Reklama

Reklama

VOD (1)

Horský kmen lovců mamutů Jagalové se obává hladovění, protože zvířata, která jsou jejich zdrojem obživy, přicházejí stále později a je jich méně. Když najdou v horách mrtvou ženu a u ní modrooké děvčátko, prorokuje stará šamanka, že dívka, která dostane jméno Evolet, je znamením velkých změn. Současně však slibuje, že ze středu Jagalů vzejde válečník, který se ožení s Evolet a povede Jagaly k novému životu. Do dívky se zamiluje DeLeh. Když je přepadnou bojovníci na koních, mnohé zabijí a další včetně Evolet odvlečou, rozhodou se KaRen, DeLeh a TikTik vydat po stopách nájezdníků a zajatce osvobodit. Po vyčerpávající cestě dorazí k Hoře bohů, kde tisíce otroků stavějí pod dohledem kněží a válečníků pyramidu pro všemohoucího vládce. DeLeh a náčelník Nakuů proniknou na stavbu, aby se pokusili získat podporu otroků v boji proti jejich utiskovatelům, ti však váhají. Dosud se totiž neobjevilo znamení, které by zvěstovalo příchod bojovníka osvoboditele, kterého se i všemohoucí bojí. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (27)

  • Pro režiséra Rolanda Emmericha šlo o „nejdrsnější natáčení, jaké jsem kdy absolvoval. Jen pár příkladů: původně jsme všechno chtěli točit v Africe, kde měl v jihoafrickém pohoří Drakensberg vzniknout náš svět. Nepočítali jsme ale s tím, že tato oblast je světovým kulturním dědictvím a nějací byrokrati v Paříži udělají špatnou zkušenost s ruským televizním seriálem. Naše smůla Takže jsme rozebrali dekorace a přestěhovali je na Nový Zéland, aniž jsme měli natočený jediný záběr.“ (NIRO)
  • Camilla Belle, která ztvárnila modrookou Evolet, má ve skutečnosti oči hnědé. (LuCaSh)
  • Film nebyl promítán pro kritiky. Pustili jim pouze dvacetiminutový výňatek. (Cheeker)
  • Než se vůbec mohlo začít natáčet, strávili filmaři dva roky digitálním modelováním pravěkých zvířat. (Cherish)
  • Při rozpočtu 105 milionů amerických dolarů utržil Emmerichův film vlažnějších 94,7 mil. v Severní Americe a 270 milionů celosvětově. (Rodriguez)
  • Steven Strait, který kvůli své předchozí roli musel nabrat velký objem svalové hmoty, podstoupil přísnou dietu a náročnou fyzickou přípravu, čímž ztratil 15 kg, aby se z něj stal šlachovitý lovec D'Leh. (Rodriguez)
  • Po mnoha konkurzech, které tvůrce zavedly od USA přes Evropu a Jižní Ameriku až na Nový Zéland, si jednou režisér Roland Emmerich všiml plakátu k nezávislému filmu s názvem A proč já? (2005). Vzpomíná: "Uviděl jsem Stevenův obličej a hned jsem si říkal 'kdo to je?' Udělali jsme s ním kamerovou zkoušku, pak i s dalšími adepty na tuto roli, ale nakonec jsme se vždycky vrátili ke Stevenovi. Tehdy mu bylo osmnáct a když začalo natáčení, bylo cítit že si sám sebou ještě není moc jistý, ale byl dobrý. Byl jsem na něj hrdý, protože podobně jako D'Leh si v průběhu natáčení prošel vnitřním přerodem. Musel tento film táhnout - a taky se mu to povedlo, byl jsem za to velmi rád." (Rodriguez)
  • Filmaře poctil svou účastí i legendární egyptský herec Omar Sharif, který se ujal role vypravěče. (Rodriguez)
  • Emmerichův biják měl jít původně do české distribuce začátkem září 2008 (stejně jako školáci a studenti do škol), distributor pak ale svůj plán pozměnil a posunul ho na říjen. Naproti tomu v sousedním Německu byl k mání již od července 2008, a to jak na klasickém DVD, tak i na Blu-rayi. (Rodriguez)
  • Před samotným začátkem natáčení tvůrci požádali maorský kmen Ngāi Tahu o možnost zúčastnit se tradičního obřadu, při kterém se udílí požehnání –⁠ aby si herci uvědomil, jak důležitá byla mystika pro kmeny, žijicí v dávné minulosti. (Amplifier)
  • V Namibijských lokacích se koně zdržovaly v přísně hlídaném prostředí, čímž tvůrci chtěli zabránit případnému riziku nákazy od místních divokých koní. A kvůli extrémně suchému prostředí pouště museli neustále dohlížet na pitný režim všech koní. (Amplifier)
  • Roland Emmerich se snažil do filmu obsadit vizuálně co možná nejodlišnější herce, což se mu podařilo. Ve snímku se tak objevují lidé z Asie, Afriky, Jižní Ameriky a Evropy. (Amplifier)
  • Při natačení filmu procestoval štáb nejrůznější části světa. Natáčení je zavedlo na zimní Nový Zéland, do jihoafrického Kapského města s teplým klimatem a vysokou vlhkostí vzduchu i vyprahlé pouštní krajiny africké Namibie. (Amplifier)
  • Film byl do kin doručen pod falešným názvem "King Dinosurs". (c.tucker)
  • Jméno hlavního hrdiny, D'Leh (Steven Strait), je pozpátku hláskováno "Held", což v němčině znamená "Hrdina". Roland Emmerich (původem Němec) vybral toto jméno jako malý vtípek. (ČSFD)
  • Největším problémem pro tvůrce vizuálních efektů bylo vytvoření počítačového obrazu mokrého šavlozubého tygra. Problém byl vyřešen až vyznámným snížením počtu chlupů tohoto digitálního zvířete. (ČSFD)
  • Ak by sme mali vychádzať z názvu filmu, tak neexistujú žiadne dochované záznamy, že by 10 000 rokov pred Kristom boli ľudia schopní stavať také pyramídy, aké môžeme vidieť vo filme. Pyramídy vo filme, po ktorých kráčajú mamuty boli vytvorené fiktívnou civilizáciou, ktorá len pripomína starých Egypťanov. Egypťania prvé pyramídy stavali niekedy okolo roku 2600 pred Kristom. V tej dobe bola väčšina mamutov už dávno vyhynutá, ale na Wrangelovom ostrove na ruskom severovýchode sa našli pozostatky mamutov pochádzajúce niekedy z roku 1650 pred Kristom. Takže pyramídy a mamuty mohli zdieľať to isté časové obdobie, aj keď nie rovnaké miesto, ako sme to videli vo filme. (AxelWers)
  • Roland Emmerich odmietol natáčať v starobylom jazyku, ako v prípade filmu Apocalypto (2006), pretože sa obával, že to nebude dostatočne emocionálne pútavé. (Greenpeacak)
  • Roland Emmerich sa rozhodol do filmu neobsadzovať príliš známych hercov, aby neodpútavali pozornosť od historického ponímania filmu. (Greenpeacak)
  • Spracovanie mamutov bolo založené na slonoch a fosíliách mamutov, zatiaľ čo šabľozubý tiger bol na tigrovi a zvuky, ktoré vydával boli založené na vokalizácii tigrov a levov. (Greenpeacak)

Související novinky

Nový zákon jako superhvězdný trhák?

Nový zákon jako superhvězdný trhák?

08.02.2009

Studio MGM si řeklo, že je načase opět přitáhnout do kin věřící masy. Na rozdíl od Mela Gibsona se však nesoustředí na poslední pozemské dny Ježíše, ale na jeho zrození. Držte si klobouky, protože… (více)

Kazisvět Emmerich opět v akci

Kazisvět Emmerich opět v akci

22.02.2008

Pokud jde o jeho novinku 10 000 př. n. l. (stručně shrnuto: pravěcí lovci prohánějí mamuty kolem pyramid), nejsou komerční ani umělecká očekávání nijak vysoká, ale to ještě neznamená, že by byl… (více)

Emmerich bude mikroskopický

Emmerich bude mikroskopický

26.08.2007

Trailer na 10 000 B. C., v němž pralidé a mamuti válčí s prvními staviteli pyramid, a to v bombastickém stylu Krále Škorpiona a Apocalypta ;-), naznačuje, že Roland Emmerich je v staré dobré… (více)

Reklama

Reklama