplní a jejich působení v seriálu není otravné. Na poměr 4:3 se lehce zvyká, animace je skvělá, hlavně v soubojích a záporné postavy by sice mohly být lépe prokresleny, ale mají motivaci a dá se je pochopit. Sice jim fandit nebudete, respektive Lust možná ano, popřípadě Wrathovi, ale to spíše až ke konci, kdy dojde k jejich oblouku. Edward je úžasná hlavní postava a díky němu se vždycky při narážce na moji výšku vždy povznesu. Al je možná někdy otravnější, ale při tom extrémně přiroste k srdci. Nemá sice taková charisma díky rebelismu jako Ed, ale i tak je nedílnou součástí. Finální ne pětka, ale rovnou jedenáctka epizod je fantastických a uzavření je přímo briliantní. Film sice to uzavře víc doslovně a je vlastně v pohodě, ale kdybych si měl vybrat, tak mi tento ending vyhovoval asi o něco víc. Nevím moc, co k tomu dál říct, snad jen, že pokud jste to neviděli, tak se na to rozhodně podívejte. A já se už nemůžu dočkat Brotherhood, který je prý ještě o několik mílí dál… ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

Svět, kde není magie, ale alchymie, kde nejsou mutanti, ale humunculosové. Svět, kde se neválčí pro národ, ale pro kámen mudrců. Svět, kde dva bratři hledají cestu, jak získat to co ztratili svojí chybou. To je svět FMA. Seriál běží naplno po všech 51 dílů (snad s výjimkou dílu o ohnivém alchymistovi :) a u mě je to skvělých 85%. P.S. Neutahujte si ze skrčka, jež má ocelové končetiny, bolí to :D P.P.S. Doufám, že se někdy natočí konec podle konce jež bude mít původní manga (v současnosti (2008) stále běžící), jelikož ten prezentovaný v seriálu se mi moc nelíbil (po tom napínaní v průběhu tolika dílů to bylo moc rychle odbytý). ()

Reklama

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli jsem učinila správné rozhodnutí, že si tuhle kultovní anime záležitost dám až po přelouskání mangy. Přestože od doby, kdy jsem to dočetla, už slušný čas uplynul, měla jsem pořád potíže užívat si děj, který nepředpokládám a který je mnohem nesmyslnější, než by mě napadlo. Nakonec se mi to víceméně povedlo a uznávám, že se s tím tvůrci vypořádali znamenitě. Poslepovat scény z předlohy a mezery mezi nimi vyplnit tak, aby vznikl naprosto odlišný příběh, který dokonce v některých částech tomu původnímu vyloženě protiřečí... to chce vážně talent. Bavila jsem se dobře, a teď hurá na verzi 2009! ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Druhá polovina seriálu na ten řádně ochucený děj z mangy sice nemá, na druhou stranu si můžeme užít více prostoru a nabrat sympatie pro děj a postavy, které jsou v remaku poněkud okleštěny. Teda ne že by druhá půlka stála za přesně mířený políček pro tvůrce, ale dovolím si citovat paní Dědinovou ze Smržovky u Jablonce nad Nisou, která vždy v teleshoppingu na Barrandově „recenzuje” přistýlku Dormeo Renew: „(…) to jako ne že by se pak člověk už nevyspal na těch starejch, proleženejch matracích, ale když už jste naučení na lepší, tak je to něco jinýho, no, na lepší si člověk prostě zvykne rychlejc…" V překladu: nezabije to nikoho, když se na to dodívá úplně do konce, ale když si pak naservírujete před čumák nového Alchymistu, už si na něj zvyknete (a to rychle) a budete jej hltat až po čtyřiašedesátý díl. Ale neodrazuji tím nikoho od sledování toho starého, to ne, mrkněte se na něj, ale tak po třicátým díle na to hoďte bobek a ukájejte se novým Alchymistou. Přeji dobrou chuť. ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Jop, jsem další komu se tenhle seriál moc líbil. Když si to vezmete je to úžasný nápad, alchymie, ekvivalentní výměna atd. Je to fakt super. Moje nejoblíbenější postava je asi Armstrong. Další úžasný nápad je pojmenovat homonkuli podle sedmi smrtelných hříchů. Momentálně sleduji i brotherhood a jsem rád, že je tolik odlišný, jinak bych asi 64 dílů nevydržel. Zatím se mi zdá tenhleten lepší. Je to můj 101 komentář a tohle je 101 nejlepší seriál. (Poznámka pro mě, překopat komentář jakmile dostaneš filosofickou náladu) ()

Galerie (28)

Zajímavosti (10)

  • O první ze čtyř úvodních písní „Melissa“ se postarala kapela Porno Graffitti. Ta druhá „Ready Steady Go“ je od kapely L'Arc~en~Ciel, třetí „Undo“ je od kapely Cool Joke a o tu čtvrtou „Rewrite“ se postarala kapela Asian Kung-fu Generation. (CarnTheNunya)
  • Téměř každý člen armády (Mustang, Hawkeye, Fury, Havoc, Hughes, dokonce i Hawkeyin pes, Černý Hayate) je pojmenován po vojenském letounu, většinou z období druhé světové války. Výjimkou je King Bradley, jenž byl pojmenován po obrněném transportéru M2 Bradley. (Hromino)
  • Bratři Elricové jsou ve skutečnosti namluveni ženskými dabérkami - Edwarda namluvila Romi Park, Alphonse zase Rie Kugimiya. (Hromino)

Reklama

Reklama