„Toto je příběh muže jménem Harold Crick… a jeho hodinek. Harold Crick je muž nekonečných čísel, neustálých kalkulací a pozoruhodně mála slov. A jeho hodinky neřeknou o mnoho víc.“
Po deseti letech usilovné práce je spisovatelka Karen Eiffel téměř na konci své poslední a možná nejlepší knihy. Jejím jediným úkolem zůstává vymyslet, jak zabít svoji hlavní postavu, Harolda Cricka. Karen však nemá ani tušení, že Harold Crick z nevysvětlitelných důvodů žije ve skutečném světě… a najednou slyší její slova. Fikce a realita se střetnou, když zmatený Harold slyší, co si ona myslí, a zjistí, že musí najít způsob, jak ... (zobrazit celý text)
Svěží, trefná a inspirující komedie pro inteligentního diváka. Spousta skvělých nápadů, roztomilé momenty, které známe ze života, ale ve filmu jsme je neviděli. Ferrellovo seriózní herectví je snad až příliš minimalistické, parádně ho ovšem doplňují excentričtí Gyllenhaal a Hoffman. Doporučuji vzít si sebou do kina nějakou tu sušenku s lahodnou čokoládovou polevou. :-)
Sice v závěru možná trochu přeslazené a místy ne úplně vydrhnutý všechen potenciál (nejen námětu, ale i toho, jak geniálně jej ansámbl v některých scénách rozvíjí), přesto další hezký odstín talentu Marca Forstera. Je radost sledovat filmaře s fantazií.
"Stranger Than Fiction" přináší svěží vítr do americké komedie. Skládačka příběhu Harolda Cricka, jenž je jako loutka na provázku ovládaná spisovatelkou v tvůrčí krizi Karen Eiffel (mimochodem jako vždy skvělá Emma Thompson)... Zápletka vlastně není v dnešní době zas tak originální, prolínání příběhů, reality s fikcí a několik závěrů je poslední dobou v Hollywoodu hrozně populární, ale tenhle film těží z lehkosti a originálního zpracování (hlavně úvodní pasáž, ve které nám spisovatelčin hlas představuje Harolda a jeho život za vydatné podpory skvělých animací dokreslujících všechno, co se na plátně děje). Žánrově film stojí na pomezí pohodové romantické komedie a malého dramatu s prvky "fi", krásně se na něj dívá a je vlastně hrozně nekonfliktní. Co mě vlastně zaujalo asi nejvíc je to, že film nemá žádného "škodiče", žádnou postavu, která by mi byla nějak nesympatická a vůbec celý je hodně nekonfliktní. Proč ale ndám plný počet je jednoduché - kámen úrazu je jako obvykle konec. Nemůžu napsat co se mi na něm nelíbí, protože by to byl spoiler jako blázen a ani nevím, jak bych to ukončila ke svojí spokojenosti já. To ovšem není práce moje, ale scénáristů a tak nějak mi přišlo že ten konec měl mít o něco větší šťávu, aby udělal tečku za jinak výborným filmem.
KDYŽ OBČAS TONEME VE STRACHU A ZOUFALSTVÍ, RUTINĚ A STEREOTYPU, BEZNADĚJI A NEŠTĚSTÍ, PODĚKUJME BOHU ZA BAVORSKÉ CUKROVÉ SUŠENKY.
A NEMÁME-LI SUŠENKY, MŮŽE NÁS NAŠTĚSTÍ UTĚŠIT DOTEK DŮVĚRNĚ ZNÁMÉ RUKY. NEBO PŘÁTELSKÉ GESTO. NEBO NĚŽNÉ POVZBUZENÍ.
NEBO LÁSKYPLNÉ OBJETÍ. NEBO TOUHA ÚTĚCHY. NEMLUVĚ O NEMOCNIČNÍCH VOZÍCÍCH A NOSNÍCH SVORKÁCH. A NESNDĚDENÉM PIŠKOTU. A
ŠPTANÝCH TAJEMSTVÍCH. FENDERECH STRATOCASTERECH. A TU A TAM NĚJAKÉ KNÍŽCE. A MĚJME NA PAMĚTI, ŽE TOHLE VŠECHNO, NUANCE A
ODLIŽNOSTI, KTERÉ BEREME JEN JAKO DOPLŇKY NAŠICH DNÍ, MAJÍ MNOHEM VÝZNAMNĚJŠÍ A VZNEŠENĚJŠÍ POSÁNÍ. ZACHRAŇUJÍ NÁM ŽIVOT.
VÍM, ŽE SE TO ZDÁ PODIVNÉ, ALE VÍM TAKÉ, ŽE JE TO KUPODIVU PRAVDIVÉ.
Ač mám pro Ferrellovo řádění v rámci Frat packu docela slabost, jeho soustředěná a uměřená kreace je to, co mi příjemně vyrazilo dech nejvíce. Jenže to by se nestalo bez parádního scénáře, za který by se nemusel stydět ani Charlie Kaufmann, a Fosterova fantazírování, jež dokázalo i z čištění zubů udělat nezapomenutelný zážitek… anebo taky: Volejte sláva, v Hollywoodu se originalita ještě v některých šuplících stále umí najít!
Stranger than Fiction není originální svými nápady, které připomínají tolik jiných filmů (Truman Show, Důkaz, Adaptace, Věčný svit neposkvrněné mysli, Klik), nýbrž způsobem, jakým jednotlivé dílky skládá dohromady. Již od prvních minut mě ovládlo zvláštní nadšení – hlas vypravěčky, neobyčejný chlápek a jeho neobyčejný život, čísla, všude samá čísla – tohle musí být skvělý film! Když po cca dvaceti minutách došlo k odtajnění prvního esa v rukou tvůrců, mé nadšení malinko opadlo – tímhle to chtějí všechno urovnat? Brzy však vyšlo najevo, že u jednoho zvratu Zach Helm zůstat nehodlá, objevují se nové postavy, romantická linie a všechno se začíná pěkně zamotávat, aniž by však film na okamžik ztratil na přehlednosti či začal trpět přeplácaností. Vše vyústí ve zprvu moc dojemný závěr, jenže (!)… Stranger than Fiction bohužel nemá (jako 99% současné americké produkce) jenom jeden konec. Pravdou je, že první – smutnější – zakončení nemá tu správnou gradaci a to cosi, co se celou dobu „kutí“ kdesi v pozadí se nakonec neukáže být až takovým vytřizrakem (ano, mám na mysli ty dvě hodně vedlejší postavy). Následné „lidsky chápavé shrnutí s poučením a myšlenkou“ mi připomenulo konce epizod Zoufalých manželek a Chirurgů – Američané to takhle asi mají rádi, co naděláme. Ne, rozhodně nehodlám odstřelit celý film kvůli nevydařenému závěru, předcházelo mu totiž tolik příjemného a zdařile zrežírovaného materiálu, že by to bylo rouhačstvím. Hned několikrát mě dokázala překvapit Forsterova režie, nejvíce u romantických scén, které tak nikdy nesklouzávají k lacinému klišé. Laciný není ani humor, není jej mnoho, film má spíše takovou tu mile úsměvnou atmosféru, než že byste se řezali jak ďasi, ale také díky Willu Ferrellovi je těžké jej alespoň z části nevnímat jako komedii. Komediální talent toho chlápka je prostě natolik výrazný, že ve vás i nadopovaný sedativy (přesně tak na mě působil) vzbuzuje nutkání zasmát se. Maggie Gyllenhaalová pro změnu předvedla, že umí být i pekelně sexy. Již méně překvapující je skvělý výkon Dustina Hoffmana. Stranger than Fiction (český název cíleně ignoruji) je filmem na dlouhé diskuze. Existuje k němu neskutečné množství klíčů, jejich objevování přitom není deprimující, nýbrž velmi zábavné a v podstatě nekonečné. Mou oblíbenou „indicií“ je v kině promítaný film Monty Pythonů (zajisté ten poslední, s podtitulem Smysl života). 85% Zajímavé komentáře: Wormboy, Janek, Silence, gusman
Úžasná záležitost, které nemohu nedat 5* a snad se ani po druhém shlédnutí můj názor nezmění. Will Ferrel je naprosto bezchybný a jeho Harold Crick je přesně dokonalý "génius" ponořený do svého světa plného čísel, hodinek a počítání násobků. Maggie Gyllenhaal mě okouzluje každým filmem víc a s jejím obličejem by mohla hrát 15nácti letou školačku stejně jako 40ceti letou maminku 3dětí a to je pro mě nepochopitelně kouzelné. Její obličej je roztomilý a v každé roli je velmi přesvědčivá. Dustin Hoffman si svého profesora Teorie literatury opravdu užil a působí velmi sebejistě a hlavně chladnokrevně. Pro něj je kniha víc než lidský život a to jeho postavu perfektně dotváří. Emma Thompson jako Karel Eiffel vypadá jako spisovatelka, která si pomáhá nejen cigaretami, ale i nějakými drogami, ale naštěstí tomu tak není a je velmi komická. Marc Forster si svojí komedie dokonale vypiplal do posledního detailu. V prvním okamžiku mě vyrazili dech všechny ty hračky v obraze, které počítají, měří, vysvětlují ... V prvním okamžiku jsem si vzpomněl na Fincherův Fight club, kde na začátku je pokoj hlavní postavy podobným způsobem vykreslován jako katalog z Ikei. takovéhle drobnosti jen dotváří celkový nádech komedie, která předčila moje očekávání a u které jsem se smál víc než jsem, kdy čekal. Marc Forster je režisér, co se nebojí zkoušet nové žánry a za to mu tleskám. Zatím ani jednou nepřestřelil a nebýt trochu vynuceného happyend, který maličko kazí vyznění filmu, byl by Stranger than fiction dokonalým filmem. PS: spoiler! : proč to neskončilo nárazem do autobusu? Každý by si mohl konec domyslet podle sebe a nemuselo by být žádné konstatování je živý nebo mrtvý...
Geniálne bizarné, bizarne geniálne, jednoducho "kaufmanovsky" ujeté a s nadhladom natocena "romanca" k zivotu a tych prapodivne krasnych veci v nom. S nadhladom a ironiou, ktora dojima a berie dych v svojej odzbrojujucej lahkosti a srdecnosti zaroven. Osobne jedno z najprijemnejsich prekvapeni nielen tohto roka.
Rozmýšlela jsem se mezi 4mi a 5ti hvězdičkami, jenže jsem nakonec prostě musela dát nejvyšší počet. Tohle je tolik výjimečný a originální film, že kdybych mu dala 4, znamenalo by to, že mi tam chybělo ještě dost .. a to bych lhala. Herecké obsazení bylo bravurní - Ferrell mě baví čím dál víc, jeho citlivý projev, jenž opravdu působil jako by byl tím největším looserem na světě bez toho, aby přehrával a působil dementně jak tomu u jiných jeho rolí bývá, byl kouzelný. Maggie byla opět překrásná a její tulení se, úsměvy a vášeň film zpestřily tak, že líp by to nešlo. Dustin působil šarmantně, inteligentně, jeho role byla výborná. Queen tentokrát upustila od velkého humoru a byla za dámu, dámu, která mě velmi okouzlila .. a Emma? Zbytečné cokoli psát, vyřážela mi dech ..
::::::::::::::: Nevím, co napsat. Tohle je přesně ten z filmů, o kterém se nadá mluvit/psát, tohle se musí opravdu vidět ......... Jeden, z mých oblíbených filmů. Silně doporučuji !! ::::::::::::
Výborný nápad, excelentná Forsterova réžia (vidiac tie fincherovské ťahy, začínam sa tešiť na jeho Bonda), ale niečo mi v tom filme chýbalo. Alebo bolo niečo navyše? Už viem. Vadil mi Will Ferrell. Pretože to nebol Ferrell, zvládajúci vážnu úlohu, bol to len utlmený Ferrell, za ktorého vážnym ksichtom stále vidím toho šialenca. Celý čas som myslel na to, ako by si s tou úlohou poradil Jim Carrey. Pretože keď on hrá vážnu úlohu, tak mu to veríte, nie je to len "Ace Ventura, ktorý sa práve teraz nasilu tvári vážne". Ferrell na túto ligu jednoducho nemá. A už vôbec sa do tej úlohy nehodí svojím zjavom.
Tak to je úlet, málokdy se mě stane abych se místy chechtal jak hovado a místy se na oční povrch draly slzičky. Mě byl ten Harold Crick tak strašně sympatickej, že ani netušite jak. To jeho balení pekařky s rejží to bylo na pláč i na smích současně, proboha vždyť i já bych mu řekl ANO a to jsem heterosexuál. Obávám se, že když člověk vidí takto vydařený a každým coulem originální příběh s naprosto užasnýmy hereckýmy výkony, tak si může akorát říci, lepší film hned tak nebude.