Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1971 se spisovateli Cliffordu Irvingovi podařilo vydat jedinečné dílo. Na základě osobních setkání a rozhovorů, sepsal biografickou knihu o Howardu Hughesovi (světoznámý letec, režisér, dobrodruh...). Irving věnoval sepsání knihy naprostou většinu svého času a dokonce knize obětoval i dlouholetý vztah se svou ženou. Získal si tak obdiv mnoha čtenářů, vydavatelů, médií i kolegů. Ale jen do chvíle, než se o těchto pamětech veřejně vyjádřil ohromený samotářský miliardář Howard Hughes. „Nikdy jsem ho neviděl, ani o něm neslyšel... Je to tak fantastické, že to předčí i mou největší představivost.” To, co Clifford Irving vydával za osobní paměti Howarda Hughese, bylo naprosto vykonstruované a smyšlené. Irving tím docílil jednoho z největších mediálních podvodů a skandálů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (87)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Howard Hughes je pre nás menej zaujímavou persónov ako pre amíkov, napriek tomu ma celá kauza okolo jeho fiktívnej biografie nesmierne zaujala (až tak že som si ju "naštudoval" na wikipedii:). Hallstrom sa striktne držal Irvingových memoárov a dal si záležať na spracovaní jeho story. Odfarbený Gere je prekvapivo dobrý (a podobný skutočnému parchantovi Irvingovi:) a skvele mu sekunduje Alfred Molina. Po formálnej aj obsahovej stránke nemám ani výčitku- mne sa to veľmi páčilo, ale viem pochopiť že The Hoax nebude diváckym hitom:) ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Kriminální a tak trochu i politický příběh. Realita napsala parádní zápletku a scénář podle Irvingovy knihy je podle mne velmi dobrý. Navíc zachovává Irvingovu vzrušující pointu: „Lhal jsem? Ano, ale i Hughes a Nixon měli dobré důvody hrát falešně, takže čemu vlastně uvěříte?“ --- Film komerčně ani u kritiky dvakrát neuspěl. U mě ano. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Není lež jako lež. Vlastně Irvingovi závidím, žil v době, kdy provést švindl takového rázu nebyl velký problém. Dnes, kdy svět těžkne pod váhou expertů na kdeco a informace se šíří rychlostí, na kterou se Hughes ani neodvážil pomyslet, je mnohem obtížnější nabídnout zaručený bestseller. Problematičnost i největší půvab Skandálu spočívá v knižní předloze, napsané samotným Irvingem. Není hlupák, aby se očerňoval. Lituje-li něčeho, nanejvýš své nevěry, nepřijetí díla oproti tomu vnímá jako křivdu. Když jsou lidé ochotni přijmout výmysly, proč jim je nenabídnout? Jestli jde v takovém případě o výsměch, čirou vypočítavost nebo vzácnou schopnost naslouchat duchu doby (tedy o dobrý úmysl), nechává na nás. Díky Gereovi a komickému ladění podstatné části snímku – SPOILER thrillerové elementy se nakonec ukážou být vyfabulovanými KONEC SPOILERU – v podstatě není možné sledovat po celé dvě hodiny zlodušského sedmilháře, což je dále zkomplikováno zatajením toho, kdy lže sám sobě. Na lži druhým nás suverénně režírující Hallström upozorňuje vizualizovanou vzpomínkou. Aby to nebylo tak jednoduché, zpravidla vzpomínkou na reálnou situaci, jež ovšem nesouvisí s tím, co hrdina zrovna říká, akorát zajišťuje větší věrohodnost jeho lži. Film se tak nenápadným obloukem dostává k samé podstatě lhaní, ve skutečnosti jenom odlišné interpretaci skutečnosti. V náhodu nevěřím obecně, natožpak zde – Skandál (napsaný 1981) byl zadaptován dva roky po Letci záměrně. Spoléhá, že jsme si ze Scorseseho filmu odnesli nějaké informace a také s nimi pracuje. Jedno zkreslení reality potkává druhé a onomu vysmívanému výrazu „pravda“ nezbývá, než si dát oraz. 80% Zajímavé komentáře: genetique, kinderman ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Strhující Richard Gere a zajímavý Alfred Molina, jsou dva muži, kteří byli tak senzace chtiví, až se jim to nevyplatilo. Podivínský miliardář Howard Hughes (ano ten, co ho tak geniálně ztvárnil DiCaprio ve filmu Letec) už celé roky nevychází na veřejnost, a tak Gera v roli spisovatele Clifforda Irvinga napadne o něm přinést fiktivní informace a přesvědčit veřejnost, že s Hughesem je v kontaktu a následně o tom všem vydat knihu. Všechno klape do té doby, než se to provalí a já Gerovi držel pěsti, aby mu to vyšlo a aby se nic neprovalilo, ale přesto to nepomohlo. Výsledkem je vynikající film s vynikajícím Gerem, který k plnému hodnocení neměl daleko. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Solidně odvedená filmařská práce o zajímavém tématu podle skutečných událostí. Takový malý film o velkém Hughesovi, ovšem bez něj :-) Ústřední herecký tandem Gerea s Molinou dobře funguje a hlavně Gere zase jednou dokazuje, že o něm jako o charakterním herci netřeba pochybovat. Atmosféru doby se podařilo dobře nasnímat a já osobně jsem rád, že se mi to podařilo vidět v kině (i když mi dalo velkou práci přemluvit promítače aby to i přes nedostatek diváků - jejich téměř absolutní absenci - vůbec zpustil). Hudba: Carter Burwell. 70% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme je pripravovaná autobiografia označená krycím menom "Projekt Octavio". Alfred Molina, ktorý si v tejto snímke zahral Dicka Suskinda, stvárnil doktora Otta Octaviusa vo filme Spider-Man 2 (2004). (MikaelSVK)
  • Knihy, které jsou spalovány ke konci filmu, jsou ve skutečnosti přebytečnými kopiemi knihy “Knife of Dreams“, jež je v pořadí jedenáctou novelou série “Wheel Of Time“ od Roberta Jordana. V jednom záběru je dokonce vidět logo této knižní série a vložená skládací mapa. (becki_tu)
  • Ve filmu si “střihl“ cameo Larry David. (becki_tu)

Reklama

Reklama