Reklama

Reklama

Popravčí

  • Velká Británie The Headsman (více)

Obsahy(1)

Dva sirotci, George a Martin, vyrůstali společně v klášteře. Zatímco Martin se upsal armádě, George zasvětil svůj život církvi a časem se stane převorem opatství. Ve společnosti sílí zájem o protestantská kázání a reformní hnutí. Martin se zamiluje do dcery místního kata. Jeho bratr jejich vztah odmítá. Martin se přesto ožení, ale musí čelit daleko většímu nepříteli – španělské inkvizici. (Magic Box)

(více)

Recenze (79)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ale noták, už přece nejsou 60.léta-kdy film o nehezké historii katolické církve byl ještě relativní novinkou. To už přece všichni dávno víme, že je to odjakživa zločinecká banda chamtivých a hrabivých vylízanců se zálibou v penetraci chlapeckých prdelek. Pokud dnes chce někdo natočit film na toto téma, musí tam být navíc nějáká přidaná hodnota(více úhlů pohledu, přesah, aktuálnost, boření stereotypů atd..) Tady je jen vše co už jsme dávno viděli: Absurdní obvinění, lidské pochodně, bolestivá sklepní tělocvična, pálení protovědeckých knih atd.. Takovouhle přímočarou frustraci už divák zažil tolikrát, že se to dávno míjí účinkem. Jinak to ale hezky odsýpá, slizouni jsou náležitě slizcí a Nikolaj je prostě sympaťák, který film s přehledem utáhne až do-skoro pohádkového-konce. Neurazí, nenadchne=průměr. ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Aby byl Popravčí opravdu "velkým" filmem, musel by být buď výpravnější nebo psychologicky pronikavější (podle toho čím kdo "velikost" filmu poměřuje). Ale ani jako "středně velký" není k zahození. Dobové reálie působí věrohodně, příběh dokáže zaujmout, postavy nejsou ploché, jejich představitelé (aspoň někteří) slušně hrají,to všechno ale pořád v omezené míře, která neumožňuje opravdové vzrušení. Doporučuji nečekat moc, pak se z Popravčího vyloupne docela kvalitní historické drama. 70% ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Pro ty co se bojí dokonalého a skvělého tuzemského Kladiva na čarodějnice jen proto, že je to 40 let starý film a jako takový přece nemůže být dobrý, představuje Popravčí idealní koukatelný pohled do světa středověké inkvizice. Na můj vkus obsahuje Popravčí příliš líbivých a melancholických záběrů na přírodu. Postavy jsou taktéž ploché a díky střídmé stopáži a navíc posunu v ději o 20 let, člověk nemá příliš šancí se s nimi stotožnit a zamilovat si je. Ano největším problémem Popravčího je malá délka. Mnohem více by mu slušelo 150 minut a snaha o regulerní drama. Navíc je to film smutný, ale málo temný. Několikrát dokáže v člověku vyvolat pocit zděšení. Napřiklad ve scéně trhání jazyka. Jenže se bojí celkově pořádně přitlačit na pilu. Přesto přeze všechno tento film poskytuje komplexnější zážitek než kupa nafiňtěných blockbusterů typu Troja. 70%. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Celkem obstojně natočený středověký historický film, který vás už od prvních okamžiků vtáhne do svého děje, jistě určitě má své chmury jako jiné ale své očekávání splnil...Podle mne i docela reálný příběh, který se mohl kdysi i mezi těmi výšše postavenými odehrát..Rozkol mezi katolíky a protestanty, šířící se španělská inkvizice, lidská zloba, vášeň, zrada, i láska to vše tu v dobře sestavené a zahrané kombinaci najdete. Moc církve v té době byl opravdu veliká a rozhodující v mnohém to připomínalo monstrózní vykonstruované komunistické procesy z padesátých let...Angličané zajisté umí a tento film ještě v koprodukci jiných zemí krom ameriky se povedl.... ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Tak trochu odlišné od historických velkofilmů, syrové, v horských reáliích, tam, kde popravčího po smrti vystřídá nový, Martin, který se zamiluje do jeho dcery. Klášter s mladým převorem, fanatismus církve a pár úplatných podrazáků způsobí příchod španělského inkvizitora a jeho gardy. Jak moc mi to připomnělo jednu kdysi dávno přečtenou knihu, na jejíž název si nevzpomenu ani kdyby mě lámali kosti jako ve filmu zde. Nevadí, mám ji v hlavě. Středověk se svoji fanatickou vírou, nad kterou se již tehdy musel Stvořitel odvracet. No, Nikolaj Coster Waldau, kdo by se na něj rád nekouknul, slušný děj, taktéž hudba, ty čtyři dám... ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama